به گزارش خبرنگار رکنا، مهرماه امسال قوه قضاییه آیین نامه جدیدی را بر اساس ماده 3 قانون الزام به ثبت معاملات ملکی ابلاغ کرد. این اساسنامه گام مهمی در جهت بهبود شفافیت و تنظیم معاملات املاک و مستغلات است. بر اساس این آیین نامه بر ثبت رسمی معاملات و استفاده از قراردادهای استاندارد تاکید ویژه ای شده است. هدف از این تغییرات کاهش مشکلات ناشی از معاملات غیررسمی و کلاهبرداری های رایج در بازار املاک و مستغلات است.
قراردادهای استاندارد؛ تضمینی برای شفافیت و امنیت بیشتر
قراردادهای استاندارد به عنوان ابزار قانونی و رسمی می توانند امنیت و اعتماد را در معاملات ملکی به میزان قابل توجهی افزایش دهند. این قراردادها با ویژگی هایی مانند ثبات و تغییر ناپذیری، از بروز مشکلات و اختلافات حقوقی جلوگیری کرده و شفافیت را در روند معاملات ایجاد می کنند. عموماً این قراردادها با شرایط از پیش تعیین شده و مصوب از هرگونه سوء تفاهم یا تضییع حقوق طرفین جلوگیری می کند.
ثبت معاملات ملکی با قراردادهای استاندارد و الکترونیکی
ماده 14 آیین نامه، ماده 3 قانون الزام به ثبت معاملات، به صراحت تاکید می کند که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید برای دلالان و اشخاص حقیقی و حقوقی سامانه الکترونیکی آنی و 24 ساعته ارائه کند. تسهیل دسترسی به اطلاعات مربوط به معاملات املاک و مستغلات. این دسترسی تنها از طریق قراردادهای استاندارد در سامانه ثبت معاملات امکان پذیر است. این اقدام نه تنها باعث افزایش سرعت فرآیند تراکنش می شود، بلکه از بروز مشکلات ناشی از اسناد غیررسمی نیز جلوگیری می کند.
افزایش امنیت و کاهش دعاوی با قراردادهای استاندارد
طبق بند ج ماده 1 آیین نامه قراردادهای استانداردقراردادهایی هستند که شرایط آنها از پیش تعیین شده و غیر قابل تغییر است. از آنجایی که بسیاری از افراد تجربه کافی در زمینه مسائل حقوقی و قراردادی ندارند، استفاده از این قراردادها که توسط کارشناسان تهیه شده است، می تواند از بروز اختلافات و مشکلات حقوقی جلوگیری کند. این رویکرد علاوه بر کاهش دعاوی و افزایش امنیت معاملات، به جلوگیری از ضررهای احتمالی برای افراد نیز کمک می کند.
جلوگیری از تقلب و امنیت معاملات
یکی از نگرانی های اصلی خریداران، ریسک فروش مجدد ملک به شخص دیگری قبل از تنظیم سند رسمی است. طبق ماده 15 آیین نامه، در قراردادهای استاندارد، پس از ثبت در سامانه، ملک مورد نظر مسدود می شود و تا زمان رفع قرارداد امکان واگذاری آن به شخص ثالث وجود ندارد. این مکانیسم از تقلب رایج در بازار املاک جلوگیری می کند و امنیت معاملات را تقویت می کند.
در نهایت، استفاده از قراردادهای استاندارد در معاملات ملکی نه تنها امنیت بیشتری را ایجاد می کند، بلکه به کاهش دعاوی حقوقی و بار قضایی کمک می کند. این قراردادها با ساختار ثابت و شفاف خود از بروز مشکلات و ابهامات جلوگیری کرده و اعتماد عمومی را به بازار املاک باز می گرداند. بنابراین استفاده از این روش های جدید ضمن حفظ حقوق طرفین، به جلوگیری از کلاهبرداری و کلاهبرداری در بازار املاک کمک می کند.