به گزارش خبرآنلاین، روزنامه ایران نوشت: اخیراً رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، نمونه موفق و برنده نشت فعلی را نرم افزار «نشان» و «آپارات» و حتی «دیجی کالا» دانسته است. “. و گفت که این پلتفرم ها اکنون به راحتی قابل تعویض هستند. “Wiz”، “YouTube” و “Amazon” تبدیل شده اند و مردم از این موضوع راضی هستند. موضوعی که واکنش فعالان استارتاپی را برانگیخت.
به عنوان مثال، حمید محمدی، رئیس هیئت مدیره دیجی کالا، در شبکه اجتماعی عمومی نوشت: کسانی که می گویند اگر فیلترینگ نباشد، شرکت های ایرانی نمی توانند رشد کنند. شرکت های دیجیتال از فیلترها رنج می برند و مردم اعتمادشان را به شرکت های محلی از دست داده اند شهرت شرکت ها برای حمایت از فیلترینگ من از مدیران عامل شرکت های تجارت الکترونیک می خواهم صادقانه بگویند که آیا فیلترینگ به رشد تجارت آنها کمک کرده یا مانع از آن شده است.
سیاست های محدودکننده و پرهزینه
روتر «نشان» نیز با انتشار بیانیهای به سخنان رسول جلیلی که «هرجا سرویس داخلی خوب توسعه دادیم، مردم از آن استقبال کردند، بهعنوان مثال «نشان» را با «ویز» جایگزین کردیم و به یاد آوردیم: سیاستها محدودیتهای شما و شماست. همفکران در فضای مجازی باعث تحمیل چند میلیارد تومانی به کاربران ایرانی امروز بین 70 تا 70 شده است. 80 درصد از کاربران اینترنت در ایران مجبور به استفاده از فیلتر سوئیچ ها هستند که امنیت آن تا حد زیادی ناشناخته است زمان برای میلیون ها نفر برای دسترسی به سیستم عامل های مفید و مورد علاقه خود.
در ادامه این بیانیه آمده است: ادعای شما مبنی بر اینکه فیلترینگ باعث رشد خدمات داخلی شده است نشان از نگاه نادرست شما به مفهوم و ارزش «رقابت» دارد. این سیاست ها به جای ایجاد فرصت ها، منجر به کاهش اعتماد به خدمات ملی شده است. روی دیگر این سکه که علاقه ای به دیدن آن ندارند این است که پلتفرم های ایرانی نتوانسته اند در بازارهای بین المللی حضور داشته باشند و سال هاست که سقف شیشه ای بر رشد منطقه ای و بین المللی آنها گذاشته شده است. فقط رشد و ارزش گذاری Digikala و “Trendiol” Türkiye را در 10 سال گذشته ببینید و مقایسه کنید.
یک مهاجرت اجباری
سجاد رئوفی پور، فعال حوزه استارت آپی در گفت وگو با «ایران» درباره تأثیر فیلترینگ بر فعالیت این اکوسیستم گفت: واقعیت این است که فیلترینگ در بلندمدت هیچ مزیتی برای استارت آپ ها ندارد.
وی در پاسخ به اظهارنظرهایی مبنی بر رضایت مردم از فیلترینگ و جایگزینی موفق استارتاپ ها و پلتفرم های داخلی با نمونه های خارجی، گفت: شاید با توجه به موج فزاینده مهاجرت کاربران به سمت اپلیکیشن های بومی، فیلترینگ در کوتاه مدت به عنوان یک مزیت شناخته شود. استارتآپهای فعال در داخل کشور، اما واقعیت این است که این محاصره در بلندمدت هیچ تأثیر مثبتی بر اکوسیستم استارتآپها ندارد.
رئوفی پور افزود: واقعیت این است که چنین مهاجرتی اجباری است و نگاه منفی به سکوها ایجاد می کند. این امر عملاً مانع توسعه محصول و رشد استارت آپ ها می شود و حتی گاهی مسیر این توسعه را به طور کامل می بندد. در واقع فیلترینگ اعتماد کاربران را به پلتفرم های ایرانی از بین می برد و تنها کار را برای استارت آپ ها سخت می کند و هیچ مزیتی ندارد.
وی یادآور شد: اگر این موج مهاجرت در شرایط عادی و در رقابت با رقبای خارجی رخ می داد و در نهایت خود کاربر به این نتیجه می رسید که استارتاپ بومی از قابلیت های بیشتری برخوردار است و با اطمینان کامل از خدمات این استارتاپ استفاده می کرد، بدون اینکه ما مطمئناً می توانستیم این کار را انجام دهیم. بیایید آن را برگ برنده استارت آپ ها بنامیم. اما روند فعلی فیلترینگ بیشتر برای استارتاپ ها عواقب دارد تا منافع.
این فعال استارت آپی در ادامه بیان کرد: همچنین از آنجایی که کاربران از فیلتر سوییچ استفاده می کنند، شاهد اختلالاتی در نتیجه نهایی کار راه اندازی مانند نقشه ها و روترها هستیم. هنگام مشاهده اختلالات، کاربر همه چیز را از نقطه نظر راه اندازی می بیند. اگرچه در بسیاری از موارد این اختلال در اثر استفاده از فیلتر شکن ایجاد می شود. از سوی دیگر، استفاده از سوئیچ فیلتر، اطلاعات و داده های کاربران را در معرض هک قرار می دهد و گاهی اوقات استارت آپ ها مجبور به دسترسی به بسیاری از خدمات خود در ایران می شوند، بنابراین مشتریان خارجی یا ایرانیان خارج از کشور نمی توانند به این خدمات دسترسی داشته باشند.
اثر مخرب فیلترینگ
سعید عباسی، یکی دیگر از فعالان حوزه استارت آپ که در حوزه شتاب دهی و منتورینگ فعالیت می کند، در گفتگو با «ایران» تأثیر فیلترینگ بر اکوسیستم استارتاپی را فراتر از تصور دانست و حتی آن را مخرب دانست. وی عدم دسترسی استارتاپ های ایرانی به بازار و مخاطبان جهانی را یکی از اصلی ترین معایب فیلترینگ دانست. عباسی با اشاره به اینکه اکوسیستم استارتاپی در ایران مورد هجمه تحریم های خارج از مرزها و فیلتر شدن به داخل کشور است، گفت: با چنین مشکلاتی، سرمایه گذاری خارجی و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) عملاً در کشور جایی ندارد. اکوسیستم استارتاپی یا بسیار ضعیف شده است. وی یادآور شد: سد فیلتر زمینه ارتباطی این اکوسیستم با دنیا را از بین می برد. با ادامه فیلترینگ تنها افرادی که با هزار امید و آرزو به دنبال تحقق یک ایده هستند دلسرد و دلسرد می شوند و هر روز این اکوسیستم کوچکتر می شود.
23302