رسیدگی به پرونده به اصطلاح. فنجان چای جلسه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران بزرگ نظام اقتصادی روز شنبه (12 آذر) در صحن اول دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی پسندیده، مستشاران دادگاه، نماینده دادستان، متهمان وکلای آنها و مظنونان پرونده.
پرونده موسوم به چای دباش دارای 61 متهم است که 18 نفر از آنها مربوط به گروه دباش هستند و مابقی متهمان را مدیران بانک ها، وزارتخانه های امنیتی و زراعت و دو وزیر امنیت و زراعت ریاست جمهوری تشکیل می دهند.
دادگاه رسیدگی به پرونده فساد مالی 3.4 میلیارد دلاری دباش چای از روز گذشته در صحن اول دادگاه انقلاب اسلامی ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران بزرگ نظام اقتصادی به ریاست قاضی پسندیده، دادگاه مستشاری و دادسرا. نماینده، متهم و وکلای آنها. و پرونده اجرا شد.
این دادگاه از چند جهت حائز اهمیت است. اولاً هیچ وقت این همه فساد در کشور نبوده است. سال ها پرونده اختلاس 3000 میلیاردی به عنوان نمونه پرونده مفاسد اقتصادی تلقی می شد. سایر مفاسد هم به آن جا نرسیدند.
پرونده بابک زنجانی 18 هزار، پدیده شاندیز 94 هزار، پتروشیمی 90 هزار و اعظم خودرو 50 میلیارد تومبه بوده است. جعبه چای دباش این رکورد را پشت سر گذاشت و سقف فساد در کشور را به 140 میلیارد تومان رساند.
دلیل دوم اهمیت این پرونده، ذکر نام دو وزیر در آن است. جدا از اینکه وزرای سابق صلح و کشاورزی دولت سیزدهم در این پرونده متهم هستند و این موضوع به خودی خود حائز اهمیت است، اصل تعقیب این دو وزیر در دادگاه های ایران نیز حائز اهمیت است.
آخرین باری که وزرای سابق پای میز محاکمه رفتند به اوایل انقلاب برمی گردد که دادگاه سقوط حکومت شاهنشاهی نیز برگزار شد. در 45 سال گذشته وزرای زیادی بودند که آمدند و رفتند و حتی فرزندان و بستگانشان درگیر فساد و دعوا بودند. اما هیچ وزیری پای میز محاکمه نیامد و این قفل شکسته شد.
اهمیت متهمان متعلق به دولت سیزدهم
دولت سیدابراهیم رئیسی نیز مانند 12 دولت قبلی خود و دولت فعلی دارای نقاط قوت و ضعف بود. نه سیاه بود و نه سفید. با توجه به شرایط خاص انتخابات سیزدهم (ساعت 14) و آغاز روند تطهیر از سال 1397، رسانه های تندرو و دستگاه های تبلیغاتی سیاسی سعی کردند کابینه سیزدهم را به عنوان یک دولت خاص، ناجی و حل کننده مسائل نشان دهند. به نظر آنها معتقد بودند که بعد از سالها دولت و رئیس جمهور مدرسه محور وجود دارد و باید از همه لحاظ حمایت شوند. حتی پس از حادثه 9 اردیبهشت که منجر به مرگ رئیس جمهور سابق شد، این روند ادامه یافت و بارزترین جلوه آن بحث «اسب زین» بود.
دو وزیر صلح و کشاورزی دولت رئیسی در پرونده فساد 140 میلیارد دلاری متهم شدند که همه آنها مربوط به این دولت نبوده و شروع آن به دوران روحانی برمی گردد.
سیدجواد ساداتی نژاد وزیر اسبق کشاورزی در جریان رسیدگی به پرونده نهاده های دامی به سه سال زندان محکوم شد و در زندان به سر می برد. او یکی از متهمان پرونده فساد دباش چای است.
بر اساس آخرین اطلاعات مربوط به شهریور ماه، وزیر سابق صمت به همراه معاونش در این پرونده متهم هستند و هر دو با قرار وثیقه آزاد هستند.
فاطمی امین که نامش در این پرونده ذکر شده است با استیضاح نمایندگان برکنار شد. وجود این دو نمونه در صورتجلسه دولت سیزدهم با مختصاتی که برشمردیم برخی اظهارات را بیش از پیش زیر سوال می برد.
این دادگاه از دیروز یکشنبه 13 آذرماه آغاز به کار کرد. در گزارش تصویری خبرگزاری میزان ضمیمه قوه قضائیه، تصویر متهم حاضر در دادگاه مشخص نیست. اما یک روزنامه نگار در توییتر خود نوشت که دو وزیر سابق به عنوان متهم در دادگاه حاضر شدند. این خبر تاکنون از سوی قوه قضائیه تکذیب نشده و وقوع آن دور از ذهن نیست.
منبع: فرارو