اواخر تابستان امسال، صورت های مالی خاورسازان حاکی از افزایش زیان انباشته ایران خودرو و سایپا بود. بنابراین این دو شرکت را در آستانه اخراج از بازار سرمایه قرار داد و با اخطار سازمان بورس مواجه شدند.
خودروسازان ادعا می کنند که افزایش قیمت خودرو می تواند به کاهش زیان انباشته این شرکت ها کمک کند. به این ترتیب خبر افزایش قیمت خودرو از نگاه خودروسازان و سهامداران آنها مثبت تلقی می شود و ظاهر آن در معاملات روز گذشته بورس نیز مشهود بود. اما این خبر مثبت برای بورس ها منتقدان زیادی در بازار و جامعه خرید خودرو دارد.
زیان انباشته ایران خودرو از 122 همات گذشت.
شرکت ایران خودرو تنها در نیمه نخست امسال 11 میلیارد و 798 میلیون تومبا زیان داشته است که میانگین زیان ماهانه 2 هزار میلیارد تومبا را نشان می دهد.
زیان دو میلیارد تومانی ایران خودرو در هر دقیقه در سال جاری در نهایت زیان انباشته این شرکت را تا پایان تابستان به 122 میلیارد و 160 میلیون تومان رساند! رقمی که اهرم فشار قوی برای کسب مجوز افزایش قیمت محصولات با بلیط کاهش ضرر بوده است.
زیان انباشته سایپا از مرز 58 همات گذشت.
رشد هزینه های مالی و غیرعملیاتی سایپا در نیمه نخست امسال به حدی بود که هزینه های مالی این شرکت در این مدت به حدود 5.8 میلیارد تومان رسید. این روند باعث شد زیان خالص سایپا در 6 ماهه اول سال 1402 به بیش از 7 میلیارد و 327 میلیون تومان برسد.
به این ترتیب سایپا میانگین زیان 1.221 میلیارد تومانی را در هر ماه به ثبت رساند که هر روز به 39 میلیارد و 393 میلیارد تومان می رسد.
به این ترتیب زیان 1.641 میلیارد تومانی خساپا در هر دقیقه در سال جاری باعث افزایش 58.611 میلیارد تومانی زیان انباشته این شرکت شد.
بر این اساس سایپا به همراه ایران خودرو توانست از فشار زیان انباشته برای کسب مجوز افزایش قیمت خودرو سود برده و صدای بسیاری از منتقدان را بلند کند.
تحلیل عملکرد سایپا در 6 ماهه نخست سال جاری در گزارش «چرا بزرگترین خودروساز ایران در دام هزینه های مالی افتاد؟ قابل خواندن است.
افزایش ناگهانی قیمت خودرو، مردم را از بازار منزوی کرد
اگرچه زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور در اواسط امسال از مرز 180 هکتار گذشت، اما منتقدان این لایحه را برای کسب مجوز افزایش قیمت محصولات کافی نمی دانند.
منتقدان می گویند این سرعت افزایش قیمت ها، یک شبه و ناگهانی، ارتباط مردم را با بازار خودرو قطع کرده و آنها را از رویای خرید خودرو دور نگه داشته است.
آنها همچنین این نگرانی را مطرح می کنند که مسیر افزایش قیمت خودرو با افزایش قیمت سایر خودروسازان و واردکنندگان ادامه یابد و به کل بازار خودرو سرایت کند. در ادامه روز گذشته به محض انتشار خبر افزایش قیمت محصولات سایپا و ایران خودرو، بازار خودرو جهش قیمتی را تجربه کرد.
افزایش گام به گام قیمت، بازار را از شوک قیمتی نجات می دهد
کارشناسان اقتصادی، فعالان بازار خودرو و حتی کارشناسان بازار سرمایه با توجه به روند نزولی زیان هایی که خودروسازان را می بلعد، افزایش قیمت خودرو را منطقی می دانند. اما تاکید می کنند به جای مقاومت ۱۸ ماهه در برابر افزایش قیمت خودرو و همزمان با تورم کالاها، بهتر بود دولت به تدریج و با درصدهای پایین قیمت ها را افزایش می داد تا فشار کمتری به متقاضیان وارد شود. وارد بازار خودرو و مصرف کنندگان شود.
از سوی دیگر، منتقدان می گویند آیا این افزایش قیمت در نهایت منجر به ارتقای کیفیت خودروها و انطباق آنها با استانداردها خواهد شد؟ یا اینکه مردم باید همچنان بالاترین مبلغ را برای خرید پایین ترین کیفیت بپردازند؟