مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران به ارائه مروری بر چالش های پیش روی صنعت فرش ایران پرداخت و گفت: عامل اصلی انزوای فرش ایرانی در بازارهای جهانی تحریم های بین المللی است. و سپس سیاست های غلط در داخل و خارج. دلیل شرایط غیرعادی ناشی از تحریم ها اتخاذ می شود و مهمترین این سیاست ها انعقاد قرارداد ارزی است. در سال 2016 و آخرین سال قبل از اجرای آخرین دور تحریم های آمریکا علیه ایران، ارزش صادرات فرش ایران 426 میلیون دلار بود و با اعمال تحریم ها هشدار دادیم که بانک مرکزی شبکه انتقال ارز از ایران را از بین خواهد برد. صادرکنندگان فرش به ایران از طریق قراردادهای ارزی، زیرا فرش ایرانی ابتدا باید از کشور به بازار خارجی منتقل شود و سپس بازاریابی آن آغاز شود. خسارت ناشی از این امر باعث شد ارزش صادرات فرش ایران به زیر 100 میلیون دلار برسد و حتی این رقم در سال 1402 به 39.7 میلیون دلار کاهش یابد در حالی که در سال 1373 فرش 44 درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را تشکیل می داد.
وی افزود: همچنین با توجه به تبصره 121 آیین نامه اجرایی امور گمرکی، امکان بازگشت فرش های ایرانی که در بازارهای خارجی انباشته شده و قیمت آن ها کاهش یافته است، به کشور وجود ندارد. این فرش ها پس از بازگشت به کشور قابل تعمیر هستند. ایران و عرضه در بازارهای جدید. علاوه بر این عدم اجرای تامین اجتماعی برای قالیبافان و صنعتگران دارای هویت باعث شده تا حداقل دستمزد برای این افراد تعیین نشود که نتیجه این اتفاقات از بین رفتن اشتغال است. 2 میلیون نفر و کاهش تولید و صادرات صنعت فرش دستباف ایران.
حاجی آقامیری خاطرنشان کرد: فرش ایران پس از انقلاب در سه دوره مستقیماً توسط آمریکا تحریم شد که در نتیجه نیمی از سال های بعد از انقلاب فرش ایران تحریم شد، اما با وجود این تحریم ها، از طریق شبکه نقل و انتقال مالی که انجام شد. مویرگی برای صادرات فرش ایران بود. اما از سال 1396 بانک مرکزی این شبکه را با سیاست پیمان سپاری ارزی بسته است، در این میان گاهی اظهاراتی که از مسئولان دولتی مرتبط با این صنعت درباره چالش های صنعت فرش ایران می شنویم حکایت از نداشتن اطلاعات صحیح دارد. بخش خصوصی در قالب تشکل ها و اتحادیه ها مایل است مسائل و مشکلات طبقه بندی شده را به مقامات مسئول ابلاغ کند.
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: امروز بازار جهانی فرش تحت کنترل هند است و هندی ها موفق شده اند آمریکا را به عنوان بازاری که 44 درصد از آن را تشکیل می دهد، در اختیار بگیرند. صادرات فرش جهانی، بنابراین، حتی اگر درهای بازار آمریکا به روی فرش ایرانی باز شود، ایران باید برای بازیابی جایگاه خود در این کشور زمان، هزینه و تلاش زیادی صرف کند. همچنین امکان ورود و خروج فرش ایرانی به بازار آمریکا وجود ندارد و حتی امکان فروش مجدد فرش ایرانی در بازار آمریکا به روش صادراتی وجود ندارد، زیرا ارزیابان فرش در آمریکا با این تکنیک آشنایی کامل دارند. . فرش ایرانی و در نتیجه 44 درصد بازار را به خود اختصاص داده است. دنیا کاملاً درهای خود را به روی ایران بسته است و از آنجایی که موضوع ایران و آمریکا ابعاد سیاسی گستردهای دارد، نمیتوان انتظار تغییر داشت. وضعیت فعلی
حاجی آقامیری از ترکیه و افغانستان به عنوان دیگر رقبای ایران در بازار جهانی فرش یاد کرد و گفت: مشکل فرش افغانستان برای ایرانیان قاچاق فرش از این کشور به ایران است که این فرش های قاچاق با کمترین قیمت و کیفیت در ایران به فروش می رسد. بله، افغانستان یکی از کشورهای تولید کننده فرش است و زمانی که آمریکایی ها در افغانستان حضور نظامی داشتند و طالبان ضعیف شد، آمریکایی ها در صنعت فرش سرمایه گذاری کردند. قالی های افغانی و قالین بافی را در این کشور گسترش دادند.