به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، روز چهارشنبه 25 آبان ماه، محمدجعفر قائم پناه، معاون اجرایی رئیس جمهور پس از جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا وی بیان کرد: امروز پس از بررسی ها و پس از دستور آقای پزشکان با توجه به آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از سوخت دیزل (حدود 16 میلیون تن سوخت سوخت) که باعث آلودگی هوا و بیماری می شود، سوزاندن مازوت متوقف می شود. هیچکس جز ما نمیمیرد برق دارند
این در حالی است که همزمان با تغییر دولت، گزارش های متعددی در قالب بسته های پیشنهادی به دولت در خصوص تامین گازوئیل زمستانی که باید از سوی وزارت نفت ارائه می شد، در رسانه های رکنا ارائه شد. با بی تدبیری وزارتخانه های نفت و نیرو، اکنون مشکل تامین انرژی گریبان مردم را گرفته است.
در حالی که وزارت نفت نتوانست اقدامات موثری برای تامین گازوئیل انجام دهد، دولت تحت حمایت سازمان محیط زیست مردم را در دوراهی سوختن نفت کوره (و در نتیجه آلودگی هوا) و قطع برق قرار داد. شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست با توجه به این وضعیت از توقف سوخت نفت کوره در سه نیروگاه کشور خبر داد. با این تصور که ذهن کارشناسان و مردم گول کمبودهای وزارت نفت و نیرو را خورده است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز گفته است: این شرط عدالت نیست که بخشی از جامعه با جان خود هزینه تولید برق را بپردازند. بنابراین گزارش، بر اساس دستور رئیس جمهور، احتراق نفت کوره در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط خاصی دارند، متوقف می شود. برای مدت محدود، «تعطیلی منظم» ممکن است با «تولید سم» برای عموم مردم جایگزین شود.
دولت 76 روز فرصت داشت تا نفت کوره را نسوزد و برق را قطع نکند
در همین راستا، نوید فهیم زاده، کارشناس انرژی در گفت وگو با رکنا تاکید کرد: شینا انصاری، رئیس سازمان محیط زیست اعلام کرده که بر سر دوراهی قرار داریم. یا باید گازهای سمی تنفس کنیم یا برق را قطع کنیم و از آنجایی که دولت به فکر سلامت مردم است، گزینه دوم را انتخاب می کنیم. اگر هر یک از این راه ها برای مردم ضرر است. از زمان روی کار آمدن رسمی دولت جدید تا 24 آبان که این مذاکرات اعلام شد، دولت 76 روز فرصت داشت تا ذخایر کارخانه یعنی گازوئیل را به عنوان سوخت مایع تامین کند. بنابراین به این ترتیب دیگر قطعی برق نداشتیم.
وی افزود: عملکرد دولت در 76 روز گذشته ما را به جایی رساند که باید بین سوخت سوزی یا قطع برق یکی را انتخاب کنیم. ذخایر سوخت نیروگاههای ما در سالهای 1400 و 1401 تقریباً مشابه سال 1403 بوده است. یعنی در سال 1400 ما 1680 میلیون مترمکعب ذخایر گازوئیل داشتیم. این رقم در سال 1401 یک میلیارد و 700 میلیون و در سال جاری 1.8 میلیارد است.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: اگرچه امسال ذخایر انرژی بیشتری داشتیم. اما الان می بینیم که مردم را بین دو راه قرار می دهند! کافی بود دولت روند تامین انرژی را به همان ترتیبی که از فروردین تا مرداد انجام می داد ادامه دهد و نیازی به اقدام خاصی نبود. اما از اول شهریور تا امروز نه تنها ذخایر گازوئیل تامین نشد، بلکه 500 میلیون مترمکعب از این ذخایر استراتژیک کاهش یافت.
نوید فهیم زاده در ادامه افزود: اینجا مدیریت ضعیف است. حالا به روزی رسیده ایم که مازوت نفس می کشیم و هر روز نگران قطع شدن برق خود هستیم! جالب است بدانید پیک برق در زمستان بین 40 تا 50 هزار مگاوات است و تاثیر این سه نیروگاه بر این پیک الکتریکی کمتر از 5 درصد است. یعنی حتی اگر این سه نیروگاه به دلیل نسوختن نفت کوره تعطیل شوند، حداکثر تأثیر روی شبکه برق بین 4 تا 5 درصد است، اما اگر این تأثیر کم را با یک تعطیلی معمولی مقایسه کنید که ادبیات جدیدی است. اینکه نمی دانیم برق یک خانه را می خواهند قطع کنند یا 20 میلیون خانه و دامنه آن مشخص نیست، این نشان می دهد که محیط زیستی که در کشور ما بیشتر اوقات رعایت نمی شد، امروز این کار را کرده است. به پوششی ناکارآمد برای ادارات سایر وزارتخانه ها تبدیل شود. در کشور 14 نیروگاه داریم که با گازوئیل کار می کنند که در سه مورد از آنها استفاده از گازوئیل به حالت تعلیق در می آید.
وی ادامه داد: اینکه در شهریور ماه 45 درصد ذخایر گازوئیل کمتر از پارسال بوده است، درست است اما نتیجه گیری اشتباه است. سال 1402 بسیار استثنایی بود. زیرا به دلیل تأثیر واردات و صادرات سوخت های فسیلی، گاز بیشتری به نیروگاه ها عرضه شد و ذخایر سوخت مایع حفظ شد. اما این روند یک استثنا بود. در تاریخ شهریور سال 1401 و 1400 ذخایر سوخت نیروگاه ما کمتر از سال 1403 بود و با یک روند ثابت مثلاً امروز 12 میلیون متر مکعب به این ذخایر اضافه شد تا حد قابل اطمینان. شما به سوخت گازوئیل دسترسی داشتید و از این طریق نیازی به سوزاندن مازوت و قطع برق نبود.
دقیقا همان اتفاقی که برای ذخایر دیزل افتاد!
نوید فهیم زاده در پاسخ به اینکه دقیقا چه اتفاقی برای ذخایر گازوئیل و تامین آن افتاده است، افزود: شرکت پالایش و پخش باید به این سوال پاسخ دهد. وی تاکنون توضیحی در مورد این پرونده ارائه نکرده است. اما با بررسی آمارها می بینیم که گازوئیل بیشتری به کارخانه ها تحویل داده شده و با وجود این میزان ذخایر گازوئیل کاهش یافته است.
وی ادامه داد: این نشان می دهد که مصرف گازوئیل بسیار بالا بوده است یعنی کارخانه ها آنقدر به گازوئیل نیاز داشتند که ذخایر گازوئیل را هم مصرف کردند. حال این نیز جای سوال دارد که علت مصرف بالای ذخیره سازی سوخت مایع چه بوده است.
وی با طرح این سوال که در 15 روز اول آبان ماه امسال 30 درصد گازرسانی به نیروگاه ها کمتر از پاسرال بوده است، حالا چرا گاز کمتر شده است؟ وی گفت: وزارت نفت در این سال ها اجرای برنامه بهینه سازی را جدی نگرفته است. قبلاً از ترکمنستان گاز وارد می کردیم، اما پیش بینی می شد در ابتدای فصل زمستان به پایان برسد. دولت باید رایزنی می کرد تا چنین اتفاقی رخ ندهد تا گازرسانی تحت تاثیر قرار نگیرد.
قطعی برق در زمستان 99 و ساعت 14 نارضایتی زیادی را در ایران به همراه داشت.
نوید فهیم زاده گفت: از سوی دیگر بررسی نیروگاه ها و پالایشگاه های گاز نیز موضوعاتی است که وزارت نیرو باید پیگیری می کرد. نکته اینجاست که وقتی همه اینها را کنار هم می گذارید، می بینید که یک فرصت 76 روزه سوخته است. ما همچنان امیدواریم که دولت در این مورد تجدید نظر کند. باید گفت که اخیراً در بنگلادش شکایات گسترده ای مبنی بر قطعی برق مطرح شده است که مشکلات سیاسی را در این کشور ایجاد کرده است. این همان تجربه قطعی برق در زمستان 99 و ساعت 14 در ایران است که نارضایتی های زیادی را به همراه داشت.
خاموشی ها شروع شده است
وی در پایان تاکید کرد: در حال حاضر در صنایع خاموشی داریم بنابراین هم به گاز و هم به برق نیاز داریم. در بخش خانگی هفته گذشته 40 درصد خاموشی در شهر کاشان داشتیم. تبریز، کهگیلویه و بویراحمد، چند استان شمالی و… را هم داشتیم و دولت باید در این مورد شفاف با مردم صحبت کند.