دنیای اقتصاد-تبریز: حسن خانه زر، رئیس مرکز اندازه شناسی سازمان ملی استاندارد طی سخنانی تاکید کرد: این جلسه در راستای هم افزایی بین بخشی اجرا شده است چراکه یکی از وظایف قانونی ما، نظارت بر اندازه شناسی کشور است و در همین راستا یکی از ماموریتهای مهم سازمان اوزان و مقیاسها بوده است.
وی یادآور شد: در دوران جدید بنابه برنامههای تحولی اقداماتی در این خصوص و کنترل احجام و اوزان در داخل کشور انجام شده است که کنترل و پایش کمیت در بسته بندیها نمونهای از آن است و بهعنوان طرحی فراگیر در سراسر کشور انجام شده است و با تعزیرات حکومتی و اصناف تفاهماتی داشتیم و اواخر تیر ماه تفاهمی خوبی بسته شد و مقرر شد کم فروشیها در همکاری بین بخشی برطرف شود.
وی گفت: چندین سال بود که تعزیرات حکومتی و اتحادیهها در راستای قوانین و وظایف خود اقداماتی را در خصوص خالص فروشی در شیرینی فروشیها انجام میدادند و سازمان ملی استاندارد بابت طرح کلی پایش از سال گذشته در این حوزه هم ورود کرد و با جلساتی که با اتاق اصناف ایران داشتیم تفاهماتی در این خصوص بسته شد.
خانه زر افزود: در مراحل اولیه کار برخی مشکلاتی وجود داشت، جعبهای که برای شیرینی وجود دارد، پیش از تحویل به مشتری باید پاره سنگ شود و سپس شیرینی را داخل آن بگذارند و اندازه گیری انجام شود که قنادان میگفتند در زمان ازدحام مشتری نمیتوانیم انجام دهیم اما در استانهای کشور این مشکل برطرف شده است ولی در آذربایجان شرقی آنالیز قیمت برای شیرینی همچنان بدست نیامده است.
وی تاکید کرد: در آنالیز قیمت برخی استانها جعبه شیرینی را روی قیمت تمام شده اضافه میکنند اما برخی جدا کردند و اکنون قیمت جعبه با بهترین کیفیت زیر ۱۰ هزار تومان است ولی پیش از این جعبه یک کیلوگرمی که ۱۳۵ گرم بود به قیمت شیرینی اضافه میشد و تقریبا ۲۰ هزار تومان بود.
وی گفت: اتاق اصناف، سازمان تعزیرات حکومتی و استاندارد بابت تفاهمات سال گذشته خود روی این موضوع پایبند هستند و امیدواریم بتوانیم این مسئله را برطرف کنیم.
وی در رابطه با عدم همکاری اتحادیه قنادان نیز خاطرنشان کرد: اکثر استانها اردیبهشت ماه قیمت شیرینیها را مشخص کردند اما آذربایجانشرقی مشخص نکرده و بدیهی است اتحادیه همکاری نمیکند و این همکاری بین بخشی است.
خانه زر افزود: تجربه نشان داده است، قیمت دو نرخی خوب نبوده و تک نرخی بهتر است و قیمت جعبه روی شیرینی حساب میشود.
رئیس مرکز اندازه شناسی سازمان ملی استاندارد متذکر شد: استاندارد سازی جعبهها چند سالی است که بروزرسانی شده است و جعبهها برای حجمهای مختلف، وزن مشخصی دارند و حداکثر وزن هم لحاظ شده است اما اگر چنانچه اینگونه نباشد یعنی استاندارد نباشد حتی اگر علامت استاندارد هم داشته باشد؛ باید بررسی شده و هشدار داده شود و آن شیرینی که تاکید داریم شیرینی است که مصرف عمومی مردم است.
وی گفت: در آنالیز قیمت کف و سقف قیمت را مشخص میکنند و واحدهای ممتاز هم قیمت یکسانی خواهند داشت.
وی یادآور شد: طرح فروش خالص اجناس، بدون محاسبه قیمت جعبه، طرحی است که با هم افزایی سایر ارگانها انجام میشود و دائمی باید اجرا شود و برلی واحدهای خوب در این زمینه برچسبی زده شود که در این واحد صنفی خالص سازی انجام میشود، قنادیهای دیگر نیز مشتاق شده و تشویق میشوند.
خانه زر تاکید کرد: موضوع دیگر در خصوص ترازوها است که سنجش ترازوهای واحدهای صنفی باید سالانه انجام شود و طبق قانون سالانه یک مرتبه حداقل باید مورد بازرسی قرار گیرند اما اتاق اصناف استان و اتحادیهها خوب همکاری نمیکنند و در جلسات خود متذکر شوید که در اتحادیههای صنفی اطلاع رسانی شود.
بابک بدلی، مدیرکل استاندارد آذربایجانشرقی نیز در این جلسه اظهار کرد: طبق دستورالعمل جدید سازمان صمت و تصمیم برای خالص فروشی قنادان چندین ماه است به این مسئله ورود کردهایم و تعزیرات، صمت و اداره کل استاندارد اکیپی برای بازدید قنادیها تدارک دیده و وزن خالص شیرینی پایش شده و در همین راستا شیرینیها دو نرخی شدهاند.
وی ادامه داد. مشکلی پیش آمده این بود که قیمت شیرینیها در قنادیها یکسان نیست و برای اینکه تعزیرات بتواند جریمه کند، باید قیمت پایهای داشته باشیم؛ بنابراین اتحادیه قنادان جلسهای را برگزار باید کند و طی این قیمت ثابتی برای انواع شیرینیها در استان مصوب شود.
الناز مینائی، نماینده اداره کل تعزیرات حکومتی آذربایجان شرقی نیز در این جلسه افزود: از فروردین ماه بحث گشتها و انجام بازرسیها آغاز شده است و با همکاری سازمان صمت و استاندارد بازرسیهای هفتگی انجام شد و خوشبختانه مشکلات جعبه شیرینی را تا حدودی برطرف کردیم.
وی ادامه داد: مشکل اساسی عدم همکاری اتحادیه است و واحدهای قنادی به لحاظ صنفی به درجات مختلف تقسیمبندی میشوند و بحث قیمتها اینحا خود را نشان میدهد و واحدهای ممتاز قیمت بالاتری دارند و در جلسه مصوب شد این موضوع را اتحادیه در نظر داشته باشد و نکته بعدی اوزان جعبهها بود که اوزان و ارقام مختلفی در جعبهها قید میشود.
وی اضافه کرد: قیمت جعبهها در انواع محصولات در آنالیز قیمت لحاظ شود چراکه دو نرخی بودن مشکل ساز است اگر با احتساب قیمت جعبه تک نرخی شده و پاره سنگ لحاظ شود، شبههای ایجاد نمیشود.
مینائی خاطرنشان کرد: تعزیرات حکومتی مدتی است که در موضوع گشتها به طور جدی ورود کرده است اما در قیمت گذاری متولی امر سازمان صمت بوده و حضور ما نظارت بر این امر است.
سجاد قربانی، نماینده سازمان صمت استان نیز گفت: پایش واحدهای شیرینی فروشی از اول کار بوده است اما اگر واحدهای لوکس متوجه شوند، قیمت تمام شده آنها بالاتر از پایین شهر است کیفیت شیرینی آنها نیز پایین میآید و در این خصوص سازمان ملی پدافند غیرعامل هم باید ورود کند.
وی ادامه داد: مورد بعدی تعداد اقلام و تعدد کثرت شیرینیها است که ۱۲۰ قلم شیرینی لحاظ شده است اما قیمت تعیین شده برای ۱۰ مورد از اقلام پایه است و تعیین قیمت کاری را درمان نمیکند و اکنون شیرینی کالای لوکس شده است و مهمتر از آن میوهای است که روی شیرینی میگذارند و البته اکنون سینی ام دی افی هم برای شیرینی لحاظ میکنند.
گفتنی است؛ در این جلسه مصوب شد برای بررسی بیشتر مشکلات و چالشهای شیرینی فروشیها جلسهای با حضور نمایندگان سازمان صمت، اتاق اصناف، تعزیرات حکومتی و اداره کل استاندارد آذربایجانشرقی برگزار شود همچنین طی نامهای با رونوشتی از استانداری آذربایجان شرقی اتحادیه قنادان ملزم به تعیین نرخ مصوب شیرینیها شود و سنجش ترازوهای اصناف استان اتاق اصناف و اتحادیهها یادآوری شود.