در دنیایی که بیشتر مردم به فکر کاهش وزن خودند، گارسینیا کامبوجیا توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. در تبلیغات میگویند این میوه باعث کاهش وزن میشود و در مدت کوتاهی شما را لاغر میکند، اما آیا این ادعا صحت دارد؟ با ما در این مقاله همراه باشید تا اسرار این میوه استوایی و مزایای بالقوه و عوارض آن را بررسی کنیم.
گارسینیا کامبوجیا چیست؟
گارسینیا کامبوجیا نام درختی است که میوهای گرد و کوچک به رنگ زرد دارد. این میوه گرمسیری بومی هند و جنوب شرق آسیاست. پوست این میوه بافت و طرح خاصی دارد و برخی افراد میگویند شبیه کدوتنبل است. پوست و گوشت میوه هر دو خوردنیاند و طعم ترش و تلخ دارند. اغلب از ترکیبات این میوه بهعنوان مکمل غذایی استفاده میکنند، اما در دستور پخت بعضی خوراکها نیز به چشم میخورد.
اغلب گارسینیا کامبوجیا را بهشکل کپسول، عصاره و قرص نیز بهعنوان مکمل مصرف میکنند. مکملهای گارسینیا کامبوجیا حاوی ترکیبات فعال از جمله اسیدهای آلی، گزانتونها و بنزوفنونهاست. یکی دیگر از موادی که بیشتر در پوست این میوه وجود دارد هیدروکسی سیتریک اسید (HCA) است و میگویند این ماده مزایای بسیاری برای سلامتی انسان دارد.
خواص گارسینیا کامبوجیا
پزشکان طب سنتی میگویند گارسینیا کامبوجیا را به دلایل بسیاری میتوانید استفاده کنید و این میوه برای درمان خیلی از بیماریها مفید است، اما تحقیقات علمی کافی برای تأیید این ادعاها انجام نشدهاند. در طب سنتی، عصاره این میوه برای درمان چندین بیماری تجویز میشود از جمله:
- یبوست؛
- هموروئید؛
- تورم؛
- روماتیسم؛
- انگلهای روده؛
- پریودهای نامنظم.
بهاعتقاد این پزشکان طب سنتی، این میوه برای کاهش وزن هم مفید است. طب سنتی میگوید این ماده چربیسازی بدن را متوقف و بهمرور زمان شما را لاغر میکند. همچنین میگویند گارسینیا کامبوجیا اشتها را مهار میکند و با تنظیم کلسترول و قند خون روند لاغری را سرعت میبخشد اما بر اساس تحقیقات علمی، هیچ مکملی مستقیم باعث کاهش وزن نمیشود. علاوهبر این، شواهدی وجود دارند که مصرف این میوه ممکن است باعث آسیب کبدی شدید شود.
نحوه اثرگذاری بر بدن
بیشتر تحقیقاتی که درباره این میوه انجام شدهاند، در فاز آزمایش روی حیوانات باقی ماندهاند، یعنی تأثیر این میوه بر بدن انسان دقیق و گسترده بررسی نشده است. بااینحال همین تحقیقات نتایج مهمی در پی داشتهاند.
در تبلیغات میگویند گارسینیا کامبوجیا راهی برای کاهش وزن سریع است، اما آیا این گفته واقعیت دارد؟ محققان با انجام چند آزمایش اثرات گارسینیا کامبوجیا بر وزن انسان و حیوانات را بررسی کردهاند. نتایج این تحقیقات متناقض بودهاند و نمیتوان نتیجه قطعی گرفت که این میوه استوایی سبب کاهش وزن میشود.
طبق بعضی شواهد، گارسینیا کامبوجیا سلولهای چربی را سرکوب میکند. محققان میگویند ترکیبات فعال هیدروکسی سیتریک اسید ممکن است به لاغری کمک کنند، بااینحال نمیتوان قطعی گفت که این میوه یا مشتقاتش مستقیما منجر به کاهش وزن میشود. علاوهبر این، این میوه مقدار سروتونین مغز را افزایش میدهد و شما کمتر احساس گرسنگی میکنید.
این نکته را هم بدانید که گرچه بر اساس بعضی تحقیقات گارسینیا کامبوجیا در کوتاهمدت سبب کاهش وزن میشود، مصرف طولانیمدت این میوه آسیبهای شدید کبدی و عوارض جانبی زیادی مانند مانیا و سندروم سروتونین را در پی دارد.
برای اثبات تأثیر این میوه باید تحقیقات بیشتری انجام شود و تا آن زمان بهتر است خودسرانه مکملهای این میوه را مصرف نکنید و قبل از مصرف حتما با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
عوارض قرص گارسینیا کامبوجیا
همان طور که گفتیم، تحقیقات کامل و دقیقی درباره این گیاه و مشتقاتش انجام نشده است. به همین دلیل نحوه اثر گذاری و عوارض جانبی مکملهای آن دقیقا مشخص نیست.
عوارض جانبی رایج قرصهای گارسینیا کامبوجیا عبارتاند از:
- سرگیجه؛
- سردرد؛
- حالت تهوع؛
- اسهال؛
- ناراحتی عمومی معده؛
- گرفتگی عضلات پا؛
- سوزش سر دل؛
- افزایش اشتها؛
- کهیر؛
- ضعف؛
- افزایش خونریزی قاعدگی.
اگر مکملهای این گیاه را بیرویه با دوزهای زیاد مصرف کنید، ممکن است دچار عوارض جدیتری هم بشوید. عوارض جانبی شدید قرص گارسینیا کامبوجیا عبارتاند از:
- آسیب شدید کبدی؛
- کاهش بینایی؛
- درد چشم؛
- پانکراتیت حاد؛
- روانپریشی؛
- سندرم سروتونین.
نکات احتیاطی
گارسینیا کامبوجیا ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد، اما در مصرف آن باید احتیاط کنید. پزشکان توصیه میکنند زنان در دوران بارداری و شیردهی این دارو را مصرف نکنند. کودکان و سالمندان نیز نباید مکملهای این گیاه را بخورند. علاوهبر این، کسانی که دیابت، افسردگی یا اختلال شیدایی دارند بهتر است قبل از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنند.
مقدار مصرف
همیشه قبل از مصرف مکمل گارسینیا کامبوجیا با پزشک یا داروساز مشورت کنید تا مطمئن شوید که مقدار مناسبی از دارو را میخورید. بر اساس آزمایشهای بالینی، مقدار هیدروکسی سیتریک اسید دریافتی بدن نباید بیشتر از ۲۸۰۰ میلیگرم در روز باشد. مصرف بیش از این مقدار، عوارض جانبی آن را افزایش میدهد و ممکن است شما را مسموم کند.
سخن آخر
گارسینیا کامبوجیا درختی گرمسیری است که در پوست میوه آن ترکیبات فعالی مانند هیدروکسی سیتریک اسید وجود دارد. برخی میگویند این ماده سبب کاهش وزن میشود، اما تحقیقات علمی هنوز این مسئله را اثبات نکردهاند بنابراین بهتر است قبل از مصرف این مکمل با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
اگر این مقاله برای شما مفید بود، نظرتان را برایمان بنویسید و آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.