به گزارش بازار، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی امروز در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین گفت: امروز شبکه شتاب ما با دسترسی ۹۹ درصدی و عملکرد کمتر از ۲ ثانیه یکی از حوزه های پیشرو در منطقه است.
وی افزود: بازار ارز توافق شده و بسترهای فناورانه ریال دیجیتال، توانمندی های جوانان ایرانی را دریافت کرده است که باید به این توانمندی ها افتخار کرد.
فرزین تصریح کرد: توسعه و تنظیم سیستم های پرداخت یکی از وظایف اصلی همه بانک های مرکزی دنیا است.
وی تاکید کرد: به دلیل تحریم ها در تعاملات بانکی بین المللی چالش داریم اما تلاش شده تا تعاملات حفظ شود.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: یکی از اقدامات در این زمینه طراحی سامانه ACUMER در چارچوب اتحادیه بورس آسیایی است که سعی می کنیم از آن ابزارها در بحث تحریم ها استفاده کنیم.
وی گفت: به جای سوئیفت برای اعضای اتحادیه، ACUMER را طراحی کردیم که از استانداردهای سوئیفت استفاده می کند و از 19 مهرماه عملیاتی شده است.
فرزین با اشاره به ارزهای رمزنگاری شده، ریال دیجیتال را در مرحله آزمایشی قرار داد و اظهار داشت: بانک مرکزی در زمان مناسب وارد این حوزه شد. بسیاری از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می کنند که می تواند کارایی سیستم مالی کشور را افزایش دهد. برخی از کشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله آزمایش شده اند و ما نیز در این مرحله هستیم و وارد مرحله آزمایش شده ایم و اکنون در کیش در حال انجام آن هستیم.
به گزارش فرزین، ریال دیجیتال در بانک های کشور؛ تجارت و ملی در حال استفاده است و 5 بانک دیگر نیز در آینده از آن استفاده خواهند کرد.
وی افزود: البته همیشه ابتدا تجارت و معاملات و بعداً مقررات تدوین می شود. اما با احتساب تحریم ها می توانیم از این عرصه به خوبی استفاده کنیم. ما اکنون با بازار بزرگی مواجه هستیم، اما مقررات منسجمی در این زمینه نداریم.
رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص تصریح کرد: به دلیل اینکه در تحریم هستیم، ما را مجبور به استفاده از بسیاری از این ابزارها در تجارت بین الملل می کند که در مواد 4، 24، 59 و 64 قانون جدید بانک مرکزی آمده است. تدوین مقررات ارزهای دیجیتال توسط بانک مرکزی و ما نیز در این راستا کار می کنیم.
وی موسسات امانت داری را موضوع مهمی در این زمینه دانست و ادامه داد: آیین نامه نهاد امانتی باید تدوین شود. نظارت بر کارگزاران ارزهای دیجیتال چگونه باید باشد؟ اکنون 218 دونده داریم. ماهانه 10 میلیون تراکنش انجام می شود که تقریباً 35 درصد از حجم تراکنش های آن را تشکیل می دهد.
فرزین با بیان اینکه تدوین قوانین پولی ضروری است و اگر وارد نشویم در مدیریت پول در بانک مرکزی دچار مشکل خواهیم شد، تصریح کرد: در صورت عدم ورود به بانک مرکزی در حوزه مدیریت پول دچار مشکل خواهیم شد. و افزود: در 6 ماه گذشته جلسات خوبی در این زمینه داشته ایم. دستگاه های مختلف باید در فیلدهای مختلف وارد شوند. قوانین معادن در وزارت امنیت تدوین می شود. آیین نامه ارزهای دیجیتال تهیه شده که به زودی در شورای عالی ارائه و تصویب می شود و خیال ما به عنوان سیاست گذار و مرجع نظارتی در این زمینه راحت خواهد شد.
وی با بیان اینکه در بانک مرکزی در حوزه نظارت مشکل تاریخی داریم، ادامه داد: وی گفت: در قانون جدید افراد تحت نظارت بانک مرکزی تدوین شده است. بانک مرکزی باید مدل مشخصی برای نظارت بر آنها داشته باشد. نظارت بانک مرکزی یا داخل یا خارج است.
فرزین یکی از مشکلات را ناهمگونی استانداردهای بین بانک ها دانست و گفت: لطفاً روی این موضوع و شرکت هایی که می توانند با نظارت هوشمند ما کمک کنند، تمرکز کنیم. enter این مشکل باید حل شود.
افزایش حملات سایبری به سیستم بانکی در 2 سال گذشته
رئیس کل بانک مرکزی ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته و باید پایداری شبکه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده اما کافی نیست.
وی از دریافت مجوز امضای الکترونیکی در 9 آبان ماه خبر داد و گفت: این موضوع به کاهش مراجعه حضوری نیز کمک می کند.
رئیس کل بانک مرکزی درباره هوش مصنوعی نیز گفت: مرکزی در این حوزه در بانک مرکزی ایجاد شده است. برای تمام پیشرفت هایی که به دنبال آن هستیم، باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم. نظارت ما بر مسائل پولشویی با هوش مصنوعی افزایش یافته است.
فرزین با بیان اینکه مقررات و قانون گذاری در این زمینه جزو اولویت های ما است، تصریح کرد: با توجه به ریسک بالای ارزهای رمزنگاری شده، سوالات و موانع زیادی پیش می آید. اینکه ممکن است ارزش یک ارز دیجیتال در مدت زمان کوتاهی به یک صدم برسد، خطرات زیادی دارد و سیستم بانکی را در پذیرش این مقوله محدود می کند. مثلا این سوال پیش می آید که با توجه به ریسک این ها آیا بانک ها می توانند آنها را به عنوان وثیقه بپذیرند؟
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: از آنجایی که ارزهای رمزنگاری شده تاثیر زیادی بر پول دارند، باید مجدانه قانون گذاری در این زمینه را اجرا کنیم.
مقررات و نظارت بر ارزهای دیجیتال بر عهده بانک مرکزی است
فرزین در ادامه بیان کرد: امروزه ارزهای رمزنگاری شده به سرعت در دنیا در حال توسعه هستند و به طرق مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. وضع قوانین در حوزه ارزهای دیجیتال بسیار دشوار است و هر کشوری در ابتدا با چالش هایی در این زمینه مواجه بوده است.
وی افزود: در شرایط تحریم باید بتوانیم از ارزهای رمزنگاری شده استفاده کنیم. در قانون جدید بانک مرکزی، تنظیم و نظارت بر ارزهای دیجیتال بر عهده بانک مرکزی است.
استفاده از ارزهای ملی در تسویه معاملات با اعضای بریکس
فرزین با اشاره به برجام گفت: برجام فرصت بسیار خوبی برای حفظ تعاملات بین المللی است زیرا واقعیت اقتصاد ایران کاهش ارتباطات تجاری و بانکی با اروپا و آمریکا است.
وی افزود: برجام مشارکت گسترده ای در مبادلات تجاری و پولی و بانکی دارد و تلاش می کنیم از طریق آنها نیازهای خود را تامین کنیم.
فرزین ادامه داد: مبادلات در چارچوب بریکس چهار محور اصلی دارند که اولین آن مشارکت ارزهای محلی در مبادلاتی است که چین، روسیه و ایران در این مسیر حرکت کرده اند. همچنین سوال دوم؛ تقویت همکاری های بریکس در سیستم های پرداخت که بستر تسویه حساب برای آن طراحی شده و در مرحله مقدماتی است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، چارچوب پلتفرم مبتنی بر تسویه ارز داخلی و ارز دیجیتال ملی است.
اتصال شبکه ایران و روسیه برای سایر اعضای بریکس نیز قابل اجرا است.
فرزین تصریح کرد: سومین محور تعامل در چارچوب بریکس، اتصال شبکه میر روسیه و شتاب ایران بود که فاز اول آن هم اکنون انجام شده و 5 بانک به آن متصل شدند و 4 بانک دیگر نیز در حال اتصال هستند. . همکاری در این زمینه با روسیه می تواند با سایر کشورهای عضو بریکس نیز انجام شود.
وی افزود: علاوه بر این با روسیه قرارداد پولی منعقد کرده ایم و معاملات را به ریال و روبل انجام می دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: محور چهارم توسعه استفاده از ریال دیجیتال است که یکی از پیشرفت های مهم در نظام بانکی محسوب می شود.
وی ادامه داد: بسیاری از کشورها از پول دیجیتال استفاده می کنند و در حال حاضر 23 کشور از جمله کره، چین، امارات، ترکیه و ایران در مرحله آزمایشی هستند. این شغل فواید زیادی دارد، پرداخت را تسهیل می کند، توانایی برنامه ریزی دارد و هوش را بالا می برد.