به گزارش بازار، محمود نجفی عرب امروز در بیست و یکمین جلسه دهمین جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: فعالان اقتصادی در طول زمان یک جریان درآمد و یک جریان هزینه دارند که در بسیاری از موارد این ها را با هم ترکیب می کنند. دو در یک دوره زمانی مطابقت ندارد و شکاف دارد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: اگر جریان درآمدی کفاف هزینه ها را نمی دهد، باید این خلاء پر شود تا شرکت های اقتصادی بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
وی به رشد اقتصادی 8 درصدی اشاره کرد و گفت: بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی که هدف برنامه هفتم است به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید نیاز داریم. در کشور برای هر سال متاسفانه امکان تامین این منابع در اختیار کشور وجود ندارد و میزان منابع ارائه شده قابل مقایسه با منابع سایر کشورها نیست.
نجفی عرب افزود: به عنوان مثال در سال 2023 مجموع تامین مالی ارائه شده به اقتصاد ایران 65 درصد تولید ناخالص داخلی برآورد شده است که با نسبت ذکر شده برای برخی از کشورهای گروه 20 قابل مقایسه نیست، بنابراین فاینانس ژاپن 471 درصد است. بریتانیا 466 درصد، کره جنوبی 332 درصد، آمریکای شمالی 296 درصد و چین 185 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور.
وی افزود: توانایی محدود تامین منابع مالی در اقتصاد ایران به تنهایی دستیابی به رشد اقتصادی و رشد سرمایه گذاری بیشتر در بخش اقتصاد داخلی را با مشکل مواجه کرده است.
نجفی عرب تصریح کرد: حوزه اصلی تامین مالی در اکثر کشورها از طریق بورس، خدمات بانکی، منابع خارجی و منابع داخلی شرکت ها و منابع شخصی و پس انداز شخصی برای بخش عمومی و هزینه های ساخت و ساز از دولت ها، بیمه ها و غیره تامین می شود. . در حالی که در ایران همانطور که رئیس کل بانک مرکزی در همایشی اعلام کرد نسبت تامین مالی به شرح زیر بوده است: نسبت شبکه بانکی معادل 92 درصد کل تامین مالی است که نشان می دهد تامین مالی کشور بانک محور است
وی گفت: علاوه بر این، خود نظام بانکی نیز در تامین مالی دچار انحراف است، بنابراین در 6 ماه گذشته حدود 1200 تلاش برای ایجاد نقدینگی در اقتصاد کشور صورت گرفته که از این تعداد 650 تلاش به شرکتهای تولیدی اختصاص یافته است. و مابقی در اختیار دولت و دیگران است. به دلیل کسری بودجه، بخش ها برای تامین مالی دولت تحت فشار قرار گرفته اند.