به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه کتاب «روایت پیشرفت» با حضور حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمد حجازی رئیس منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد نمازی و رئیس شورای سیاستگذاری جوایز و میری دبیر این جایزه عصر امروز دوشنبه ۲۳ آبان ماه در غرفه هنر باغ تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مرتضی اسدزاده نویسنده کتاب «آبی نفتی» با بیان اینکه روایت پیشرفت در عرصه فناوری و صنعت در کشور جایی ندارد، گفت: هر چقدر هم که داریم. در زمینه فناوری، فناوری و مشاغل مختلف پیشرفت کرده ایم، در حمزه کار خوبی انجام نداده ایم.
ما به اندازه تحولات آنها را نقل نکرده ایم.
اسدزاده درباره کتاب «ابی نفتی» که جزو نامزدهای نهایی این جایزه بود، گفت: یکی از آثار بزرگ کشورمان مربوط به شرکت پتکو به سرپرستی آقای عمرانی است. گفتگویی با آقای عمرانی داشتیم تا پیشرفت ها و دستاوردهای این بنگاه را روایت کنیم و دیدیم که این تحولات تصادفی نبوده، بلکه بر اساس نگاه سیاسی و راهبردی و بر اساس روحیه جهادی و مبارزه است. این شرکت که چندین بار مدیر خود را عوض می کند و شکست می خورد، با حضور آقای عمرانی جان تازه ای به خود می گیرد و کم کم به سمت موفقیت پیش می رود.
وی ادامه داد: اکنون این شرکت به جایی رسیده است که پمپ های بزرگ مورد نیاز کشور را تولید می کند و به مکان هایی مانند پالایشگاه استرلا در خلیج فارس کمک می کند. پمپ هایی که به دلیل تحریم به ما تحویل داده نشد امروز توسط این شرکت تولید می شود و کار کشور را بر عهده دارد. جالب اینجاست که آقای عمرانی چهره ای چند وجهی دارد و یکی از چهره هایش چهره ای اسپرت است. وقتی استقلال در آسیا جایگاهی می گیرد، وقتی پای ایران به میان می آید، مقابل تیم ماشین سازی شکست می خورد و از جام حذفی حذف می شود. در آن مسابقه آقای عمرانی در خط دفاعی تیم ماشین سازی حضور داشت. او همان روحیه جنگندگی را به پتکو می آورد و ما این فرصت را داشتیم که راوی زحمات او و همکارانش باشیم.
روایت پیشرفت باید مخاطب عام داشته باشد.
مهدی نورمحمدزاده نویسنده کتاب آبی نفتی درباره این کتاب گفت: حقیقت این است که اگر چند سال پیش به من می گفتید که در چند سال آینده در کارنامه ادبی شما کتابی در مورد پیشرفت گنجانده می شود، باور نمی کردم. آن را او چون بنا به دلایلی نخواستم آنچه را روایت اصلاح شده پیشرفت می نامید، نقل کنم. اتفاقاً از طریق یکی از دوستان مشترک، درگیر جزئیات کار آقای عمرانی و مجموعه قدرتمند ایشان در پتکو شدم و کم کم جذب این کار شدم.
نورمحمدزاده درباره تألیف این کتاب با بیان اینکه «پیش از این بیشتر به روزنامه نگاری می پرداختم و مطالبم انتقادی و مطالبه گرانه تر بود»، پس از مدتی متوجه شدم که روایت پیشرفت، روی دیگر سکه رئالیسم است. همانطور که برای یک کشور در حال توسعه نقد صحیح و منصفانه لازم است، روایت پیشرفت نیز لازم است. ما یک دوقطبی مخرب داریم. روایتی که همه پیشرفت ها را انکار می کند و معتقد است هیچ اتفاقی نیفتاده است و در نهایت روایتی داریم که می گوید ما بی عیب و نقص و ایده آل هستیم. این دو قطب مخرب هستند. آنچه در آثار دکتر عمرانی دیدم و با آن سازگاری یافتم نوعی واقع گرایی است. در این روایت از پیشرفت، نه افراط و تفریط می کنیم و نه پیشرفت را انکار می کنیم.
نورمحمدزاده یکی از مهمترین وظایف جایزه پیشرفت را تحویل این کتاب ها و روایت ها به مردم دانست و گفت: به صراحت می گویم روایت پیشرفت زمانی روایت پیشرفت خواهد بود که مخاطب عام داشته باشد. باید به مرزهای جذابیت، تعلیق و قصه گویی هنرمندانه برسیم تا عموم مردم نیز با کتاب آقای عمرانی درگیر شوند.
جایزه روایت پیشرفت به دنبال این بوده که روایت های دقیق و جذابی داشته باشد
در قسمت بعدی این برنامه نمازی رئیس شورای سیاسی جایزه کتاب روایت پیشرفت در خصوص این جایزه گفت: در ابلاغیه گام دوم رهبری دو نکته به عنوان پیش نیاز حرکت به سمت پیشرفت تعیین شده است. یکی اینکه در چهل سال دوم باید مسیر گذشته را بررسی کنیم و دوم اینکه لازمه هر حرکتی امید است. هر دو نیاز به روایت دارند. بازوی روایت می تواند موثر باشد. این نیز در شرایطی است که هم در داخل و هم در خارج از ایران سعی می کنند به ما القا کنند که کاری انجام نشده و نمی توانیم و نخواهیم کرد.
وی ادامه داد: جایزه کتاب «روایت پیشرفت» سعی کرده روایت های دقیق و جذابی داشته باشد و سطحی صحبت نشود. بسیاری از کشورها، شرکت ها و گروه ها، حتی زمانی که موفق نیستند، برای خود داستان هایی می سازند که انگار واقعاً موفق بوده اند، اما ما که این همه تجربه موفق داریم، از آن غافل هستیم.
دبیر جایزه کتاب روایت پیشرفت با اشاره به اینکه این جایزه یک جایزه مردمی است و به هیچ سازمان و نهادی وابسته نیست، ادامه داد: امیدواریم همه ما را یاری کنند تا این جریان بیشتر دیده شود و بتوانیم روایتگر پیشرفت باشیم. کشور و امید به ارمغان بیاورد. دل جوانان کشور را زنده نگه داریم.
نمازی درباره تعداد کتاب های داوری شده در این جایزه گفت: در سه دوره این جایزه حدود 100 عنوان کتاب در بخش داوری ما حضور داشت. اما در این دوره که سومین دوره این جایزه است، 31 کتاب در بخش داوری داشتیم که آثار برگزیده از میان آنها اعلام می شود.
در جنگ روایات، روایت پیشرفت یکی از موثرترین دعواهاست
حجت الاسلام والمسلمین قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با ابراز خوشحالی از برگزاری این جایزه با بیان اینکه دوست دارم در برگزاری این جایزه کمک کنم، گفت: اصولاً رب العالمین من تلاش، تلاش و شاید مبارزه ای که منجر به پیشرفت می شود را دوست دارم. هم این تلاش برای پیشرفت و هم روایت آن پیشرفت. همه توسعهها باید حرکت داشته باشند، امید داشته باشند و برای مقابله با موانع انگیزه و اراده قوی داشته باشند.
وی افزود: هر چه تلاش و پیشرفت بتواند در خدمت انسان و ظرفیت هایی که در او و جامعه وجود دارد موثرتر باشد، این پیشرفت الهی و دینی تر و انشاءالله مورد قبول حضرت حق قرار خواهد گرفت.
حجت الاسلام قمی با بیان اینکه خوشبختانه اکثر داوران این جایزه را با حسن شهرت می شناسد، سخت گیری در ارزیابی و بررسی آثار این جایزه را خوب دانست و گفت: این سخت گیری مناسب است. من معتقدم در دوران جنگ روایی قطعا روایت پیشرفت یکی از مهم ترین و موثرترین تلاش هاست. به همین دلیل از شنیدن داستان های برخی از دوستان حاضر در این جلسه بسیار هیجان زده شدم. خوشبختانه برخی از آثار را قبلا خوانده بودم و برخی از آثار پایانی را از طریق دوستان می شناسم و اطلاعاتی در مورد آنها دارم. من شخصا مشتری این تلاش ها هستم و این کارها را دوست دارم.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی انعقاد این جایزه را آغاز کار برگزارکنندگان آن دانست و گفت: معتقدم کار این مجموعه با معرفی برگزیدگان به پایان نمی رسد. بلکه این روایات مسئولیت هایی است که باید انجام شود تا بهتر دیده شود. باید کمک کرد تا این کتاب ها بهتر دیده شوند و موضوع روایت پیشرفت را در بین مردم به ویژه در بین مسئولان گسترش دهند و اهمیت این کار را بدانند.
حجت الاسلامی قمی با بیان اینکه امیدواریم به ترویج این کتاب ها ادامه دهیم، گفت: روایت پیشرفت در این مقطع مبارزه ضروری است. اگر بتوانیم موضوع پیشرفت را عمومی کنیم و تصویری از هر پیشرفت ایجاد کنیم، کار مهمی انجام داده ایم. مهمتر از همه این است که موضوع پیشرفت در بین مردم و مسئولان گسترش یابد. ما مثل یک بنده کوچک در کنار شما هستیم.
برندگان جایزه سوم را برای کتاب Narrativa de Progreso معرفی می کنیم
آخرین بخش از مراسم اختتامیه معرفی برگزیدگان این مراسم بود که با حضور حجت الاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمد حجازی مدیر اجرایی منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد و نمازی برگزار شد. منشی این کمک مالی
در بخش علم و فناوری، کتاب «آبی نفتی» نوشته مهدی نورمحمدزاده و مرتضی اسدزاده انتشارات راه یار به عنوان اثر برگزیده معرفی شد. همچنین کتاب «آرزو، امیر، بابک؛ مهره بازی بزرگ» اثر سعید حسین رفیعی که توسط انتشارات «الگونگر» منتشر شده، اثری در خور تقدیر است.
در بخش حکومت داری، کتاب «عملیات احیاء» اثر محمد حکم آبادی انتشارات راه یار به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.
در بخش فرهنگی و اجتماعی کتاب ترش شیرین اثر پژمان عرب و لیلا پارسافر از انتشارات ایران اعلام شد.
در بخش ادبیات داستانی رمان «ایزا» نوشته مصطفی رضایی توسط انتشارات «کتابستان» به عنوان اثری شایسته معرفی شد.
و در بخش خانواده و جوانان، کتاب «مادر ایران» اثر نورالهادی ماهپری انتشارات راه یار انتخاب شد و کتاب «هرومان به شکل خودم» اثر خانم کلر ژوبرت انتشارات راه یار ارائه شد. به عنوان کار شایسته