بانک مرکزی الزامات قانونی مبارزه با پولشویی را به شبکه بانکی و مشتریان بانکی ابلاغ کرد.
این بخشنامه بعداً از سوی بانک مرکزی به بانکها ابلاغ شد که اخیراً کارتهای اجارهای جزء دائمی معاملات در بازار خودرو، طلا، مسکن، ارز و … شده است. کارتخوان رسماً از تراکنش های برخی از مشاغلی که مبالغ هنگفتی را اداره می کنند حذف شده است.
این مشکل اخیراً در معاملات ملکی، طلا و خودرو بارها دیده شده است. در برخی از طلافروشی ها از ترس پرداخت مالیات، دستگاه های کارتخوان جمع آوری می شود و هنگام خرید، شماره کارت بانکی شخص دیگری غیر از صاحب طلافروشی به مشتری داده می شود.
دلیل اصلی که دلالان بزرگ طلا دستگاه های کارتخوان را از تراکنش ها حذف کرده اند، نگرانی در مورد «مالیات» است. به همین دلیل، مانند سایر بازارها، شاهد فشار برای کارت های اجاره ای در این بخش هستیم.
اگرچه این اقدام نوعی فرار مالیاتی یا پولشویی تلقی می شود، اما ضرر اصلی متوجه موجران حساب یا صاحبان کارت بانکی خواهد بود که آگاهانه یا ناآگاهانه با چنین مشکلی مواجه خواهند شد، زیرا در حال حاضر هرگونه پولی که به حساب فردی واریز می شود و در صورت مبدأ مجهول است و در صورت مجهول بودن، صاحب کارت یا حساب بانکی باید مسئول آن باشد.
همانطور که گفته شد، بانک مرکزی پس از ترویج کارت های اجاره ای در تراکنش ها و به منظور ارتقای سطح اثربخشی و کارایی سامانه مبارزه با پولشویی، بر وجود مکاتبات بین «عملیات بانکی مردم» و «جریان جریان» تاکید کرد. اسناد و اطلاعات مربوط به مبادله «کالاها و خدمات» خود را ضروری دانستند.
طبق قانون، افراد باید مبلغ معامله را به حساب همان طرف معامله یا قرارداد واریز کنند و از انجام تراکنشهای مالی الکترونیکی غیرقابل ردیابی خودداری کنند.
همچنین شبکه بانکی حوالههای الکترونیکی وجوه بیش از «چهار میلیارد ریال» روزانه توسط مشتریان حقیقی و کلیه انتقالهای الکترونیکی بیش از «10 میلیارد ریال» روزانه توسط مشتریان حقوقی و سپردههای تجاری حسابهای بانکی از مشتریان حقیقی، موضوع انتقال وجوه است. تکمیل فیلد، تکمیل فرم های مربوطه و ارائه مدارک مثبته که بیانگر معامله، قرارداد یا دلیل انتقال باشد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی؛ یکی از عوامل اصلی ارتقای سطح اثربخشی و کارایی سامانه مبارزه با پولشویی در کشور، وجود مکاتبات بین «معاملات بانکی افراد» و «جریان اسناد و اطلاعات مربوط به مبادله افراد» است. کالاها و خدمات».
از آنجایی که طبق بند «ج» ماده (58) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1402; «تسویه هر گونه بدهی یا بدهی فقط با واحد پول رایج کشور امکان پذیر است، مگر اینکه به موجب قانون روش دیگری معین شده باشد یا طبق مقررات بین بدهکار و طلبکار توافق شود». بنابراین، عملیات مبارزه با پولشویی در کشور تا حد زیادی به نظارت بر جریان پول و ارزش بین اشخاص حقیقی و حقوقی بستگی دارد و در حالی که امکان بازسازی سیستماتیک تراکنش های بانکی بر اساس اسناد مثبته و اطلاعات مرتبط با آن تراکنش ها وجود ندارد. ، سیستم مبارزه با پولشویی در کشور از قوام و استحکام کافی برخوردار نخواهد بود و اجرای قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی تحت تأثیر قرار می گیرد.
با توجه به موارد فوق و بررسی های انجام شده از طریق اطلاعات موجود در سامانه های دولتی این بانک، حاکی از آن است که در تعداد زیادی از تراکنش های بانکی که از طریق شبکه بانکی کشور انجام می شود، کسب و کارها و اتحادهای قابل توجهی وجود دارد شفاف و حتی روابط خویشاوندی بین طرفین در معاملات رعایت نمی شود.
بررسیهای اضافی با نظارت بر نقل و انتقالات افراد دارای فعالیتهای غیرمجاز، مانند معاملهگران غیرمجاز ارز؛ معامله گران دارایی مجازی غیرمجاز؛ فعالان قمار و شرط بندی؛ اخلالگران بازار پول؛ ارزها و فلزات گرانبها و افراد مشکوک به پولشویی نشان می دهد که گاه وجوهی که تعداد قابل توجهی از مشتریان شبکه بانکی به درخواست طرف مقابل خود و متأسفانه عمدتاً با پذیرش یا عدم پذیرش شعبه مؤسسه اعتباری واریز می شود. در اجرای ضوابط مربوطه در مؤسسات اعتباری، بدون اطلاع سپرده گذار از هدف و ماهیت فعالیت اقتصادی طرف معامله (سپرده گذار) به حساب غیر سپرده ای واریز می شود.
این نقص باعث شده است که در هنگام برخورد با متخلفان و برخورد قانونی با آنها، متأسفانه اشخاص ثالث نیز به دلیل رعایت نکردن الزامات قانونی در حین معامله توسط آنها و زنجیره معاملات فی مابین، مشمول اجرای دقیق قانون شوند متخلفان را می توان جذب کرد.
با عنایت به مراتب فوق، یادآور می شود که بر اساس ماده (5) قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1385 با اصلاحات و الحاقات بعدی، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مسئول اجرای الزامات مبارزه با پولشویی می باشند. لذا تبصره (2) ماده 50 آیین نامه اجرایی ماده (14) الحاقیه قانون مبارزه با پولشویی مصوب جلسه مورخ 21/07/1397 محترم. هیئت وزیران، مشتمل بر آیات; افراد واجد شرایط باید از انجام معاملات مالی الکترونیکی غیرقابل ردیابی خودداری کنند.
همچنین بر اساس تبصره (2) ماده (143) آیین نامه مذکور، اشخاص مذکور باید اطلاعات، سوابق، اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را به نحوی نگهداری و مدیریت کنند که امکان بازسازی زنجیره معاملات ایجاد شود. . در صورت نیاز علاوه بر آنها، بر اساس ماده (15) دستورالعمل مبارزه با پولشویی در شرکت های تجاری و موسسات غیرتجاری مصوب جلسه 23/3/1391 شورای عالی مبارزه با پولشویی، اشخاص حقیقی موظف به سپرده گذاری هستند. معامله مبلغ به حساب همان طرف معامله یا قرارداد.
موسسات اعتباری نیز موظف به نظارت بر تراکنش های بانکی با توجه به موارد مطرح شده در این بخشنامه هستند. به عنوان مهمترین نمونه، بر اساس مواد (10) و (11) دستورالعمل شفاف سازی معاملات بانکی اشخاص حقیقی؛ مؤسسه اعتباری موظف است در کلیه نقل و انتقالات الکترونیکی بیش از «چهار میلیارد ریال» روزانه درون بانکی و بین بانکی از مشتریان حقیقی و همچنین در کلیه نقل و انتقالات الکترونیکی بیش از «10 میلیارد ریال» درون بانکی و بین بانکی – مجله بانکی مشتریان و حقوقی. حساب سپرده تجاری مشتری واقعی، انتقال وجه را به تکمیل فیلد پرداخت در فرم های مربوطه و ارائه اسناد مثبته شرط می کند. اتمام معامله، قرارداد یا دلیل انتقال را نشان می دهد. وجوه و عکس مدارک مثبته مربوط به انتقال. وجه را در پرونده تراکنش ذکر شده نگه دارید.
بر این اساس، بانکها موظفند در رسیدگی به تراکنشهای بانکی اشخاص حقیقی، مقررات مربوط را بهجد رعایت کنند و با بند تسریع در مؤسسه اعتباری مذکور اقدامات زیر به اجرا درآید:
1- در مواردی که مشتری برای انجام معامله ملزم به ارائه اسناد می باشد، شعب و پنجره های مربوطه آن موسسه اعتباری باید مشخصات انتقال دهنده و انتقال گیرنده را با ارکان معامله/قرارداد یا هر نوع سند مطابقت دهد. ارائه شده است. توسط مشتری و اطمینان حاصل شود که همان است. در مواردی که مشخصات طرفین معامله با مدارک ارائه شده مطابقت نداشته باشد، واحدهای مذکور در آن بانک قادر به انجام معامله نخواهند بود.
واحد مبارزه با پولشویی و واحد بازرسی مؤسسه اعتباری مذکور در چارچوب ماده (5) «دستورالعملهای مربوط به ماده (7) تبصره (2) ماده (10) و ماده (11) ) بخشنامه شفاف سازی معاملات بانکی اشخاص حقیقی» ابلاغی به بخشنامه شماره 22848/03 مورخ 04/02/1403 جهت بررسی مستمر سطوح فوق الذکر و هرگونه تخلف از اجرای ضوابط و مقررات مذکور در چارچوب قوانین و مقررات قابل رسیدگی است. بدیهی است در صورتی که بازرسان این بانک به مواردی برخورد کنند که شرایط مذکور رعایت نشده باشد و یا اقدامات انضباطی مناسبی از سوی موسسه اعتباری با متخلفان صورت نگیرد، این امر از طریق ضمانتهای حسن انجام کار مذکور انجام خواهد شد. در قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1402 مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
2- مؤسسه اعتباری موظف است توضیحات و اخطارهای مندرج در این بخشنامه از جمله ارسال پیامک، انتشار در سایت مؤسسه اعتباری و یا صدور اخطار از طریق دستگاه های خودپرداز، کیوسک و ابزارهای پرداخت آفلاین را به نحو مقتضی به مشتریان خود اطلاع دهد و به آنها اطلاع دهد. . از عواقب اگر طرف معامله را نمی شناسید، تراکنش های بانکی را اطلاع دهید.
لازم به ذکر است مسئولیت حسن اجرای ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی بر عهده اعضای هیأت مدیره، مدیر کل و سایر اعضای هیأت مدیره آن مؤسسه اعتباری است و باید تأکید شود که یک تخلف از اجرای مقررات ابلاغی در خصوص مبارزه با پولشویی از جمله مفاد این بخشنامه حسب مورد شامل اقدامات نظارتی و انتظامی مقرر از جمله ارائه گزارش به کمیسیون تایید و ابطال می باشد. تایید. صلاحیت های حرفه ای مدیران موسسات اعتباری بانک مرکزی یا کمیسیون تایید صلاحیت های حرفه ای و عزل رئیس واحد مبارزه با پولشویی و همچنین موارد عدم انطباق به شورای انتظامی ارجاع می شود. بانک ها و سایر مقررات مندرج در مواد (23) تا (25) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
بانک ها موظفند مفاد بخشنامه شماره 149153/96 مورخ 16/5/1396 به کلیه واحدهای ذیربط آن موسسه اعتباری را رعایت و بر اجرای آن نظارت دقیق داشته باشند.