بازار؛ اسماعیل حبیبی: پروژه منهتن نام بزرگ پروژه ای است که به مدت چهار سال از سال 1942 تا 1946 توسط ایالات متحده اجرا شد و در نهایت منجر به ساخت بمب هسته ای شد و در طول جنگ جهانی دوم ایالات متحده را تبدیل کرد. ایالات. در قدرت نظامی اصلی جهان. پس از آن جنایات ناکازاکی و هیروشیما رخ داد. این پروژه با اشتغال 130 هزار نفر و هزینه ای نزدیک به 2 میلیارد دلار (معادل 29 میلیارد دلار در سال 2023) به پایان رسید.
اکنون پس از گذشت 80 سال از آن تاریخ، رئیس جمهور منتخب آمریکا بار دیگر نام این پروژه را مطرح کرده است، اما این بار ماهیت نظامی ندارد. ترامپ در بیانیه ای از ایجاد وزارت کارآیی دولت (DOGE) خبر داد که به طور مشترک توسط ایلان ماسک، مالک شبکه اجتماعی X و یکی از حامیان اصلی آن در انتخابات اخیر، و ویوک راماسوامی اداره می شود. از نامزدهای جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر، می تواند به طور بالقوه به “پروژه منهتن” زمان ما تبدیل شود. یعنی همانطور که پروژه منهتن توانست به برتری نظامی مطلق برای ایالات متحده دست یابد، اکنون نیز ایجاد وزارت ارتقای بهره وری دولت می تواند برتری مطلق اقتصادی را برای ایالات متحده فراهم کند.
این در حالی است که طبق آمار منتشر شده توسط فایننشال تایمز، در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، اقتصاد آمریکا نیز رشد بالایی در بهره وری نیروی کار (نزدیک به 10 درصد) داشته و روند آن با سایر کشورهای توسعه یافته متفاوت است درآمد سرانه بالا است
با توجه به اهمیت و جایگاهی که در این بیانیه برای موضوع بهره وری در دولت در نظر گرفته شده، بر آن شدیم تا نگاهی دقیق و جامع به آن داشته باشیم. در بیانیه منتشر شده از سوی ترامپ چند نکته مهم وجود دارد که در ادامه به آنها می پردازم:
1- بر اساس بیانیه، این اداره باید اصلاحات ساختاری گسترده ای را انجام دهد و رویکردی کارآفرینانه به دولت ایجاد کند که قبلاً دیده نشده است. این نشان دهنده برنامه دولت برای بازطراحی معماری دولت است و تغییرات مهمی را به همراه خواهد داشت. این بیانیه همچنین نشان میدهد که جمهوریخواهان مدتهاست روی این برنامه کار میکنند و ایلان ماسک نیز اعلام کرده است که میتواند بیش از یک سوم بودجه دولت را ذخیره کند.
2- برنامه های این اداره در چهار محور حذف بوروکراسی دولتی، کاهش مقررات زائد، کاهش هزینه های بیهوده و تجدید ساختار سازمان های فدرال سازماندهی می شود و این برنامه ها اقدامی ضروری برای جنبش «نجات آمریکا» و به عنوان « این یک شوک برای سیستم حکومتی ایالات متحده است.”
3- در بیانیه آمده است که جایگاه وزارت ارتقای بهره وری در دولت (DOGE) خارج از دولت خواهد بود و وظیفه آن ارائه مشاوره و راهنمایی به کاخ سفید و دفتر مدیریت و بودجه است. به عبارت دیگر این نهاد با دولت رابطه ساختاری نخواهد داشت تا از مبادلات سیاسی و مداحی درون حکومتی دور بماند.
4- در بیانیه آمده است که این پروژه حداکثر تا 4 ژوئیه 2026 تکمیل می شود و یک دولت کوچکتر با کارایی بیشتر و بوروکراسی کمتر هدیه بزرگی به ایالات متحده در دویست و پنجاهمین سالگرد اعلامیه استقلال خواهد بود. به نظر می رسد این بخش یک نهاد دائمی نیست و پس از اتمام پروژه منحل می شود.
5- هدف نهایی که این دو نفر یعنی ایلان ماسک و ویوک راماسوامی به عنوان رهبران این سازمان در این بیانیه بیان کرده اند، اقتصاد آزاد و مسئولیت دولت در قبال شهروندان است: «آنها با هم همکاری خواهند کرد تا اقتصاد ما را آزاد کنند و “دولت ایالات متحده در برابر “ما مردم” پاسخگو است.”
حال سوال این است که در شرایطی که آمریکا به عنوان اقتصاد پیشرو جهان به اهمیت و ضرورت توجه و تمرکز بر بهره وری پی برده است، آیا در کشور ما نیز همین اهمیت و نیاز به بهره وری را دارد؟ آیا میتوانیم یک نهاد مستقل و غیردولتی برای نظارت بر کارآیی دولت و ارائه مشاوره تخصصی ایجاد کنیم؟ آیا سازمان ملی بهره وری ایران می تواند نقش ناظر بهره وری ملی را در ساختار فعلی دولت ایفا کند؟ آیا دولت ایران می تواند از نخبگان اقتصادی کشور که فعالانه در بخش خصوصی مشارکت دارند استفاده کند و نظرات مشورتی را کسب کند؟ آیا ضمانت اجرایی برای ترویج راهکارهای پیشنهادی آنها وجود دارد؟ آیا دولت برنامه ای برای بهبود پاسخگویی به مردم دارد؟
اینها سوالاتی است که مسئولان دولتی، فعالان و کارشناسان بهره وری باید به آن فکر کنند و پاسخ مناسبی به آن بدهند.