به گزارش رکنا، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با سربلندی به مقابله با نیروی دریایی دشمن پرداخت و حماسه های بزرگی خلق کرد که هنوز در تاریخ کشور به یادگار مانده است. از جمله این افتخارات می توان به کنترل و بازرسی از شناورها در خلیج فارس و تنگه هرمز و نبرد قهرمانانه با نیروهای متجاوز آمریکایی اشاره کرد که همگی نشان از اقتدار و اعتبار نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه دارد. . .
نامگذاری روز نیروی دریایی ارتش
به مناسبت رشادت ها و جانفشانی های نیروی دریایی ارتش در دفاع از جزایر، بنادر، سواحل و دریاهای کشور به ویژه در دوران جنگ تحمیلی و در پاسخ به تهدیدات دشمن بعثی، امام خمینی (ره) در آغاز دفاع مقدس، هفتم شانس به نام « روز نیروی دریایی این روز یادآور حماسه آفرینی های پرسنل ناو موشک انداز «پیکان» و جانفشانی ملوانان ایرانی در آب های خلیج فارس و دریای عمان است.
عملیات مروارید
در 6 آذر 1359 نیروی دریایی ارتش ایران در عملیاتی شجاعانه به پایانه های نفتی «البکر» و «علمیه» در شمال عراق حمله کرد. خلیج فارس حمله کرد و ضربات سنگینی به نیروی دریایی و هوایی دشمن وارد کرد. این حمله با همکاری نیروی هوایی بیش از دو سوم این پایانه ها را تخریب و پرچم جمهوری اسلامی ایران را بر بلندترین دکل این پایانه ها به اهتزاز درآورد.
با وجود شکستهای سنگین، دشمن در شب هفتم آذر با اعزام ناوهای جنگی از بندر ام القصر سعی در بازپس گیری پایانهها داشت. اما در این نبرد ناوچه «پیکان» با مقاومت بی نظیر خود توانست چندین فروند کشتی و هواپیمای دشمن را منهدم کند و تا آخرین لحظات که هدف حملات موشکی قرار گرفت دست از مبارزه برنداشت. سرانجام این ناوچه با پرسنل شجاع خود در آب های خلیج فارس غرق شد اما این نبرد باعث انهدام بزرگترین پایانه های نفتی عراق و کاهش توان رزمی نیروی دریایی دشمن شد.
نیروی دریایی و رویارویی با آمریکا.
در نهم فروردین ماه سال 1367 مصادف با روز ارتش، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با نیروهای متجاوز آمریکایی در خلیج فارس مواجه شد. در این نبرد پرسنل ناوشکن های «سهند»، «سبلان» و ناوچه «جوشان» شجاعانه در برابر حملات هوایی و دریایی آمریکا ایستادگی کردند. ناوشکن سهند که توسط چندین موشک آمریکایی به شدت آسیب دیده بود تا آخرین لحظه نبرد با آتش خود دشمن را به چالش کشید. رشادت های این نیروها دشمن را غافلگیر کرد و بر روحیه آنها تأثیر عمیقی گذاشت.
بازرسی و کنترل شناورهای خارجی
یکی دیگر از وظایف نیروی دریایی در زمان جنگ، بازرسی کشتی های خارجی مشکوک به حمل کالاهای نظامی به عراق بود. این بازرسی ها به ویژه در تنگه هرمز و دریاهای اطراف انجام شد و هزاران کشتی تجاری و نفتکش مورد بازدید و بررسی قرار گرفتند. این اقدامات برای محدود کردن توان رزمی دشمن و جلوگیری از انتقال تجهیزات نظامی به عراق انجام شد.
حضور نیروی دریایی در جنگ های زمینی.
علاوه بر نبردهای دریایی، نیروی دریایی در عملیات های زمینی مختلفی نیز شرکت داشت. تکاوران و تکاوران نیروی دریایی ارتش ایران به ویژه در دفاع از آبادان و شکستن محاصره دریایی این شهر فداکاری های زیادی کردند. همچنین درگیریهای دریایی قبل از حمله 31 شهریور 1359 عراق که منجر به انهدام چند ناو عراقی در اروندرود شد، نمونهای از پیشروی نیروی دریایی در مقابله با تجاوزات دشمن بود.
ماموریت های اصلی نیروی دریایی.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت استراتژیک کشور، حفاظت از بیش از 3000 کیلومتر از سواحل شمالی و جنوبی کشور و دفاع از منابع حیاتی در آب های سرزمینی ایران را بر عهده دارد. این نیرو با یگان های شناور، تفنگداران، تکاوران، نیروی هوایی و یگان های غواصی همواره آماده مقابله با تهدیدات در خلیج فارس و دریای عمان بوده است.
در جریان جنگ تحمیلی و پس از آن، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور موثر در منطقه به ویژه دریای عمان و خلیج فارس، تدابیر امنیتی مناسبی را برای مقابله با تهدیدات خارجی اتخاذ کرده و توانمندی خود را در اجرای این عملیات به نمایش گذاشته است. مانورهای رزمی متعدد .
نتیجه گیری
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نه تنها با حماسه های بزرگ خود در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن نقش تعیین کننده ای در دفاع از کشور داشته است، بلکه توانسته اقتدار ایران را در منطقه و جایگاه این نیرو به نمایش بگذارد. به عنوان یکی از ارکان اصلی تقویت بنیه دفاعی کشور.