اطلاع رسانی کند پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، یارانه نقدی | با مصوبه جدید هیأت وزیران، شش شاخص به عنوان معیار کاهش درآمد اعلام شد که درآمد ماهانه، خودرو بالای 3 میلیارد تومان، دارایی بیش از 35 میلیارد تومان و سقف خرید ماهانه است و اگر هر کدام خانوارها یکی از این شاخص ها را دارند، احتمالاً یارانه نقدی آنها حذف خواهد شد.
بر اساس قانون بودجه سال 1403، دولت موظف به تهیه و تصویب مقررات مربوط به نحوه عشریه خانوار بود. با توجه به تغییر دولت در این بازه زمانی، به نظر می رسد این آیین نامه بسیار دیرتر از موعد مقرر به تصویب هیئت وزیران رسیده است.
به این ترتیب به نظر می رسد که اعشاری سازی و شاخص هایی که قبلاً برای این منظور استفاده می شد کنار گذاشته شده است.
در نتیجه شاخصهای جدید تعیینشده در این آییننامه به دلیل تصویب قانون بودجه ۱۴۰۳ تنها تا پایان سال اعتبار خواهند داشت. بنابراین مشخص نیست که آیا امکان اجرای کامل شاخصهای جدید در این دوره از سال وجود دارد یا خیر. زمان و اینکه آیا شرایط مشابهی در سال آینده در نظر گرفته خواهد شد.
در نتیجه شاخصهای جدید تعیینشده در این آییننامه به دلیل تصویب قانون بودجه ۱۴۰۳ تنها تا پایان سال جاری خواهد بود و به این ترتیب مشخص نیست که آیا امکان اجرای کامل شاخصهای جدید در این آییننامه وجود دارد یا خیر. دوره زمانی و اینکه آیا شرایط مشابهی در سال آینده وجود خواهد داشت. در نظر گرفته خواهد شد
هیأت وزیران در جلسه 1403.8.6 به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان هدفمندسازی یارانه ها و بر اساس جزء (6) بند (الف) تبصره (8) ماده اول قانون بودجه سال 1403 کل کشور آیین نامه اجرایی جزء فوق الذکر را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی بند (6) بند (الف) تبصره (8) قانون بودجه سال 1403 کل کشور.
ماده 1 – در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مربوطه به کار می رود
1. وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
2. سازمان: سازمان هدفمندسازی یارانه ها
3. پایگاه: پایگاه ملی اطلاعات بهزیستی ایران
4. دستگاه های اجرایی، دستگاه های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات عمومی مصوب 1385.
5. کارگروه قابلیت همکاری کارگروه تعامل دولت الکترونیک موضوع ماده (3) قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب 1401.
ماده 2 – خانوارهایی که واجد هر یک از شرایط زیر باشند با رعایت ملاحظات اجتماعی از حمایت دولتی محروم خواهند بود:
1- خانوارهای دارای املاک از جمله ویلاهای مجلل مجلل به ارزش ریالی بیش از سیصد و پنجاه میلیارد (000.000.000.000.350 ریال)
2. خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو کابین با شماره پلیس شخصی به مبلغ سی میلیارد (30.000.000) ریال.
تبصره: برای خانوارهای بالای پنج نفر به ازای هر نفر یکصد و بیست و پنج میلیون (125.000.000) ریال به مبلغ ذکر شده در ردیف پنجم جدول فوق اضافه می شود.
5. ایرانیان مقیم خارج از کشور طبق اعلام وزارت امور خارجه
6. خانوارهایی که در یک سال بیش از پنج سفر خارج از کشور انجام می دهند.
سایر مواد این آیین نامه که توسط معاون اول رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد به شرح زیر است:
حتی در کشورهای توسعه یافته نیز دولت ها انواع یارانه های نقدی و غیرنقدی برای تامین رفاه مردم دارند. این کمک هزینه معیشت مستقیماً به کالاها اختصاص می یابد یا به مصرف کنندگان پرداخت می شود.
پرداخت یارانه نقدی در ایران سابقه دارد. به عنوان مثال در دوره هایی که درآمدهای نفتی کشور افزایش می یافت و رفاه جامعه در سطح مطلوبی قرار داشت، میزان پرداخت یارانه نقدی صفر بود، اما در دوره هایی که معیشت مردم به هر دلیلی با مشکل مواجه بود، دولت ها شروع به پرداخت نقدی کردند. یارانه ها
در سال های اخیر با تصویب شورای اسلامی، پرداخت یارانه از نیمه دوم سال 93 به صورت نقدی و مبلغ آن 45 هزار و 500 تومان آغاز شد و مبلغ آن به حساب رئیس واریز می شود. از هر خانه
در دولت سیزدهم با عمل جراحی اقتصادی دولت و حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی و افزایش قیمت کالاهای مصرفی، میزان یارانه افزایش یافت. به این ترتیب برای هر نفر از دهک اول تا سوم مبلغ 400 هزار تومان و برای دهک چهارم تا نهم 300 هزار تومان پرداخت می شود.
چند خانوار ماهانه یارانه نقدی دریافت می کنند؟
با رایزنی مقامات دولتی در سال گذشته و تشدید کسری بودجه دولت، زمان پرداخت یارانه تغییر کرد. در حالی که پرداخت یارانه بیستم به مدت بیش از یک سال به صورت ماهانه انجام می شد، از بهمن ماه سال 1402 پرداخت یارانه دهک های اول تا سوم هر ماه و خانوارهای دهک های چهارم تا سوم تعیین شد تا روز سی ام همان ماه.
آمار خانوارهای دهک اول تا سوم شامل 10 میلیون و 137 هزار و 906 خانوار است و این رقم برای دهک چهارم تا نهم 16 میلیون و 855 هزار سرپرست است.
در مجموع 26 میلیون و 992 هزار و 906 سرپرست خانوار دهک های اول تا نهم ماهانه یارانه نقدی دریافت می کنند.
ماهانه چقدر پول به صورت یارانه نقدی پرداخت می شود؟
ماهانه 11 هزار و 120 میلیارد تومان یارانه برای دهک های اول تا سوم و 15 هزار و 200 میلیارد تومان برای دهک های چهارم و نهم پرداخت می شود.
به این ترتیب دولت ماهانه در مجموع 26.32 میلیارد تومب (همت) یارانه نقدی پرداخت می کند.
پایان/*