بازار؛ گروه استانها: شهر جدید گلبهار با وسعت چهار هزار هکتار در ۳۵ کیلومتری شمال غربی مشهد در امتداد جاده مشهد – چناران واقع است.
ایجاد این شهر در چهارچوب سیاست ایجاد مراکز اقماری اسکان جمعیت برای شهرهای بزرگ به منظور کنترل توسعه پیوسته این شهرها، هدایت اسکان جمعیت در محدوده اطراف آنها و جلوگیری از نابودی زمین های کشاورزی اطراف شهرها و اسکان بی رویه جمعیت، سال ۱۳۷۲ به عنوان نخستین مصوبه «طرح جامع شهرهای جدید» به تصویب شورای عالی شهرسازی ایران رسید.
شهر جدید گلبهار که در سال ۱۳۹۹ به شهرستان ارتقا یافت برای جمعیت ۲۰۰ هزار نفر ایجاد شده که این رقم تا ۴۰۰ هزار نفر قابل توسعه است.
طی چند سال گذشته به دلیل روند صعودی قیمت مسکن در کلانشهر مشهد لذا جمعیت بسیاری به سمت گلبهار سرازیر شده است که بنا بر گفته کارشناسان سرازیر شدن این جمعیت با زیر ساخت های آن همخوانی ندارد و شهروندانش را با مشکلات متعددی روبرو کرده است.
محرومیت گلبهار از بیمارستان، زیر ساخت های ارتباطی و نبود بسیاری از ادارت خدمت رسان به صورت مستقل و هم چنین ضعف در زیر ساخت های حمل و نقل بیش از گذشته شهروندان این شهر را با نارضایتی روبرو می کند.
آزادراه مشهد- چناران و قطار شهری گلبهار – مشهد دو پروژه مهم گلبهار است که به سرانجامی نرسیده است و بار رفتوآمد افزون بر ۱۰۰ هزار نفر بر روی دوش تنها جاده ارتباطی چناران مشهد است که این روزها ترافیک و تصادفات آنهمه رانندگان؛ مردم گلبهار و مسئولان را کلافه کرده است!
شهر ۱۰۰ هزارنفری گلبهار هنوز نتوانسته برای خود بیمارستانی دستوپا کند و لذا بار درمان این شهرستان بر روی دوش تنها ۴ درمانگاه بهشدت سنگینی میکند.
شهر گلبهار که به «قطب مسکن مهر» هم شهرت دارد در طی سالهای گذشته جمعیت کثیری از خانوادههای کمدرآمد بهویژه مهاجران شهرها و روستاهای اطراف را به سمت خود جلب کرده است و این در حالی است که باوجود تمامی این ورودیها اما امکانات رفاهی، تفریحی و از همه مهمتر آموزشی رشد چندانی نداشته و این شهر با عبور از مرز ۱۰۰ هزار جمعیت با مشکلات بیشتری روبرو شده است.
با وجوداینکه خط تلفن ثابت بهعنوان یکی از امتیازات معمولی در هر شهر و روستایی محسوب شده و این روزها دیگر کمتر شهروندی غصه برخورداری از خط تلفن را دارد اما در شهر گلبهار هنوز بسیاری از خانوادهها در مجتمعهای مسکونی از خط تلفن محروم هستند.
در همین راستا به منظو واکاوی برخی از مشکلات مردم این شهرستان با امیر معتمدرضایی سرپرست شرکت عمران گلبهار به گفت و گو نشستیم.
* برای رفع مهمترین نیاز اصلی مردم گلبهار و ساخت بیمارستان چه اقدامی انجام شده است؟
شرکت عمران جدید گلبهار در اجرای وظایف قانونی خویش و به منظور تامین فضای درمانی مورد نیاز ۲۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع زمین به صورت رایگان در اختیار دانشگاه علوم پزشکی به منظور ایجاد بیمارستان و فضاهای بهداشتی و درمانی مورد نیاز اختصاص داده است.
* احداث آرامستان به کجا رسید و چرا اجرای این طرح تا این حد طولانی شد؟
با توجه به جانمایی ۴۰ هزار واحد مسکن مهر در شهر جدید گلبهار که سبب استقرار جمعیت بیش از پیش در این شهر شده بود، ضرورت مکانیابی آرامستان شهر به عنوان خدمات زیرساختی در سال ۱۳۸۹ در دستور کار شرکت عمران شهر جدید گلبهار قرار گرفت و طی انعقاد قراردادی با شرکت مشاور، موضوع مکانیابی آرامستان بررسی شد.
شرکت عمران شهر جدید گلبهار به رغم تکلیف قانونی و با وجود استقرار شهرداری به منظور کمک به آرامستان نسبت به تملک ۱۱ هکتار زمین اقدام و هم چنین نسبت به احداث غسالخانه و محوطه سازی در حدود ۳ هزار مترمربع فضای مورد نیاز اقدام و مراتب را تحویل شهرداری گلبهار داده است لذا کوتاهی از این بابت اتفاق نیافتاده و باید کار را از سایر مراجع ذیصلاح دنبال و پیگیری کرد
شرکت عمران شهر جدید گلبهار به رغم تکلیف قانونی و با وجود استقرار شهرداری به منظور کمک به آرامستان نسبت به تملک ۱۱ هکتار زمین اقدام و هم چنین نسبت به احداث غسالخانه و محوطه سازی در حدود ۳ هزار مترمربع فضای مورد نیاز اقدام و مراتب را تحویل شهرداری گلبهار داده است لذا کوتاهی از این بابت اتفاق نیافتاده و باید کار را از سایر مراجع ذیصلاح دنبال و پیگیری کرد.
* شایعات بر این محور است که جانمایی آرامستان اشتباه بوده و بر روی منابع آبی قرار دارد؟
برای جانمایی پیش از این مشاور گزینه هایی را برای این مکان یابی در چهار پهنه شمالی – جنوبی – شرقی و غربی شهر بررسی کرد که قسمت شمالی به دلیل واقع شدن در پهنه باغ ها و اراضی کشاورزی و سکونتگاههای روستایی و بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی و قسمت جنوبی به دلیل شیب زیاد ارتفاعات بینالود و ظرفیت های مهم گردشگری، مناسب این امر تشخیص داده نشد، و برای ۲ قسمت شرقی و غربی، مزایا و معایب هر پهنه تحلیل شد.
نتایج مزبور به مسوولان دست اندرکار ارایه شد و پس از برگزاری چندین جلسه کمیته فنی کارشناسی و بازدیدهای صورت گرفته در معیت فرمانداری وقت و نمایندگان دستگاه های مرتبط از جمله ادارات کل راه و شهرسازی، استانداری و جهاد کشاورزی با حضور مدیران وقت شهرستان موضوع مزبور به تصویب کارگروه امور زیربنایی استان رسید و مصوبه شورای برنامه ریزی استان نیز در این خصوص اخذ شد.
با توجه به تصویب دونوبت جانمایی آرامستان در پهنه غربی در کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی استان و ابلاغ آن (مکان فعلی)، با توجه به عدم وجود بودجه لازم در شهرداری قسمتی از این اراضی آماده سازی و توسط شرکت عمران شهر جدید گلبهار احداث گردید
در پی این موضوع با توجه به پیگیری فرمانداری شهرستان چناران و این شرکت از اداره کل راه و شهرسازی برای طرح مجدد موضوع در کمیته فنی و کارگروه مربوطه استعلام به عمل آمد که پس از دریافت نظر کمیته فنی مبنی بر تاکید بر گزینه غربی، مصوبه قبلی به منظور گرفتن تاییدیه به کارگروه امور زیربنایی استان ارجاع شد که در جلسه مربوطه همه اعضای کارگروه به بازدید از محل های پیشنهادی به اجماع رسیدند.
اعضای کارگروه پس ازبازدید، مجددا گزینه پیشنهادی در پهنه غربی را به دلایلی نظیر شیب مناسب زمین، تناسب با جهت باد غالب، وجود عمق مناسب آبهای زیرزمینی در محدوده و… تایید کردند ( مصوبه کارگروه مورخ ۱۳۹۶/۵/۲۹) (مصوبه شورای برنامه ریزی استان در تاریخ ۱۳۹۶/۷/۱۲) با توجه به مطرح شدن موضوع در مجمع عمومی شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و اخذ تاییدیه و موافقت مقام عالی وزارت وقت بر ضرورت تملک اراضی آرامستان، شرکت عمران شهر جدید گلبهار تملک مرحله نخست از اراضی را به مساحت ۱۱ هکتار در سال ۱۳۹۷ با اجرایی کردن لایحه تملک به انجام رساند و زمین مذکور در صورتجلسه ای تحویل شهرداری وقت شد.
* بسیاری از صنایع و سرمایه گذاران ادعا می کنند که همکاری لازم برای اعطای زمین از طرف شرکت عمران گلبهار وجود ندارد؟
شرکت عمران شهر جدید گلبهار به عنوان یک شرکت صد در صد دولتی مکلف به واگذاری اراضی خود صرفا از طریق برگزاری مزایده است و سرمایه گذاران می توانند با شرکت در فراخوان های دوره ای این شرکت در صورت برنده شدن نسبت به عقد واگذاری با این شرکت اقدام کنند.
* وجود یک جایگاه سوخت و یک جایگاه گاز نیاز مردم را بر آورده نمی کند آیا مانعی برای توسعه این نوع خدمت وجود دارد؟
واگذاری زمین برای احداث جایگاه بنزین و یا گاز مستلزم اخذ موافقت از شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی است و لذا با توجه به محدودیت در صدور مجوز لذا صرفا دو قطعه زمین برای احداث مغایرت های فوق واگذار شده است و به علت عدم ایفای تعهد از سوی خریداران قرارداد های مربوطه در دست تعیین تکلیف به منظور فسخ و واگذاری مجدد است.