به گزارش رکنا، متن پیام وزیر بهداشت به شرح زیر است؛
مقاومت ضد میکروبی (AMR) نه تنها یکی از 10 تهدید برتر سلامت در سراسر جهان است، بلکه یک تهدید جدی برای توسعه پایدار است. این پدیده اکنون به یک بحران اجتماعی-اقتصادی تبدیل شده است که نه تنها سلامت انسان ها را در تمام گروه های سنی و در تمام مناطق جهان تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه سلامت حیوانات و گیاهان و همچنین سلامت و ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد. این به طور جدی غذا را تحت تأثیر قرار می دهد و محیط را به محل نگهداری و انتقال باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک تبدیل می کند.
انتظار میرود بین سالهای 2025 تا 2050، بیش از 39 میلیون مرگ به دلیل باکتریهای مقاوم رخ دهد. این رقم معادل مرگ 3 نفر در هر دقیقه است. اگر اقدامات موثری در این زمینه انجام نشود، در دهه آینده جهان شاهد کاهش 7.5 درصدی تولید دام، بین یک تا 3.4 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی (GDP) و 28 میلیون نفر زیر خط فقر خواهند بود. در این میان، مطالعات نشان داده است که کاهش 30 درصدی استفاده از داروهای ضد میکروبی در صنایع دامپروری منجر به افزایش 14 میلیاردی تولید ناخالص داخلی تا سال 2050 خواهد شد.
مقاومت میکروبی عمدتاً در اثر استفاده بیش از حد یا نادرست از داروهای ضد میکروبی توسط انسان یا در صنایع دامداری و کشاورزی ایجاد می شود. فقدان زیرساخت های لازم برای جلوگیری از انتقال بیماری از جمله آب سالم و توالت های بهداشتی، پوشش ناکافی واکسیناسیون و همچنین محدودیت امکانات برای پیشگیری از انتقال بیماری در ارائه دهندگان خدمات بهداشتی باعث گسترش میکروب های مقاوم می شود. . گسترش میکروب های مقاوم باعث شده است که بسیاری از داروهای ضد میکروبی اثر خود را از دست بدهند. این در حالی است که تولید یک آنتی بیوتیک جدید به 10 تا 15 سال زمان نیاز دارد و بیش از یک میلیارد دلار هزینه دارد.
اقدام موثر در این زمینه جز با رویکرد یکپارچه سلامت (One Health) بین سازمان های متولی سلامت انسان، حیوان، گیاه و محیط زیست امکان پذیر نخواهد بود. موفقیت کشورها در این زمینه مستلزم یک برنامه ملی واحد با مشارکت تمامی وزارتخانه ها و سازمان های ذیربط اعم از سازمان های غیردولتی و بخش خصوصی است. لازم است این سازمان ها با تدوین برنامه ای منحصر به فرد در این زمینه و نظارت بر برنامه، سیستم مراقبت یکپارچه از مردم، حیوانات و محیط زیست را گسترش دهند. از سوی دیگر، با توجه به تاثیر شناخته شده بحران ها و بلایای طبیعی در کشور، لازم است در برنامه های تاب آوری، موضوع مقاومت میکروبی، پیشگیری و کنترل عفونت مورد توجه قرار گیرد.
در میان شش منطقه سازمان بهداشت جهانی، منطقه مدیترانه شرقی و در میان 64 کشور گزارشدهنده به سازمان بهداشت جهانی، جمهوری اسلامی ایران بیشترین مصرف داروهای ضد میکروبی را دارد. بنابراین استفاده بهینه از داروهای ضد میکروبی در کشور در اولویت قرار خواهد گرفت.
تلاشهای فعلی برای مقابله با تهدید فزاینده مقاومت ضد میکروبی کافی نیست. اگر امروز اقدام نکنیم، جامعه جهانی در آینده با عواقب مرگبارتری مواجه خواهد شد.
از همکاران وزارت بهداشت و درمان و سایر ذینفعان از وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت آموزش و پرورش، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان نظام پزشکی، سازمان های بیمه گر و سایر علاقمندان تقاضا دارم. التزام به اجرای برنامه ملی پیشگیری از مقاومت میکروبی با تمرکز منحصر به فرد بر سلامت، تلاش حداکثری در زمینه آموزش و فرهنگ سازی عموم مردم، ارتقای دانش مبتنی بر شواهد در ارائه دهندگان خدمات سلامت انسان و انسان. دام، فراهم کردن ظرفیتهای لازم برای پیشگیری و کنترل عفونتها، بهینهسازی استفاده از داروهای ضد میکروبی در انسان و دام، تقویت مکانیسمهای پایش روند مقاومت میکروبی در کشور. حفاظت از اثربخشی داروهای ضد میکروبی برای نسل های آینده یک وظیفه عمومی است.