دکتر عسل السادات اعظمی تصریح کرد: پوکی استخوان با کاهش تراکم و استحکام استخوان و شکستگی های بعدی دیده می شود، بنابراین تشخیص زودهنگام پوکی استخوان باعث می شود از روند بیماری جلوتر باشیم و بتوانیم به موقع آن را کاهش دهیم. .
وی ادامه داد: اکثر افراد در سنین 25 تا 30 سالگی به حداکثر توده استخوانی خود می رسند که با تغذیه مناسب، مصرف مکمل های ویتامین D و پرهیز از عادات نادرست مانند سیگار کشیدن و نوشیدن مشروبات الکلی می توان از بروز پوکی استخوان پیشگیری کرد و یا میزان ابتلا به آن را کاهش داد. پوکی استخوان روند آن کند است. پوکی استخوان اگر درمان نشود باعث افسردگی و محدودیت حرکتی می شود و این چرخه معیوب عوارض آن را افزایش می دهد.
اعظمی با تاکید بر اینکه پوکی استخوان ناشی از کهولت سن در سن 70 سالگی با بروز شکستگی یا درد استخوان بروز می کند، گفت: این مشکل در افرادی که والدینشان سابقه شکستگی گردن یا لگن دارند بیشتر مشهود است. وزن کمتر از 58 کیلوگرم، سیگار کشیدن و مصرف الکل و ابتلا به آرتریت روماتوئید از دلایل پوکی استخوان هستند.
به گفته وی، مصرف روزانه 1200 واحد کلسیم برای زنان بالای 50 سال و مردان بالای 70 سال توصیه می شود و مصرف مکمل های ویتامین D حتی در اثر ضربه آهسته مانند زمین خوردن باعث شکستگی استخوان ها می شود خم شدن و در موارد جدی تر، سرفه کردن.
این فوق تخصص روماتولوژی استخوان را بافتی زنده دانست و گفت: استخوان به طور مداوم و همزمان از بین می رود و بازسازی می شود و پوکی استخوان زمانی رخ می دهد که سرعت تخریب استخوان بیشتر از بازسازی آن باشد. این عارضه به عنوان مهم ترین علت شکستگی استخوان بعد از یائسگی در زنان و افراد مسن شناخته می شود، در مواردی که پوکی استخوان باعث ضعیف شدن مهره های ستون فقرات می شود، به تدریج کیفوز یا قوز در پشت بدن ایجاد می شود.
وی از پوکی استخوان به عنوان یک بیماری خاموش یاد کرد و گفت: پوکی استخوان در ابتدا علائم خاصی ندارد و علائم آن مدت ها پس از شروع بیماری ظاهر می شود. یکی از علائم پوکی استخوان درد استخوان است. این درد خفیف تا متوسط است و در قسمت های مختلف بدن احساس می شود. درد استخوان ممکن است در طول روز بدتر شود و با استراحت کاهش یابد.
به گزارش وبدا، اعظمی اظهار کرد: افراد مبتلا به پوکی استخوان ممکن است دچار شکستگی های مکرر در قسمت های مختلف بدن شوند و این شکستگی ها معمولا در مفاصل، ستون فقرات، ستون فقرات، مچ دست و پا و سایر استخوان ها رخ می دهد. از سوی دیگر، تغییر در نحوه راه رفتن شما نیز می تواند نشانه پوکی استخوان باشد، زیرا افراد مبتلا به پوکی استخوان ممکن است به دلیل کاهش تراکم و ناتوانی استخوان ها در تحمل کل وزن بدن دچار مشکل در حرکت و راه رفتن شوند. .
وی پوکی استخوان را کیفیت زندگی را کاهش می دهد و گاهی حرکت را محدود می کند و افزود: در حقیقت عوارضی که باعث پوکی استخوان می شود از علائم آن جدی تر است. پوکی استخوان می تواند باعث انحراف استخوان و محدودیت حرکت اندام ها شود و این محدودیت می تواند تا زمانی ادامه یابد که فرد نتواند بدون کمک عصا یا ویلچر راه برود.
وی با اشاره به اثرات روانی پوکی استخوان گفت: این اثرات روانی می تواند به دلیل محدودیت حرکتی، درد و کاهش استقلال منجر به احساس ناتوانی و افسردگی شود، بنابراین برای پیشگیری از بیماری هایی مانند پوکی استخوان، سبک زندگی صحیح، تغذیه مناسب توصیه می شود فعالیت های ورزشی مداوم ./ایسنا