دکتر مسعود مردانی عضو کمیته ملی ایدز و استاد گروه بیماری های عفونی دانشگاه با بیان اینکه رابطه جنسی رایج ترین راه انتقال ایدز در جهان و ایران و استفاده مشترک از سرنگ در معتادان تزریقی و تزریق خون و فرآورده های خونی از دیگر راه های اصلی انتقال این بیماری هستند.
به گفته وی، خوشبختانه در سال های اخیر به لطف کنترل مناسب سازمان انتقال خون، هیچ موردی از ابتلا به ایدز ناشی از انتقال خون را شاهد نبوده ایم.
باورهای غلط در مورد انتقال بیماری
تصور غلط/ ایدز با دست دادن با فرد مبتلا منتقل می شود
استاد گروه بیماری های عفونی دانشگاه با اشاره به وجود باورهای نادرست در مورد نحوه انتقال این بیماری خاطرنشان کرد: ایدز با دست دادن با فرد مبتلا و نشستن و ایستادن با او منتقل نمی شود.
باورهای غلط/ دندانپزشکی یکی از راه های اصلی انتقال ایدز است
به گفته وی، غذا خوردن در بشقاب مشترک، حمام مشترک، استخر، عطسه، سرفه، گریه، ترشح بزاق در دهان و مراجعه به دندانپزشک از راه های اصلی انتقال ایدز نیست.
باور غلط/ مبتلایان به ایدز نباید بچه دار شوند
به گفته این استاد گروه بیماری های عفونی دانشگاه، یکی دیگر از تصورات غلط در جامعه این است که مبتلایان به ایدز نباید بچه دار شوند. در حالی که بسیاری از بیماران ایدزی که تحت درمان قرار گرفتند، ازدواج کردند و صاحب فرزند شدند و فرزندانشان نیز کاملا سالم هستند.
دکتر مردانی گفت: سطح این ویروس در بیمارانی که تحت درمان هستند و درمان های ویژه اچ آی وی و داروهای موثر اچ آی وی دریافت می کنند بسیار پایین است.
مشاوره تخصصی امکان ازدواج و بچه دار شدن را برای برخی از بیماران فراهم می کند
استاد گروه بیماری های عفونی و گرمسیری دانشگاه افزود: بر اساس نتایج تحقیقات، بیمارانی که سطح بسیار پایین HIV دارند، این بیماری را به دیگران منتقل نمی کنند. این افراد در صورت تمایل می توانند ازدواج کنند، بچه دار شوند و به فرزندان خود شیر بدهند، مشروط بر اینکه قبل از ازدواج حتماً یک سری مشاوره های تخصصی انجام دهند.
عضو کمیته ملی اچآیوی/ایدز در ادامه تاکید کرد: افراد اچآیوی مثبت قبل از ازدواج قطعی باید با مراجعه به مراکز مشاوره رفتاری موجود در مراکز بهداشتی درمانی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، با هدف تشکیل یک مرکز مشاوره، مشاوره دریافت کنند. خانواده سالم -روند سنجیده و صحیح
وی همچنین به وجود بیماران زیادی اشاره کرد که پس از مشاوره های تخصصی ازدواج کرده و صاحب فرزند شدند و فرزندانشان کاملا سالم به دنیا آمدند. این افراد همیشه احتیاط های لازم را برای عدم انتقال بیماری به افراد دیگر انجام می دهند.
در صورت ابتلای یکی از اعضای خانواده به HIV چه باید کرد؟
دکتر مسعود مردانی با توجه به اینکه خون و فرآورده های خونی فرد مبتلا به اچ آی وی که تحت درمان قرار نمی گیرد می تواند برای سایر اعضای خانواده خطرناک باشد، توصیه کرد که هر چه سریعتر روند درمان آغاز شود.
وی برای جلوگیری از انتقال این بیماری به سایر اعضای خانواده توصیه کرد: لوازم بهداشتی فردی فرد مبتلا مانند مسواک، تیغ و لوازم بهداشتی کاملاً انحصاری باشد و هیچ یک از اعضای خانواده حق استفاده از لوازم شخصی را نداشته باشند. اقلام بهداشتی فرد مبتلا به HIV/بیماری ایدز.
به گفته وی حتی توصیه می شود دستشویی فرد مبتلا به ایدز جدا از دیگران و اختصاصی باشد و سایر اعضای خانواده از آن دستشویی استفاده نکنند.
این استاد گروه عفونی دانشگاه در ادامه به توصیه های خود گفت: این افراد باید بدانند که در صورت تماس جنسی محافظت نشده (بدون استفاده از کاندوم) می توانند بیماری را به فرد مقابل منتقل کنند، به خصوص قبل از شروع درمان.
به گفته وی، روش های جدیدی در کشورهای اروپای غربی و آمریکا رایج شده است که به فرد HIV مثبت اطلاع داده می شود که باید قبل از تماس جنسی از وسایل حفاظتی (کاندوم) و همچنین برای محافظت از طرف مقابل در برابر آنتی ویروس ها استفاده کند. استفاده از داروی ضد ایدز برای مدتی به عنوان پروفیلاکسی قبل از تماس، نتایج حاکی از اثربخشی این روش است که می تواند از انتقال بیماری جلوگیری کند.
علائم و نشانه های بیماری / افراد در معرض خطر
یکی از اعضای کمیته ملی اچ آی وی بر رعایت حریم خصوصی خانواده تاکید کرد و گفت: هر فردی که رفتار جنسی پرخطر داشته باشد و بیش از یک شریک جنسی در خارج از خانواده داشته باشد در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارد و باید سالانه آزمایش HIV انجام شود.
وی داشتن سابقه اعتیاد به تزریقات، سابقه جراحی غیراستریل و تزریق خون و فرآورده های خونی، رفتارهای پرخطر جنسی، بی بندوباری در روابط جنسی، چند شریک جنسی و همجنس گرایی را از جمله عوامل خطری برشمرد که افراد در معرض آن قرار دارند. به این عوامل حتما باید به صورت دوره ای تست کنید.
به گفته دکتر مردانی، آزمایش اچآیوی به طور کامل در کشور وجود دارد و در تمامی کلینیکها، آزمایشگاهها، بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی و غیردولتی قابل انجام است و افراد میتوانند با مراجعه به این مراکز این آزمایش را انجام دهند.
وی تاکید کرد: در صورت مثبت بودن آزمایش اچ آی وی فردی برای انجام آزمایشات ویژه به متخصص عفونی مراجعه کند. همچنین توصیه می شود درمان ضد رتروویروسی برای این فرد بلافاصله و ظرف یک هفته شروع شود.
این استاد گروه بیماری های عفونی دانشگاه گفت: بر اساس نتایج تحقیقات ثابت شده است که شروع زودهنگام داروهای ضد ایدز در این افراد می تواند به سرعت انتقال بیماری ایدز در روابط جنسی را کاهش داده و از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند. به افراد دیگر منتقل می شود.
دکتر مردانی با اشاره به فعالیت مراکز مشاوره رفتاری اچ آی وی/ایدز در تمامی دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران گفت: در این مراکز خدمات تشخیصی، درمانی و تشخیصی به صورت رایگان برای فرد و آنها ارائه می شود خانواده و کلیه اطلاعات افراد و مشتریان کاملاً محرمانه نگهداری می شود.
وی به افرادی که کوچکترین تردیدی در احتمال ابتلا به این بیماری دارند توصیه کرد به این مراکز مراجعه و آزمایش فوق را انجام دهند و یادآور شد: این مراکز هدفی جز درمان سریع، توانبخشی و توانبخشی بیماران ندارند.
به روز رسانی در مورد درمان ایدز
عضو کمیته ملی اچآیوی/ایدز داروهای ضد ویروسی که پس از شروع درمان باعث کاهش میزان ویروس میشود را از داروهای مناسب در درمان ایدز دانست و تاکید کرد: افراد مبتلا به ایدز باید در بقیه مدت درمان ضد ایدز را ادامه دهند. سال زندگی آنها
دکتر مسعود مردانی با اشاره به اختراع آمپول های جدید برای درمان ایدز گفت: اخیراً آمپول های جدیدی در دنیا ساخته شده است تا بیماران مبتلا به ایدز به جای استفاده روزانه از داروهای ضد ایدز به درمان خود ادامه دهند. شکل استفاده ماهانه این آمپول ها
گروه های در معرض خطر
به گفته عضو کمیته ملی HIV/AIDS، در حال حاضر از جمله گروه های خطر ابتلا به ایدز در کشور، گروه سنی 20 تا 40 سال با روابط جنسی محافظت نشده خارج از خانواده است.
وی با ابراز تأسف از اینکه افراد دارای رفتارهای پرخطر به اولین علائم بیماری توجه نمی کنند و به مراحل پیشرفته بیماری می رسند، اظهار داشت: این افراد باید بدانند که ایدز کشنده نیست و درمان دارد. . بسیاری از مبتلایان به ایدز سال ها تحت درمان قرار گرفته اند و با این بیماری زندگی می کنند و تفاوت آنها با سایر افراد در این است که باید روزانه دارو مصرف کنند.
علائم مشکوک بیماری
این استاد گروه عفونی دانشگاه در پایان سخنان خود با اشاره به علائم این بیماری توصیه کرد: افرادی که علائمی مانند کاهش وزن بی دلیل، اسهال بی دلیل، تب بی دلیل را تجربه می کنند و رفتارهای جنسی پرخطر انجام می دهند. ، سابقه اعتیاد به تزریقات، انتقال خون و فرآورده ها. مشکوک به این بیماری هستند که باید برای پیگیری این بیماری ارجاع داده شوند.