به گزارش خبرنگار بازار، استان اصفهان به عنوان یکی از قطب های کشاورزی ایران نقش مهمی در تامین نیاز غذایی کشور و صادرات محصولات کشاورزی دارد.
این استان با داشتن زمین های حاصلخیز و آب و هوای مساعد، تولید محصولات متنوعی چون زعفران، پسته، گندم، جو و انواع میوه ها از ویژگی های بارز آن می باشد. اما مشکلاتی مانند کمبود آب و خشکی زاینده رود تاثیرات مهمی بر وضعیت کشاورزی این منطقه داشته است.
در همین راستا علیرضا صادقی کارشناس اقتصادی به بازار می گوید: اصفهان به عنوان یکی از استان های پیشرو در زمینه صادرات محصولات کشاورزی شناخته می شود. این استان به لطف تولید محصولات باکیفیت و تنوع در تولید توانسته است بخش مهمی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص دهد.
وی می افزاید: محصولات کشاورزی اصفهان به چند کشور صادر می شود و این امر کمک زیادی به تقویت اقتصاد داخلی و ایجاد اشتغال کرده است اما در دهه های اخیر خشکسالی زاینده رود اثرات منفی بر این روند داشته است.
زاینده رود تامین کننده اصلی آب کشاورزی استان اصفهان است
این کارشناس اقتصادی، زاینده رود را تامین کننده اصلی آب کشاورزی استان اصفهان دانست که خشکسالی آن کشاورزی منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و اظهار داشت: کاهش منابع آبی، افزایش هزینه ها و تاثیر در کیفیت محصولات می تواند. را از اثرات ناگوار خشکسالی زاینده رود و تاثیر آن بر کشاورزی منطقه دانست.
وی با بیان اینکه در چند سال گذشته خشکسالی زاینده رود منجر به کاهش محصولات کشاورزی شده است، تصریح کرد: بسیاری از کشاورزان مجبور به تغییر الگوی کشت شده اند و برخی از محصولات کم آب به جای محصولات پرآب قرار گرفته اند.
کمبود آب و خشکسالی باعث کاهش کیفیت محصولات کشاورزی می شود و محصولات با کیفیت پایین اغلب با قیمت کمتری به فروش می رسند که به درآمد کشاورزان آسیب می رساند.
صادقی تاکید کرد: کم آبی و خشکسالی باعث کاهش کیفیت محصولات کشاورزی می شود و محصولات بی کیفیت عموما با قیمت پایین تری به فروش می رسد که به درآمد کشاورزان لطمه می زند.
وی گفت: مهاجرت روستاییان به دلیل خشکسالی زاینده رود باعث افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها شده و این امر باعث کاهش نیروی کار در بخش کشاورزی شده است.
بازگشایی جزئی زاینده رود برای زاینده رود خطرناک است
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: تنها 10 روز است که زاینده رود بازگشایی شده است، این رودخانه روز پنجشنبه 17 آذرماه به اصفهان می رسد و جریان رودخانه در 26 آذرماه متوقف می شود که این خود موضوعی برای محیط زیست و حیات است. این رودخانه بسیار خطرناک است.
وی بیان کرد: با توجه به موقعیت رودخانه که کمتر از یک ماه در سال بازگشایی می شود، باید به این نکته اشاره کرد که خشکسالی زاینده رود یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی اصفهان است، به نوعی در سال جاری. با توجه به میزان آب تخصیص یافته، کشاورزان اصفهانی نسبت به سال گذشته کمتر از 50 درصد کشت کردند.
شکی نیست که برای حفظ و توسعه کشاورزی در این استان مدیریت صحیح منابع آبی و اجرای طرح های نوین آبیاری ضروری است. همچنین برنامه ریزی برای تنوع محصولات و افزایش بهره وری می تواند به تقویت جایگاه اصفهان در زمینه صادرات محصولات کشاورزی کمک کند.