رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت وگویی، حمایت جدی رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور از بازار سرمایه را امیدوارکننده دانست و اظهار داشت: وزیر اقتصاد همچنان محکم و مقتدر در بازار سرمایه است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، حجت الاسلام صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار حدود دو ماه است که ریاست سازمان نظارت بر بازار سرمایه را بر عهده دارد. در این مدت بازار با اخبار و اتفاقات زیادی از جمله ریسکها و تنشهای سیاسی در خصوص مسائل مربوط به بودجه، تصمیمات کلان و سیاستهای موسسات پولی و مالی مواجه بوده است. خبرنگار سنا با وی در مورد وضعیت فعلی بازار سرمایه و چشم انداز آینده گفت و گو کرد.
بازار سرمایه از دو هفته پیش به تدریج روند آرام تری را آغاز کرد و حتی هفته گذشته شاهد رونق چشمگیر معاملات در بازار سرمایه، رشد شاخص بورس و ورود نقدینگی بیشتر به بازار بودیم. با توجه به تغییر روند بازار، تحلیل های مختلفی ارائه شده است. تحلیل رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این زمینه چیست؟
طبیعتا من هم خوشحالم که بازار سرمایه هفته خوبی را سپری کرد. افزایش قیمت سهام چند شرکت و افزایش حجم معاملات نشانه خوبی از خوش بینی فعالان بازار به اتفاقات هفته ها و ماه های آینده است.
واضح است که علت رشد شاخص، افزایش قیمت ها و حجم معاملات را نمی توان به یک عامل یا متغیر مرتبط دانست و چند عامل مهم این گونه رشدها و یا در مواردی کاهش را رقم می زند.
به نظر من اولین عامل این است که بازار در نظر گرفت که ریسک سیستماتیک به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. تحلیلگران پیش بینی می کنند که منطقه آرام خواهد شد و تنش ها کاهش خواهد یافت. تصمیمات اقتصادی و اجتماعی دولت و تحرکات سیاسی آن نیز نشان از تدبیر و عقلانیت دارد که به معنای کاهش مخاطرات زیست محیطی است.
عامل دوم، اقدامات مهمی است که در بازار پول در حال انجام است. می دانید که فصل جدیدی از هماهنگی و همکاری بین بازار پول و سرمایه در حال ظهور است. اولین اقدامی که برای کاهش سپرده های بانکی در صندوق ها انجام دادیم با واکنش محتاطانه برادر عزیزم جناب آقای دکتر فرزین مواجه شد و برنامه های خوبی در بانک مرکزی برای مدیریت نرخ سود بانکی و کاهش فاصله نیما آغاز شد. ارز و بازار آزاد
من می توانم عامل سوم را به درک مثبت معامله گران از تلاش های بازار در رابطه با عوامل بنیادی مرتبط کنم. تلاشهایی که از هفتههای قبل برای اصلاح تبصرهها و بندهای تاثیرگذار بر بازار سرمایه در لایحه بودجه آغاز کردیم، طی دو جلسه این هفته در کمیسیون اقتصادی مجلس خبرهای مثبتی را برای بازار به همراه داشت. در این راستا جا دارد از برادرمان جناب آقای دکتر شمس الدین حسینی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس که بزرگوار خوب و دقیقی در امور بورس هستند و با جدیت موارد را پیگیری می کنند تشکر کنم. با ریاست محترم کمیسیون برنامه و بودجه صحبت و مکاتبه ای داشتم که انشالله در کمیسیون تلفیق مورد توجه قرار خواهد گرفت.
عامل تاثیرگذار بعدی نیز تلاش ناشران برای بهبود عملکرد و سودآوری در نیمه دوم سال با توصیه بورس بوده است. مکاتبات و گفتگو با وزرای مربوطه برای جلوگیری یا حداقل کاهش قطعی برق و گاز صنعتی سیگنال های درستی به بازار می دهد. همچنین به نظر می رسد بازار تمایل بورس کالا به معامله خودرو و امثال آن را دیده و واکنش مناسبی از خود نشان داده است.
همچنین خبرهای خوبی از جلسات مرکز اقتصادی دولت و حمایت همه قوا از بازار سرمایه در این دو هفته منتشر شده است. آیا خبر جدیدی از برنامه های دولت دارید؟
یکی از مهم ترین اتفاقات هفته گذشته مذاکرات و تصمیمات ستاد اقتصادی دولت در رابطه با بازار بدهی و نرخ تامین مالی بود که هم وزیر محترم اقتصاد در مصاحبه ها و توییت های خود به آن اشاره کردند و هم خانم مهاجرانی. ، سخنگوی دولت محترم. آنها این کار را به خوبی انجام دادند. جدیت رئیس جمهور محترم و معاون اول ایشان در حمایت از بازار سرمایه را در آن جلسه به چشم خود دیدم و این برای فعالان بازار امیدوار کننده است. همانطور که می دانید آقای دکتر همتی نیز به دلیل اشرافیت در بازار سرمایه همچنان قوی و قدرتمند باقی می ماند.
برنامه های شما برای آینده بازار به خصوص برای پایان سال جاری چیست؟
من برنامه های خود را برای آینده اعلام کرده ام. گفته ام روی هفده موضوع مهم کار می کنیم تا تا پایان امسال شاهد وضعیت بسیار بهتری در بازار سرمایه باشیم. یکی از فوری ترین اخبار این است که بورس و OSE لیست خوبی از شرکت ها را برای عرضه اولیه خود آماده کرده اند. از مدیریت بورس ها خواستم که تامین ها را در اولویت قرار دهند و طی یک برنامه زمان بندی مستمر عرضه شود. خوشبختانه شرکت های آماده شده برای عرضه هم از نظر صنعت و نوع کسب و کار و هم از نظر اندازه و ترکیب سهامداران متنوع هستند. سوددهی خوبی هم دارند. دوستان باید بتوانند میانگین یک یا دو مسابقه در هفته را برای روشن کردن بازار گسترده تر و ارزش واقعی شرکت ها و کاهش ریسک داشته باشند.
این در حالی است که برخی فعالان بازار نگران تامین نقدینگی لازم برای خرید کالاهای اولیه هستند و معتقدند بازار به ثبات جریان نقدینگی دست نیافته است.
من نگران پول در بازار نیستم. وقتی برای اولین ثبت نام خودرو چند روزی پولم را مسدود می کنند یا مهمتر از آن وقتی هفته ای چندین تماس دریافت می کنم و به من می گویند که مدیران صندوق می خواهند حداکثر سقف را افزایش دهند، این یعنی پول. اینکه گاهی اوقات صف فروش بیشتر از صف خرید است بحث نقدینگی نیست، بلکه سرمایه گذار می خواهد سهام یا اوراق خود را نقد کند و به بازار دیگری برود. ما باید بازار سهام را آنقدر جذاب کنیم که پول بین سهام و اوراق قرضه در بازار جریان پیدا کند و من این توانایی را می بینم.
در سخنان خود در دو ماه گذشته به لزوم افزایش سهم شرکت های تامین مالی بازار سرمایه اشاره کردید. از این نظر، علاوه بر راه اندازی اولیه، چه برنامه های جدیدی را اجرا می کنید؟
اخیراً در شورای تامین مالی کشور که به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل جلسه داده و چند وزیر، نمایندگان مجلس، روسای بانک مرکزی و بورس حضور دارند، آیین نامه شرکت های پروژه به تصویب رسیده است. این رویداد ابزار مهمی برای توسعه بازار خواهد بود، به ویژه در طرح های پیشرانه ای که بقیه صنعت را هدایت می کند و بازدهی مناسب و مستمری دارد.
در این زمینه دستورالعمل انتشار اوراق بدهی شرکت های کوچک و متوسط را اجرا کرده ایم که فرصت خوبی برای رونق شرکت های متوسط در بورس است.
او تحلیلی از وضعیت بازار کوتاه مدت داشت. فراز و نشیب های ماه های اخیر تحلیل های متفاوتی را در بازار ایجاد کرده است. ارزیابی بلندمدت شما از روند بازار چیست؟
من به آینده بازار امید زیادی دارم. من به خوبی می دانم که با بیش از سه دهه تجربه در این زمینه، نوسانات و افزایش و کاهش قیمت ها بخشی از ماهیت بازار است. بنابراین باید نوسان عادی بازار را بپذیریم. تصور کنید که بازار برای چندین هفته یا ماه متوالی در قرمز است. خب در این صورت خریدی نخواهیم داشت. به همین ترتیب، اگر بازار برای چند هفته یا چند ماه کاملاً سبز است، باید به دنبال فروشنده باشید. این خوب نیست. بازار زمانی بازاری است که خریدار و فروشنده زیاد باشد. طبیعی است که در این حالت بخشی از بازار سبز و بخشی قرمز است. سرمایهگذاری که این اصل را در بازار نپذیرد عصبانی میشود.
امیدوارم این روند رونق و خوش بینی که در بازار آغاز شده در هفته های آینده با ثمره تلاش ارکان بازار، همکاری موسسات مالی و ناشران و سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی ادامه داشته باشد. فعالان بازار سرمایه در روزهای پایانی هفته، سرشار از شادی، آرامش، رضایت از فعالیت هفتگی و بازده مورد انتظار خواهند بود.
آیا برنامه ای برای تغییر ریزساختار بازار دارید؟
من معتقدم حجم معاملات و نقدینگی در بازار به تدریج افزایش می یابد و در آن صورت می توان در مورد ریزساختارها و عواملی مانند محدوده نوسان، حجم مبنا، قیمت پایانی و … تصمیم اساسی گرفت.
انتهای پیام/