افزونه پارسی دیت را نصب کنید Wednesday, 20 November , 2024
0

نوک پیکان کیهانی این بار به سمت الیاس حضرتی

  • کد خبر : 438986
نوک پیکان کیهانی این بار به سمت الیاس حضرتی

آفتاب نیوز: ورنامه کیهان در ستون ویژه خبر خود نوشت: رئیس شورای اطلاع رسانی دولت مدعی شد که دولت برای جلوگیری از سود دلالان، قیمت خودروها را افزایش داده است. الیاس حضرتی مهمان برنامه زمانه سیما در آستانه صد سالگی دولت نیز گفت: همه برنامه های اقتصادی پزشکان وابسته حامی مستضعفان است. وی در این […]

آفتاب نیوز:

ورنامه کیهان در ستون ویژه خبر خود نوشت: رئیس شورای اطلاع رسانی دولت مدعی شد که دولت برای جلوگیری از سود دلالان، قیمت خودروها را افزایش داده است.

الیاس حضرتی مهمان برنامه زمانه سیما در آستانه صد سالگی دولت نیز گفت: همه برنامه های اقتصادی پزشکان وابسته حامی مستضعفان است.

وی در این گفتگو گفت: رئیس جمهور طی 90 روز گذشته توانست دیوار بی اعتمادی به زنان را خراب کند و شکاف نسلی را به عدالت نسبی تبدیل کند و به شکاف قومی پایان دهد.

وی همچنین گفت: مسائل اقتصادی و جراحی مهم ترین و مهم ترین است. برای این امر یک نیاز مهم وجود دارد که آن سیاست خارجی است. تا زمانی که تحریم نشویم و FATF حل نشود کاری نمی توان کرد. برای حل مشکلات بین المللی اقدامات لازم است و برای حل این دو مشکل، مشکل سومی وجود دارد که فوری ترین آن است: احیای اعتماد و ایجاد همبستگی.

حضرت افزود: اصلاح اصلی اقتصادی است و برای حل مشکلات اقتصادی باید امید درونی ایجاد کرد. در عرض 90 روز، آقای بیزیکیان نوآوری های جدیدی را آغاز کرد. اولین کاری که کرد این بود که گفت می خواهم از زنان در مدیریت ارشد استفاده کنم. از این رو این تابو را شکست و دیوار بی اعتمادی به زنان را از بین برد. مرحله دوم بحث نسل و شکاف نسلی است. در حال حاضر اکثر مدیران جوان هستند و بین 70 تا 80 سال سن دارند. بیش از 60 درصد مدیران جدید دولت جوان هستند.

حضرتی خاطرنشان کرد: برای حل مشکل باید از جایی شروع کنیم که به اصل ماجرا برسیم. وقتی امید اجتماعی نباشد و سرمایه اجتماعی به حداقل برسد، بقیه قسمت ها درست نمی شود.

وی در ادامه تصریح کرد: آقای مزیکیان گفتند که «نباید بگوییم خرابه به دست ما رسید»، احتمالاً پدر و مادر مرحوم رئیسی برای ایشان دعا کرده اند که بعد از آن آدم نجیبی رئیس جمهور شد، امروز با عدم تعادل برق مواجه هستیم. 20 هزار مگاوات یعنی میزان تولید و مصرف بسیار با هم فاصله دارند پس باید فکر کنیم که قرار نیست مشکلات را زیر فرش جارو کنیم.

وی در خصوص افزایش قیمت کارخانه از سوی دولت گفت: بازار باید رقابتی شود و بحث افزایش قیمت کارخانه مربوط به مصوبه 13 ماه پیش است که انجام نشد. البته شاید قیمت خودرو در بازار تا حدودی افزایش پیدا کند اما تفاوت چندانی ندارد. در حال حاضر به دنبال این هستیم که فاصله بین قیمت بازار و کارخانه کاهش یابد و در صورت افزایش، پله به پله خواهد بود. دولت برای جلوگیری از سود دلال ها قیمت خودروها را افزایش داد.

حضرتی ادامه داد: زمانی که پزشکان برنامه های اقتصادی خود را آغاز می کنند، در همه آنها تعهد حمایت از مستضعفین وجود دارد، بنابراین اقشار ویژه باید مورد حمایت جدی قرار گیرند.

وی در خصوص بحث پایان سوختن مازوت نیز گفت: سوختن مازوت در سال های مختلف برای جبران کمبود برق عادی شده است. اما امسال، پزشکان گفتند که وقتی برق قطع است، باید کارهایی انجام دهیم. بستن کارخانه ها، توقف سوختن، تقسیم برق بین اقشار و مدیریت کاهش مصرف و تلاش برای تولید برق بیشتر.

در مورد اظهارات عجیب آقای حضرتی باید گفت که با نمایش و کار سیاسی و یا با جناح بازی و دوقطبی سازی نمی توان امید واقعی در مردم ایجاد کرد. با انتقال این نوع مشکلات داخلی به برجام و FATF و مذاکرات بی نتیجه با پیمان شکنان غربی، امید مردم نه تنها تقویت نمی شود بلکه خدشه دار می شود. زیرا معنای آن انفعال و فرافکنی است.

نمی توان هر هفته یک یا دو افزایش بی رویه قیمت خودرو، نان، لبنیات، آب، گاز، ارز نیمایی و … توسط دولت را آشکار کرد و این تصور را به وجود آورد که بازی حرف یا حاشیه باعث آرامش مردم می شود. امید! نمی توان برای ذخیره سازی زمستانی سوخت در نیروگاه ها برنامه ریزی نکرد و پس از کاهش فعالیت نیروگاهی و کاهش تولید برق، تاریخ را تحریف کرد و مردم را به نام «توقف سوختن مازوت برای کاهش آلودگی هوا» و تیتر خبرها کرد. در روزنامه آقا حضرتی (اعتماد): آسمان آبی می شود/ گازوئیل از سبد تولید برق نیروگاه ها حذف می شود. این تناقض بزرگ در حالی رخ داد که خبر اصلی کمبود ذخیره سوخت نیروگاه ها و کاهش تولید برق و قطعی و خاموشی برق بود! آقای حضرتی به جای اینکه فلسفه ورزی کنید و برای دولت تئوری نداشته باشید با روزنامه خودتان این قضیه دروغگویی به مردم را روشن کنید، جای امید است و نیازی نیست با بحث های سیاسی مردم را امیدوار کنید.

آقای حضرتی در ادعای واگذاری خرابه ها ضمن توهین مستقیم به شعور مردم، ادعای دروغ خود را مطرح می کند و لعن و نفرینی را بر مردم می نشاند که ما که مردم شریفی هستیم، آن ادعا را نگفتیم و مطرح نکردیم! اگر افتخار رسانه ای بود بدون شک روزنامه آقای حضرتی، بی طرفانه وضعیت متوسط ​​رشد اقتصادی دو دولت روحانی و رایشی، میزان افزایش نرخ ارز در دو دولت، میزان کسری در روز اول دولت ها و میزان موجودی خزانه یا عدم آن در هر یک از دو دولت. میزان صادرات نفت در سه سال اخیر دولت روحانی و سه سال دولت ریاست جمهوری، وضعیت صادرات نفت، وضعیت کشتار یا مهار بیماری کرونا و موضوع واکسیناسیون و ادبیات مقامات دو دولت در مورد امکان یا عدم امکان تهیه واکسن، افزایش مصرف برق و میزان افزایش یا کاهش عدم تعادل تولید در هر یک دو دولت، وضعیت عدم تعادل مالی و بودجه ای و سابقه گزارش نهایی اعضای دولت روحانی به آقای رئیسی (مبتنی بر عدم توانایی پرداخت حقوق ماهانه کارکنان دولت)، میزان تعهدات مالی ایجاد شده در دولت روحانی و انحلال بخش قابل توجهی از آنها در دولت شهید رئیسی، به مقایسه خودکفایی در واردات گندم در سال جاری با وجود واردات هفت میلیون تنی در دولت روحانی و غیره پرداخته است. و در این مورد، در مقایسه با عملکرد دولت، ورشکستگی «برجام و هیچ چیز دیگر» و رسوایی هایی که این روزنامه انجام داده و خسارتی که به مردم وارد کرده، از مردم عذرخواهی می کنم و نجابت را قدردانی می کنم. شهید رئیسی که با بزرگواری این مشکلات انباشته را به یادش نیاورد. بنیانگذاران تا به امروز برخی از عناصر زیردستان باید حقایق را تحریف کنند و اعتبار بگیرند!

شاید آقای حضرتی در این روزهای شلوغ بیشتر وقت نمی گذارد تا به مطالب روزنامه اش نگاه کند. اما یادآور می‌شویم روزنامه اعتماد در خبری با عنوان «شب شوک بازار خودرو» در حالی که در تلویزیون می‌گوید «دولت برای جلوگیری از سود دلالان، قیمت خودرو را افزایش داد» نوشت: درست دو روز بعد یک رسانه در پی نامه دبیر انجمن خودروسازان به معاون اول رئیس جمهور مبنی بر درخواست افزایش 70 تا 80 درصدی قیمت خودرو، این دو خودروساز بزرگ صبح دوشنبه قیمت پایه محصولات خود را 30 درصد افزایش دادند شرکت های خودروسازی اعلام کردند که بر اساس «دستورالعمل تنظیم بازار شورای رقابت» در قیمت محصولات خود تجدید نظر کرده اند نمودارهای منتشر شده توسط ایران خودرو و سایپا نشان می دهد که قیمت دانا از گروه ایران خودرو 200 میلیون تومان افزایش یافته است. و قیمت شاهین از گروه سایپا 129 میلیون تومان افزایش یافت. بسیاری از خریداران نگران تاثیر این افزایش 30 درصدی قیمت بر محموله های قبلی خود هستند. ضمنا این افزایش قیمت برای قیمت کارخانه خودرو بوده و مواردی مانند بیمه، مالیات بر ارزش افزوده و چند مورد دیگر به آن اضافه نشده است و با این حساب باز هم قیمت ها بالاتر از قیمت فعلی خواهد بود. . جداول خودروسازان در بین تمامی خودروهای ایرانی، “تارا اتوماتیک V4” بیشترین واکنش را به افزایش قیمت محصولات این کارخانه از خود نشان داده و در 24 ساعت گذشته تقریبا 52 میلیون تومان گران شده است. از دیگر محصولات پرطرفدار ایران خودرو، «دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال» با افزایش 40 میلیون تومانی در بازار آزاد به یک میلیارد و 40 میلیون تومان رسید.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=438986

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.