افزونه پارسی دیت را نصب کنید Wednesday, 27 November , 2024
0

از قطعنامه 1701 که مبنای مذاکرات آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی است چه می دانیم؟

  • کد خبر : 446413
از قطعنامه 1701 که مبنای مذاکرات آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی است چه می دانیم؟

به گزارش اینتیتر به نقل از جماران، در حالی که همه از وجود آتش بس میان حزب الله لبنان و رژیم اسرائیل صحبت می کنند، قطعنامه 18 ساله سازمان ملل به عنوان طرحی برای پایان دادن به جنگ مطرح شده است. سی ان ان در گزارشی در این باره می نویسد: سخنگوی بنیامین نتانیاهو نخست […]








به گزارش اینتیتر به نقل از جماران، در حالی که همه از وجود آتش بس میان حزب الله لبنان و رژیم اسرائیل صحبت می کنند، قطعنامه 18 ساله سازمان ملل به عنوان طرحی برای پایان دادن به جنگ مطرح شده است. سی ان ان در گزارشی در این باره می نویسد: سخنگوی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه گفت کابینه اسرائیل روز سه شنبه به توافق آتش بس رای خواهد داد و اشاره کرد که احتمالا این توافق به تصویب خواهد رسید.

توقف 60 روزه خصومت ها برای اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل متحد در نظر گرفته شده است، با این امید که بتواند مبنایی برای یک آتش بس پایدار باشد. قطعنامه 1701 برای پایان دادن به جنگ 34 روزه بین اسرائیل و لبنان در سال 2006 تصویب شد که نزدیک به دو دهه منطقه را نسبتاً آرام نگه داشته است.

این وضعیت تا روز بعد از حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر سال گذشته ادامه داشت که حزب الله در همبستگی با حماس به مناطقی از فلسطین اشغالی حمله کرد. حملاتی که تاکنون ادامه داشته است. در قطعنامه 1701 آمده بود که اسرائیل باید تمام نیروهای خود را از جنوب لبنان خارج کند و تنها گروه های مسلح حاضر در جنوب رودخانه لیتانی باید ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باشند.

ایالات متحده که میانجی بین اسرائیل و لبنان در مناقشه کنونی است، معتقد است که بازگشت به اصول قطعنامه به نفع هر دو طرف است، اما بر مکانیزمی برای اجرای دقیق تر آن پافشاری کرده است. اسرائیل مدعی شده است که حزب الله با عملیات در نزدیکی مرزهای خود چندین بار این قطعنامه را نقض کرده است. لبنان می گوید که اسرائیل در دو دهه گذشته بارها با فرستادن جنگنده ها به حریم هوایی خود، این توافق را نقض کرده است.

ما در مورد قطعنامه 1701 چه می دانیم و چرا برای آتش بس بین اسرائیل و لبنان حیاتی است؟

یک تاریخچه مختصر

اسرائیل در سال 1982 حمله خود را به لبنان آغاز کرد و پس از حمله شبه نظامیان فلسطینی به بیروت پایتخت این کشور تانک فرستاد. سپس جنوب لبنان را برای نزدیک به دو دهه اشغال کرد تا اینکه در سال 2000 توسط حزب الله اخراج شد. حزب الله لبنان در ابتدا برای مبارزه با اشغالگری اسرائیل با کمک جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.

در سال 2000، سازمان ملل متحد خط آبی را به عنوان «خط خروج» نیروهای اسرائیلی از لبنان تعریف کرد. این مرز در حال حاضر به عنوان مرز عملی بین دو طرف عمل می کند. با این حال لبنان تاکید کرده است که اسراییل عقب نشینی خود را از این کشور کامل نکرده و همچنان به اشغال زمین های شبعا، زمینی به مساحت 39 کیلومتر مربع ادامه می دهد. وسعت سرزمینی که اسرائیل از سال 1967 آن را اشغال کرده است. اسرائیل ادعا می کند که منطقه سبا بخشی از بلندی های جولان است که از سوریه تصرف و بعداً ضمیمه آن شد. جامعه جهانی – به استثنای آمریکا – بلندی های جولان را سرزمینی اشغالی متعلق به سوریه می داند.

قطعنامه 1701

اسرائیل در سال 2006 پس از کشتن سه سرباز و ربودن دو سرباز دیگر توسط حزب الله لبنان در تلاش برای مبادله اسرا، دوباره به لبنان حمله کرد. این جنگ کمی بیش از یک ماه به طول انجامید و منجر به کشته شدن بیش از 1000 لبنانی، عمدتا غیرنظامی، و همچنین 170 اسرائیلی، عمدتاً سرباز شد. در 11 اوت 2006، شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا قطعنامه 1701 را تصویب کرد که در آن خواستار «توقف کامل خصومت ها» توسط حزب الله و اسرائیل شد.

در این قطعنامه از اسرائیل خواسته شده تا تمامی نیروهای خود را از جنوب لبنان خارج کند و از دولت لبنان و نیروی موقت سازمان ملل متحد در لبنان (یونیفیل) خواسته شده است که «با هم نیروها را در سراسر جنوب مستقر کنند». هیچ پرسنل مسلح دیگری اجازه حضور در منطقه را ندارند. این بیانیه همچنین از دولت لبنان می‌خواهد که «حاکمیت کامل خود را اعمال کند تا هیچ سلاحی بدون رضایت دولت لبنان و بدون هیچ مرجعی غیر از دولت لبنان وجود نداشته باشد».

یونیفیل، یک نیروی حافظ صلح سازمان ملل با 10000 نیرو، آژانس اصلی است که وظیفه اجرای قطعنامه 1701 را بر روی زمین دارد. تبادل اسرا با میانجیگری سازمان ملل متحد بین اسرائیل و حزب الله در سال 2008 شاهد بازگرداندن اجساد دو سرباز اسرائیلی بود که در سال 2006 برای پنج اسیر لبنانی اسیر شده بودند. اسرائیل بعداً اجساد حدود 200 عرب را آزاد کرد.

تشدید تنش از 8 اکتبر

در 8 اکتبر 2023، حزب‌الله در همبستگی با فلسطینی‌های غزه، یک روز پس از حمله گسترده حماس به جنوب اسرائیل، شروع به شلیک به میدان‌های شبعا کرد. از آن زمان، درگیری‌های مرزی ادامه یافت، اما در امتداد مرز اسرائیل و لبنان مهار شد تا اینکه در سپتامبر سال جاری، اسرائیل اهداف جنگی خود را گسترش داد و اعلام کرد که تا زمانی که اسرائیلی‌ها به مناطق شمالی بازگردند، از حملات مرزی آسیب دیده‌اند، حزب‌الله این کار را خواهد کرد. به مبارزه ادامه بده

احزاب لبنانی در مورد قطعنامه چه می گویند؟

یک مقام لبنانی به سی ان ان گفت که ایالات متحده پیشنهادی را به لبنان ارسال کرده است که در چارچوب قطعنامه 1701 سازمان ملل متحد است و هدف آن دستیابی به توقف 60 روزه درگیری ها است. این مسئول با بیان اینکه این سازمان بر روی سازوکارهای سخت گیرانه تر برای اجرای قطعنامه 1701 در جنوب کشور و نقش ارتش لبنان در این زمینه تمرکز دارد، افزود: همچنین به مسیرهای قاچاق از طریق مرزهای بین المللی کشور می پردازد. این پیشنهاد همچنین خواستار خروج نیروهای زمینی اسرائیلی است که از ماه اکتبر در جنوب لبنان فعالیت می کنند.

اما برخی از مقامات اسرائیلی گفته اند بازگشت به قطعنامه 1701 کافی نیست و اصرار دارند که اسرائیل باید حق حمله به اهداف حزب الله در لبنان را پس از توافق آتش بس در صورت تخلف حفظ کند. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی راست افراطی اسرائیل گفته است که “آزادی عملیاتی کامل” برای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان یک “شرط غیرقابل مذاکره” است. وی گفت: ما در حال تغییر پارادایم امنیتی هستیم و به دوران تهدیدات بی پاسخ برنمی گردیم.

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان آن را «گمان‌زنی» خواند و گزارش‌های مربوط به درخواست‌ها برای اجازه عملیات نظامی اسرائیل در جنوب لبنان را رد کرد و افزود که چنین بندی را در این پیشنهاد ندیده است.

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، رهبر حزب امل المحده حزب الله و در گفتگو با حزب الله، گفت در پیشنهادی که از سوی ایالات متحده دریافت کرده اشاره ای به آزادی عملیات نظامی اسرائیل در لبنان نشده است. و ایالات متحده می داند که چنین درخواستی «غیرقابل قبول خواهد بود».

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=446413

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.