نیکول اندروز، متخصص تغذیه و رژیم درمانی انکولوژی در واشنگتن، هشدار داده است که استفاده بیش از حد از مکمل های ویتامین ممکن است خطر ابتلا به سرطان را به جای کاهش آن افزایش دهد.
او در ویدئویی که با 316000 فالوور اینستاگرام خود به اشتراک گذاشت، توضیح داد که دوزهای بالای برخی از ویتامین ها می توانند به مولکول های مضر به نام رادیکال های آزاد تبدیل شوند. این مولکول ها می توانند زنجیره ای از آسیب سلولی را آغاز کنند که در نهایت منجر به سرطان می شود.
خطر استفاده بیش از حد از مکمل ها
اندروز تاکید می کند: “شما می توانید دوز بسیار بالایی از یک ماده مغذی را از یک قرص دریافت کنید، در حالی که از طریق غذا هرگز به سطوح سمی نخواهید رسید.”
این توصیه می کند که افراد تنها در صورتی مکمل ها را مصرف کنند که پزشک کمبود آن ماده را از طریق آزمایش های پزشکی تایید کرده باشد.
وی افزود: مکمل ها خطر ابتلا به سرطان را کاهش نمی دهند، اما ممکن است در صورت مصرف دوزهای بسیار بالا، خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
چندین مطالعه نگرانی های مشابهی را مطرح کرده اند:
1. یک مطالعه در سال 2023 منتشر شده در مجله تحقیقات بالینی نشان داد که آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و E می توانند به رشد تومورها کمک کنند.
• این ویتامین ها به مقدار طبیعی مفید هستند که در غذاهایی مانند بروکلی، مرکبات، آجیل و دانه ها یافت می شوند.
• اما زمانی که بیشتر از نیاز بدن از طریق مکمل ها مصرف شوند، می توانند به رشد سرطان کمک کنند.
• در یک آزمایش، محققان مقادیر بالایی ویتامین C و E را به موش های مبتلا به سرطان ریه دادند. نتایج نشان داد که این ویتامین ها باعث افزایش پروتئین در بدن می شود که به تقویت خون رسانی به تومورها و در نتیجه رشد آنها کمک می کند.
2. یک بررسی در سال 2015 توسط محققان دانشگاه کلرادو نشان داد افرادی که ویتامین ها و مواد معدنی بیش از حد مصرف می کنند بیشتر با مشکلات سلامتی مواجه می شوند.
• به طور خاص، مکمل های بتاکاروتن، که به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی معرفی می شوند، خطر ابتلا به سرطان ریه و بیماری های قلبی را تا 20 درصد افزایش می دهند، اما تنها زمانی که بیش از دوز توصیه شده (7 میلی گرم در روز) مصرف شوند.
• این ماده که رنگ زرد و نارنجی میوه ها و سبزیجات را ایجاد می کند در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. اما در دوزهای بالا، می تواند خطرناک باشد و خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد، به ویژه در افراد سیگاری یا کسانی که در محیط های حاوی آزبست کار می کنند.
3. یک مطالعه بر روی نیکوتین آمید ریبوزید (NR)، نوعی ویتامین B3 که به عنوان مکمل ضد پیری و کاهش دهنده کلسترول تبلیغ می شود، نشان داد که می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد و حتی باعث گسترش آن به مغز شود. کشنده .
• این مکمل در بدن به آنزیمی به نام NAD+ تبدیل می شود که به تامین انرژی سلول ها کمک می کند. اما همین انرژی می تواند باعث رشد سلول های سرطانی نیز شود.
• در این مطالعه به موش های مبتلا به سرطان سینه دوز 400 برابر مقدار توصیه شده روزانه (250 میلی گرم) داده شد.
• نتایج نشان داد که در 9 موش از 11 موش، سرطان به مغز سرایت کرد، در حالی که در گروه کنترل تنها 3 موش از 12 موش به این وضعیت مبتلا بودند.
نقد و نظر کارشناسان.
در سال 2019، یک داروساز برجسته بریتانیایی و مشاور سابق دولت، یک حمله کوبنده به مکمل ها انجام داد و آنها را اثبات نشده و بی اثر خواند.
دکتر پل کلایتون، فارماکولوژیست بالینی، به MailOnline گفت: “هیچ مدرکی دال بر استفاده از ویتامین ها، مکمل های متعدد، امگا 3 یا ویتامین C وجود ندارد. این مکمل ها هیچ تاثیری ندارند و تنها چیزی که تغییر می دهند دفترچه جیب مصرف کننده است.
وی افزود: این محصولات توسط شرکت هایی به فروش می رسد که دقیقاً نمی دانند چه چیزی می فروشند و توسط مشتریانی خریداری می شود که دقیقاً نمی دانند چه چیزی می خرند. اما وقتی صحبت از مکمل ها می شود، واقعاً مهم نیست، زیرا آنها به هر حال جز خالی کردن جیب مصرف کننده، کاری انجام نمی دهند.
نتیجه گیری
به گفته متخصصان، بهترین راه برای تامین نیازهای بدن، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع است. مکمل ها فقط در صورتی باید مصرف شوند که پزشک نیاز آنها را تایید کرده باشد. استفاده بی رویه و بدون نظارت مکمل ها نه تنها به پیشگیری از بیماری ها کمک نمی کند، بلکه می تواند خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماری ها را افزایش دهد.