رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم گفت: واقعا جای تاسف دارد که چرا بعد از نپذیرفتن FATF این مبلغ را پرداخت کرده ایم. ما می توانستیم با یک مسیر منطقی FATF را بپذیریم تا منافع کشور مسدود نشود و مردم این حجم از مشکلات را تحمل نکنند.
اخیراً گزارش شد که ایران بار دیگر در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) باقی مانده است. این خبر در حالی منتشر می شود که بسیاری از کارشناسان سیاسی و اقتصادی پیوستن به FATF را یک ضرورت اجتناب ناپذیر می دانستند و این ضرورت را حتی برخی از چهره هایی که پیش از این مخالف پیوستن ایران به FATF بودند، انکار نکردند.
حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم در این باره گفت: ایران بار دیگر در لیست سیاه FATF قرار گرفت، انتظار می رفت منتقدان سابق FATF که متوجه مشکلات عدیده ننوشتن درباره آن شده بودند. از آنجایی که در مقام اجرا بودند تصمیمات بهتری می گرفتند تا دوباره در لیست سیاه قرار نگیریم اما این اتفاق نیفتاد.الان ایران برای واسطه گری هزینه زیادی می پردازد و این هزینه نه تنها به دولت تحمیل می شود بلکه به دولت تحمیل می شود. همچنین به تمامی ایرانیانی که پاسپورت ایرانی دارند باز هم فرصتی هدر رفت و با توجه به قدرتی که تندرها در دست دارند و البته شرایطی که در منطقه ایجاد شده است، نمی توان منتظر یک موقعیت بدون استرس بود. اینده اخیرا دیدیم یکی از نمایندگان مجلس گفت FATF و برجام مرده و با افتخار گفت، در عین حال آن مردم بگویند ما به دلیل تحریم ها سالانه چهار میلیارد دلار تخفیف نفت می دهیم. و قرار گرفتن در لیست سیاه FATF رقمی که می تواند اعتبارات دو ساله کشور را تامین کند. باید بگویند ایران را به لبه پرتگاه رسانده اند و عملا وارد جنگ با آمریکا کرده اند.
وی ادامه داد: وقتی با افتخار می گویند FATF در مجلس قبل تصویب شد و ما قبول نکردیم، بگویند الان برای چه پولی می دهیم. زمانی که ما در مجلس بودیم و کنوانسیون های مربوط به FATF را تصویب کردیم، ایران در لیست خاکستری قرار داشت و با چند شرط می توانستیم از لیست خاکستری خارج شویم، اما برخی ملاحظات افراطی کشور را در مسیری قرار داد که اکنون فقط هزینه آن را پرداخت می کنیم. . من فکر می کنم ما باید یک تحلیل کلان انجام دهیم. تاثیر شعار و شعار در کشور چیست؟ از آن طرف مقایسه کنیم که اقدامات عملگرایانه و هیچ شعاری چه تاثیری در روند مدیریت کشور داشته است. در واقع کدام یک از این روش ها منافع ملی را تضمین کرده است؟ این مقایسه باید انجام شود و مردم انتخاب کنند که آیا می خواهند کشور با شعار اداره شود یا با رویکرد واقع بینانه و عمل گرایانه. همه کسانی که مخالف پیوستن به FATF هستند توضیح دهند که چرا اقتصاد کشور باید مسیر واسطه گری را طی کند.
این استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی همچنین تصریح کرد: کسانی که ادعا می کنند FATF با شرایط ایران مخالف بوده احتمالا از روند کار کنوانسیون های FATF اطلاعی ندارند، مشکل اینجاست که کار اصلا مطابق با الزامات ایران نبوده است، پالرمو در مورد آن است. مقابله با جرایم سازمان یافته و CFT به مقابله با جرایم تروریستی می پردازد که تا زمانی که ایران مفاد FATF را اعلام نکرد، روند تصویب آنها نهایی نشد، پالرمو که اساساً برخلاف قانون به مجلس رفت، زیرا مجلس آن را تصویب کرد و شورای نگهبان آن را تصویب کرد. تصویب کرد و نیازی به مراجعه به مجلس نبود و CFT که با اعتراض شورای نگهبان مواجه شد در مجلس ماندگار شد و گفته شد که در اصل 6 CFT آمده است که نباید شروطی بر خلاف وضع کرد. به روح CFT ما چندین شرط برای پالرمو و CFT در پارلمان قرار دادیم CFT بیان می کند که گروه های تروریستی توسط شورای امنیت سازمان ملل تعریف شده اند. شورای امنیت مانند داعش، النصره و القاعده، گروه های مقاومت را تروریست نمی داند. گفتیم اگر گروهی از جبهه مقاومت در لیست شورای امنیت قرار بگیرد، شرط میکنیم که گروههای مذکور در این ماده از سوی شورای امنیت ملی ایران تروریست شناخته شوند. از سوی دیگر گفتند در بحث شفافیت تراکنشهای مالی، اگر دولت ایران احساس کند شفافیت در برخی معاملات داخلی با امنیت ملی ایران منافات دارد، نمیتواند آن را اعلام کند. در واقع شرایطی که ما ایجاد کرده بودیم همه نگرانی ها را برطرف کرد، اما تحریم کنندگان به دنبال این چیزها نیستند بلکه منافع خود را در نظر می گیرند زیرا از وجود تحریم و محدودیت مبادلات مالی سود می برند. آنها مخالف پیوستن به FATF هستند زیرا منافع آنها را تهدید می کند.
فلاحت پیشه در پایان گفت: ما می گفتیم حق تحفظ یک امر طبیعی است و پنجاه کشور دارای حق شرط FATF را پذیرفته اند حتی می گفتیم اگر شرط ایران را نپذیرند، دولت ایران. حق عضویت در FATF را ندارد واقعا ناراحت کننده است که چرا بعد از نپذیرفتن FATF این مبلغ را پرداخت کرده ایم؟می توانیم با یک مسیر منطقی FATF را بپذیریم تا منافع کشور مسدود نشود و مردم مجبور به تحمل این موضوع نباشند. مقداری از مشکلات، اما برخی از مردم نمی خواستند این اتفاق بیفتد، همه ما هزینه آن را می پردازیم.