به گزارش بازار، کنفرانس تجاری ایران و ترکیه به همت اتاق ایران و با حضور وزارت راه و شهرسازی و سازمان همکاری های اقتصادی خارجی ترکیه (DEIC) در حاشیه بیست و نهمین نشست مشترک برگزار شد. کمیسیون اقتصادی از دو کشور.
فرزانه صادق ملواجرد وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه با تاکید بر اهمیت برگزاری چنین رویدادهایی برای شکوفایی ظرفیت همکاری دو کشور گفت: حجم مبادلات تجاری بین دو کشور دو کشور در سال گذشته 11.7 میلیارد دلار بوده و در 8 ماهه نخست امسال با احتساب گاز و فلزات گرانبها به 12.265 میلیارد دلار رسیده است. که نسبت به مدت مشابه سال قبل 63.3 درصد رشد داشته است. صادرات ایران به ترکیه با 46 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 4 میلیارد و 415 میلیون دلار و واردات ایران از ترکیه با افزایش 75 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به 78/7 میلیارد دلار رسید.
وی ادامه داد: بسترهای خوبی برای همکاری دو کشور در زمینه های کشاورزی، صنعتی، پزشکی، گردشگری و سرمایه گذاری مشترک وجود دارد.
صادق ملواجرد از تمایل وزارت کشاورزی ایران برای واردات دانش فنی مرتبط با بخش کشاورزی از شرکت های خصوصی و دولتی ترکیه خبر داد و افزود: همکاری در زمینه نهال و بذر، موسسات دامپروری و غیره نیز وجود دارد. در دستور کار ممکن است برگزاری وبینارها، جلسات آموزشی تخصصی، تبادل فهرست آفات گیاهی، همکاری در زمینه تولید مشترک دارو و واکسن و ماشین آلات کشاورزی باشد.
توسعه بازارچه های مرزی ایران و ترکیه یکی از زمینه های خوب همکاری است
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه همکاری در چارچوب بازارهای مشترک در نقاط مرزی را یکی از زمینه های مناسب همکاری عنوان کرد و گفت: در این راستا افزایش گذرگاه های مرزی برای ارتقای ترانزیت همکاری و توسعه تجارت است. بین دو کشور و گسترش روابط بین ساکنان دو کشور به سمت مرز ضروری است. مرزنشینان ایران و ترکیه عموماً از تجارت و بازارهای مرزی امرار معاش می کنند. بر توسعه تجارت مرزی برای تقویت روابط تجاری و فعال سازی بازارچه های مرزی از جمله بازارچه پیراحمد کندی برای کمک به معیشت مرزنشینان دو کشور تاکید شده است.
صادق ملواجرد با تاکید بر اینکه توسعه تجارت دو کشور نیازمند روابط بانکی است، ادامه داد: در گذشته تفاهم نامه هایی برای تجارت با پول ملی و روش های دیگر منعقد می شد که باید به روز و اجرایی شود.
وی افزود: همکاری های بانکی و مالی در حجم روابط تجاری دو کشور بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر مشکلاتی در زمینه مبادلات مالی وجود دارد و گردشگران دارای کارت هایی هستند که می توانند در هر دو کشور از آن استفاده کنند. بنابراین طراحی و استفاده از کارت مشترک در دو کشور می تواند راه حل مناسبی برای تسهیل پرداخت برای گردشگران ایرانی و ترکیه ای باشد. سازوکاری مشابه با روسیه انجام شده است. بانک مرکزی ایران تمایل دارد شبکه های بانکی دو کشور را برای تسهیل تجارت و گردشگری به هم متصل کند.
نیاز به سرمایه گذاری متقابل برای ایجاد پارک های فناوری
صادق ملواجرد تصریح کرد: سرمایه گذاری متقابل برای احداث پارک های فناوری مشترک به ویژه در استان های همجوار دو کشور و استفاده از استارت آپ ها می تواند به تبادل دانش و فناوری بین دو کشور کمک کند. وی تاکید کرد: بخش خصوصی دو کشور می توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. ایران از مشارکت فعال سرمایه گذاران و شرکت های ترک در پروژه های زیرساختی صنعتی و اقتصادی ایران استقبال می کند.