دنیای اقتصاد: ماجرای حضور محمدجواد ظریف در دولت چهاردهم به یکی از دغدغه های جدی مخالفان وی در شورای اسلامی تبدیل شده است. این نگرانی به حدی است که در تمام جلسات هفته های پایانی مجلس، بارها موضوع حضور ظریف در دولت از سوی طیف رادیکال مجلس در قالب نطق یا بیانیه مطرح شده است. اما این موضوع دیروز به شکل دیگری در مجلس مطرح شد تا جایی که حتی رئیس مجلس نیز حضور ظریف در دولت را غیرقانونی توصیف کرد و تلویحا از وی خواست تا از سمت خود در دولت استعفا دهد تا تکلیف این حساس مشخص شود. صورتحساب مشاغل قالیباف همچنین تاکید کرد: بهتر است فضلی وارد ماجرا نشود چون به لایحه ای رای نداده است. در 13 اوت، صدراعظم سابق با حکم ریاست جمهوری به سمت معاون استراتژیک رئیس جمهور منصوب شد. وی اگرچه 11 روز پس از این انتصاب به دلیل فشارهای پیاپی استعفا داد اما 16 روز پس از این استعفای جنجالی به دولت بازگشت.
با این حال، مخالفان او همچنان معتقدند که او به دولت تعلق ندارد. در این خصوص به ماده 2 قانون انتصاب افراد برای کارهای حساس مصوب 1401 در شورای اسلامی استناد می کنند که به موجب آن در چند بند و سه تبصره انتصاب افراد برای کارها و سمت های حساس ممنوع است. که بند الف آن «کسانی است که خود، فرزندان یا همسرانشان تابعیت مضاعف دارند». بنابراین حضور ظریف در دولت را غیرقانونی می دانند. موضوعی که باعث شد دولت برای حل این مشکل لایحه ارائه کند.
به گفته مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس جمهور، دولت می خواست اصلاحیه قانون شهروندی اجباری را با سه فوریت در مجلس به تصویب برساند، اما مجلس با این تصور که این لایحه به دکتر دکتر تقدیم شد، این فوریت را تصویب نکرد. یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب افراد در مناصب حساس ششم آبان با 207 رای مخالف وصول و در ادامه بحث حضور ظریف در کنگره برای نظارت و بررسی به کمیته مربوطه ارجاع شد. دولت، حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس، روز سهشنبه در صحن علنی مجلس از قرائت نشدن گزارش کمیسیون امنیت ملی در مجلس انتقاد کرد. این داستان روز گذشته ادامه داشت. همچنین رسایی در جلسه دیروز مجلس بار دیگر در یادداشتی گفت: گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اعمال اصل ۲۳۴ (در مورد انتصاب برخی افراد در سمت های حساس) هنوز قرائت نشده است.
به گزارش «ایسنا»، رسایی افزود: اگر هرج و مرج هست به نفع مردم بی نظمی ایجاد کنیم. چرا باید در مورد کسی که انتصاب، امضا و حضورش غیرقانونی است، سکوت کنیم و چیزی نگوییم؟ وی بار دیگر خطاب به رئیس مجلس گفت: آقای قالیباف، آقای ظریف مجلس را مسخره کرد. همیشه می خندید و می گفت مجلس استیضاحم می کند! به کی میخندی؟ در پی این تذکر، رئیس مجلس با بیان اینکه گزارش کمیسیون امنیت در مورد مخالفت دولت با قانون کارهای حساس هنوز به هیئت رئیسه ارسال نشده است، گفت: دولت در حال برنامه ریزی برای انتصاب محمدجواد ظریف (معاون راهبردی رئیس جمهور) است. ) و مجلس نیز در حال انجام اقدامات قانونی هستند. به گزارش ایرنا، قالیباف افزود: در همان روز یک فوریت لایحه انتصاب افراد در پست های حساس مورد بررسی قرار گرفت و خاطرنشان کردم که این موضوع تخلف است و باید خلاف قانون باشد. انجام شده و این موضوع باید پیگیری شود.
قالیباف در ادامه بعدازظهر دیروز در نشست خبری خود با اشاره به حواشی حضور ظریف در دولت گفت: من نیز به یک فوریت لایحه شهروندی (انتصاب افراد در مشاغل حساس) و اکنون این لایحه رای مثبت ندادم. طبق معمول در کمیته بررسی می شود. اما آیا کار غیرقانونی را باید ستود؟ به هر حال برادر عزیزمان آقای ظریف که آنجا هستند خلاف قانون فعلی است و این واضح است. وی افزود: در جایی به آقای ظریف گفتم اجازه بدهید این لایحه به مجلس بیاید و تعیین تکلیف کند و اگر قانون اصلاح شود آقای ظریف است که این حرف ها با واکنش برخی نمایندگان محقق شد. هیئت دولت در حاشیه جلسه دیروز دولت از جمله بهرام دبیری معاون پارلمانی رئیس جمهور که به سخنان رئیس مجلس پاسخ داد، گفت: دولت لایحه ای را در این زمینه به مجلس ارائه کرده است. به کمیسیون ارجاع شده است. البته بحث ما این بود که این لایحه به صحن بازگردانده شود.
به گزارش «ایسنا»، وی افزود: البته این موضوع فقط به آقای ظریف مربوط نمی شود و در مجموع پیشنهاد دولت این بود که قانون در این زمینه فقط مربوط به خود فرد باشد نه به او. همسر یا خانواده، نتیجه این پیشنهاد هر چه باشد. در عین حال، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در پاسخ به سخنان قالیباف گفت: این موضوع در معاونت حقوقی در حال رسیدگی است و با همکاری دولت و مجلس در حال رسیدگی است و نتیجه آن خواهد شد. از سوی دیگر، محمدجواد ظریف نیز در این باره با بیان اینکه انتصاب وی در دولت غیرقانونی است، گفت: این موضوع را از رئیس جمهور بپرسید.