بازارمجموعه استان ها; عارف اصفهانی: ماههاست که اجارهجویان و خریداران خانه مستاصل بودهاند. خانوارهایی که از مهر سال گذشته تا مهر امسال با رشد صعودی قیمت مسکن مواجه بوده اند.
نوسانات قیمت دلار، افزایش قیمت مصالح ساختمانی و کاهش قدرت خرید مردم از جمله سه ضلع مثلث رکود بازار مسکن است. به گفته فعالان این بخش، این صنعت با چالش های زیادی مواجه بوده و آن را در کما قرار داده است و از آنجایی که مصالح ساختمانی یکی از مولفه های تاثیرگذار بر قیمت مسکن است، با افزایش قیمت دلار، احتمال افزایش قیمت مسکن وجود دارد. قیمت مسکن نیز
به گفته فعالان بازار املاک و بر اساس آمار، نسبت مصالح ساختمانی و زمین در قیمت نهایی مسکن حدود 60 درصد است و این موضوع چالش های زیادی را برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در این بازار ایجاد کرده است.
بازار بی ثبات و خانه های گران قیمت
بی ثباتی بازار املاک و مستغلات ناشی از دخالت های بی مورد و عدم اجرای قوانین است. این سوالی است که رئیس اتحادیه مشاوران املاک اصفهان در گفتگو با بازار مطرح کرده و تاکید می کند: وضعیت مسکن در اصفهان در کما مطلق است.
مهدی حجازی در پاسخ به این سوال که این وضعیت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، ادامه می دهد: وضعیت مسکن اکنون تحت تاثیر قیمت دلار است و این مشکل هم در معاملات مسکن و هم در اجاره بها تاثیر زیادی داشته است.
برترین ها: این وضعیت از دو سال گذشته شروع شده و تا جایی ادامه پیدا کرده که این صنعت دچار رکود شده است.
مدیرعامل اتحادیه مشاوران املاک استان اصفهان می افزاید: در این میان خریداران و فروشندگان واقعی در این زمینه با چالش های زیادی مواجه بوده اند و با توجه به تورم جدی در این حوزه و ثبات تورم طی سال های گذشته، این صنعت با چالش جدی مواجه شده است. رکود اقتصادی
حجازی: قوانین و مقرراتی که از سوی دولت در این زمینه وضع شده است باعث شده است که دولت در این زمینه دست به کار شود و دخالت در بخش خصوصی نه تنها مشکلات مسکن را حل کند، بلکه با مشکلات جدیدی نیز مواجه شود.
حجازی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر مداخله دولت در حوزه مسکن و تاثیرات آن بر این صنعت نیز می گوید: قوانین و مقرراتی که دولت در این زمینه وضع کرده است، موجب تسخیر و دخالت بخش خصوصی شده است. باعث شده نه تنها مشکلات مسکن حل نشود، بلکه مشکلات جدیدی نیز با آن مواجه شود.
حجازی افزود: قوانینی مانند نظام خودتألیف، نظام تحریر و پیش فروش ساختمان مواردی هستند که دولت در زیرساخت های خود ظرفیت اجرای آنها را ندارد.
مدیرعامل اتحادیه املاک اصفهان می افزاید: در بسیاری از موارد قوانینی که تصویب می شود به دلیل عدم همکاری لازم از سوی مسئولان به درستی اجرا نمی شود و این مشکل تبعات خود را بر بازار نشان می دهد و بازار مسکن را متشنج و بی ثبات می کند. .
رکود مسکن تا پایان سال ادامه دارد
به گفته فعالان این حوزه، بازار مسکن به ویژه در سال های 1401 و 1402 با رکود شدیدی مواجه شده بود و این شرایط طبق پیش بینی های قبلی در سال 1403 ثابت ماند و بازار ملک در هشت ماه گذشته راکد بود. این در حالی است که به گفته رئیس اتحادیه املاک اصفهان، دولت نقش کوچکی نداشته و با اعمال قوانین سختگیرانه و بوروکراسی های اداری در بازار املاک با چالش مواجه شده است.
رئیس اتحادیه املاک استان اصفهان نیز در این باره می گوید: اینکه هر چیزی باید تابع قوانین خودش باشد، خوب است و به نظم، امنیت و آسایش مردم کمک می کند؛ این امر باعث می شود که مردم در این زمینه اقدام کنند. اما من فکر می کنم باید قانونی وضع شود که زیرساخت هایش آماده باشد. دستگاه ها همکاری لازم برای اجرای قانون را ندارند. به عنوان مثال وزارتخانه ای قانونی را پیشنهاد می کند اما سایر دستگاه های اجرایی با آن همکاری نمی کنند و این باعث می شود که این قانون به درستی اجرا نشود که در نتیجه این اتفاق عواقب آن منجر به بی ثباتی بازار و ایجاد مشکل برای مردم می شود. و مردم را به این سیستم بی اعتماد می کند.
حجازی پیش بینی کرد که بازار مسکن تا پایان سال رونق نداشته باشد و تا پایان سال 1403 با رکود همراه با تورم رو به رو شویم. مسکن در سبد منازل طی دو سال گذشته توسط متولیان مسکن آگهی نشده است. در کنار این مشکلات، به دلیل گرانی و بی ثباتی دلار، بازار مصالح ساختمانی بی کیفیت نیز رشد کرده و مصالح زیر پله نیز در این بازار آشفته رونق گرفته است.
کیفیت پایین در نتیجه تورم در بازار املاک و مستغلات
این کارشناس اقتصاد و استاد دانشگاه در گفتگو با بازار و در پاسخ به این سوال که گرانی مصالح ساختمانی چه تاثیری بر نظام شهرنشینی و اقتصاد شهر خواهد داشت، می گوید: حباب قیمت ها به گونه ای است که هر روز با قیمت های متفاوتی روی این موضوع وجود دارد. ما با این مشکل مواجه هستیم و این مشکل باعث افزایش بحران حاشیه نشینی و در عین حال تضعیف اقتصاد اصفهان می شود.
محیبی: پایین ترین دهک های جامعه به هر حال ترجیح می دهند مسکن داشته باشند اما این نباید ما را به سمت استفاده از مصالحی سوق دهد که نه تنها استاندارد نیستند بلکه به دلیل گرانی مصالح ساختمانی عمر بسیار کمی دارند. اصفهان آسیب زیادی خواهد دید
مجید محبی با تاکید بر اینکه تلاش برای کاهش این معضل با مسکن ملی یا مسکن مهر اشتباه است، می افزاید: این سوال وجود دارد که آیا ظرفیت کافی برای این موضوع در بازار املاک وجود دارد یا خیر و آیا خانه می سازیم. با قیمت پایین اما نداشتن کیفیت لازم می تواند مشکل دیگری ایجاد کند.
خانه هایی که خیلی زود پر می شوند
این کارشناس فکر می کند: در حال حاضر با خانه هایی مواجه هستیم که بعد از بیست سال تبدیل به کانکس می شوند در حالی که در کشورهای پیشرفته آنقدر بر استفاده از مصالح مناسب تاکید می شود که یک خانه تا 100 سال عمر مفید دارد.
وی ادامه داد: دهک های پایین جامعه ترجیح می دهند به هر حال مسکن داشته باشند، اما این نباید ما را به سمت استفاده از مصالحی سوق دهد که به دلیل گرانی مصالح ساختمانی ما نه تنها استاندارد نیستند بلکه طول عمر بسیار کمی دارند. اقتصاد اصفهان را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
با این تفاسیر می توان گفت بازار مسکن در اصفهان به بن بست رسیده و در بلاتکلیفی به سر می برد. بازاری که اختلاف چند ده میلیونی را نشان می دهد تا جایی که اختلاف قیمت مناطق مرتفع و پست شهر گاهی به متری 40 میلیون هم می رسد و این آمارها باعث سردرگمی بیشتر عرضه و تقاضا می شود.