به گزارش خبرگزاری مهر، رسول جلیلی یکی از اعضای واقعی شورای عالی فضای مجازی در برنامه تلویزیونی «بهد یک» با بیان اینکه همه پذیرفته اند که در فضای واقعی، حاکمیت برای تامین امنیت، آرامش و رفاه عمومی مردم لازم است، گفت: -بودن خدمات و زیرساخت های مختلف اگر چنین نیازهایی در فضای واقعی وجود داشته باشد، در فضای مجازی با معادل این نیازها مواجه هستیم که باید برطرف شود.
وی بیان کرد: آمارها نشان می دهد که مردم بین شش تا هفت ساعت در روز در فضای مجازی سپری می کنند و وقت می گذرانند; حتی می توان گفت فضای مجازی از زندگی واقعی پیشی می گیرد. بر این اساس نهادسازی باید در راستای حاکمیت فضای مجازی انجام شود. به عنوان مثال، اگر ما سازمان ملل را به عنوان یک نهاد بین المللی برای رسیدگی به رویدادهای فضایی واقعی داریم، به نهادی معادل برای رسیدگی به مسائل فضای مجازی نیاز داریم.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی افزود: ما نیز مانند همه کشورهای دنیا نیازمند اعمال موازین قانونی در فضای مجازی هستیم. با توجه به حوادثی که در سال های اخیر رخ داده و رویارویی کشور با رژیم صهیونیستی، چاره دیگری باقی نمانده و باید بتوانیم حکومت داری کنیم.
جلیلی تصریح کرد: تابستان امسال کاخ سفید صاحبان سکوهای اصلی را جمع کرد و به آنها گفت که دسترسی رایگان به ایرانیان را فراهم کنند. از طرفی سیستم ماهواره ای را در همه کشورها اداره می کنند. همه اینها در حالی است که ایرانیان در زمینه های مختلف از جمله بهداشت، علم و زندگی روزمره ممنوع هستند. آنها به ما دارو نمی دهند. ما نمی توانیم مقاله ای ارائه کنیم، اما تجهیزات مناسب برای چنین دسترسی کاملاً در دسترس است و گاهی اوقات حتی ارزان تر از حد معمول است.
وی یادآور شد: این وضعیت جنگ سطح دوم یا سوم بین ما و رژیم صهیونیستی و متحدانش است. ما نمیتوانیم این جنگ را نادیده بگیریم و مانند برخی از کشورهایی که بوی عزت نبردهاند، فضای کشور را در اختیار دشمن بگذاریم.
رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: «کلان داده» یا کلان داده کجا شکل می گیرد؟ تمامی اقدامات افراد با استفاده از یک دستگاه ارتباطی از طریق لایه های سخت افزاری و هوشمند مختلف در اختیار صاحبان این پلتفرم ها قرار می گیرد و می توانند از این داده های بزرگ استفاده کنند.
جلیلی تاکید کرد: گاهی در پلتفرم ها برای ارسال پیام یا محتوا باید این پیام به صورت «پکیج» به مرکزی برود و سپس به دست گیرنده برسد. اگر این تریبون قسم بخورد و بگوید من اصلا به این پیام نگاه نمی کنم، دلیل اقتصادی و دلیل سکوداری می گوید، آن مرکز این اطلاعات را می گیرد و برای خودش نگه می دارد.
و ادامه داد: گیرنده پیام امروز ممکن است یک فرد عادی باشد اما ده سال دیگر ممکن است معاون یک وزارتخانه شود. اگر این فرد در موقعیت سیاسی یا اقتصادی قرار بگیرد، اطلاعاتی که ده سال پیش ثبت شده قابل استفاده نخواهد بود؟ اگر فکر نمی کنید اطلاعات مفید هستند، ادامه مطلب را بخوانید. من شخصاً این را زمانی تجربه کردم که یک مامور اطلاعاتی در مورد خودم به من داد که باورم نمی شد از کجا آورده است!
عضو سلطنتی شورای عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: این امر در مورد افراد با رده ها و مناصب مختلف صدق می کند. از تأثیرگذاران سیاسی و اقتصادی گرفته تا نخبگان علمی! این داده ها برای تحلیل های مختلف استفاده می شوند. اینها مسائل جدی و حساس در حوزه حکومتی است. جلیلی گفت: با توجه به این حساسیت باید حاکمیت فضای مجازی را جدی بگیریم. متأسفانه در این زمینه قوانین کمی داریم. مصوبات شورای عالی فضای مجازی در ده سال اخیر در موضوعات مختلف تصویب شده اما اجرایی نشده است. سوال ما این است که چرا این مصوبات اجرایی نشد؟
وی گفت: نتانیاهو در یکی از اجلاس های بین المللی به نرم افزار «ویز» افتخار کرد و گفت که با این نرم افزار تحرکات ملت ها را در کشورهای مختلف رصد می کند! گوگل مپ ادعا کرد که میتواند چراغهای راهنمایی یک شهر بزرگ در جهان را منعقد کند و مشخص کند چه زمانی سبز و چه زمانی قرمز میشوند. این یعنی حکومت کردن! یعنی مثلاً می خواهد شهرداری ما را اداره کند که اگر روزی لازم شد، راه امام علی (ع) را ببندد. چون این چیزی است که او می خواهد!
رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف به نمونه هایی در این زمینه اشاره کرد و گفت: این تریبون روزی تصمیم به حذف تصویر شهید سلیمانی می گیرد. یک روز تصمیم می گیرد کلمه مقاومت را حذف کند و این اتفاق می افتد. این حکمرانی است. باید بدانیم که حکومت لزوماً در دست صاحب پلتفرم نیست. در دست حاکمی است که صاحب پلت فرم شرکت خود را تحت آن به ثبت رسانده است.
جلیلی اعلام کرد: محدودیت ها علیه کشورمان باید جدی گرفته شود. سایت های زیادی وجود دارند که ما را از آنچه مورد علاقه ما است محروم می کنند. آنها از فروش آی سی به ما ابایی ندارند زیرا در مورد تحریم های خود جدی هستند. از یک طرف ما را تحریم می کنند و از طرف دیگر مصمم به جمع آوری اطلاعات علیه ما هستند.
وی خاطرنشان کرد: آمارها نشان می دهد که هفتاد درصد هزینه فیلترشکن مورد استفاده در کشور توسط دشمنان ما تامین و پرداخت می شود. این فیلترشکن ها در موتورهای جستجو مانند گوگل نیز یافت می شوند و ما نمی توانیم آنها را به طور کامل مسدود کنیم. از طرفی ما نمی توانیم موتور جستجو را از مردم دور کنیم، جایگزین مناسبی برای آن نداریم. اگرچه ما موفق شدیم جایگزین هایی برای آمازون، یوتیوب، ویز و چند مورد دیگر ایجاد کنیم، هنوز کاری برای موتور جستجو انجام نداده ایم.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به اظهارات یکی از شرکت کنندگان در برنامه مبنی بر اینکه کسب و کار به دلیل فروش فیلترشکن به مرز 50 همات رسیده است، این اظهارات را رد کرد و گفت: این عدد بین 3 عدد است. و حداکثر پنج همات.
جلیلی ادامه داد: اقتصاد فیلترشکن، کسب ثروت غیرقانونی است. حکومت قطعا باید این افراد را به پول داغ تبدیل کند. به هیچ وجه هیچ یک از مسئولان این ملک را حق مالک نمی دانند. مجلس باید قانونی را تصویب کند که مجرمان را مجبور کند برای اموالی که از این طریق به دست آورده اند چندین بار پول پرداخت کنند. در حال حاضر به 50 درصد از 100 درصدی رسیده ایم که از نظر حکمرانی باید انجام شود.
وی در خصوص وعده رئیس جمهور در خصوص بحث فیلترینگ گفت: مسئولان به تحقق وعده رئیس جمهور احترام می گذارند البته در چارچوب حاکمیت قانونی که جامعه به آن نیاز دارد. باید بر فضای مجازی حاکم باشد، محدودیت ها ساماندهی و کاهش یابد و البته فیلترشکن ها نیز از بین بروند. قطعا اموالی که از طریق فروش فیلترشکن به دست می آید حرام است و افراد خاطی باید به سزای اعمال خود برسند.