بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: در نهایت دولت تصمیم گرفت قیمت بنزین شرکت های هواپیمایی را که بارها محل اختلاف دولت و شرکت های هواپیمایی بوده در لایحه بودجه سال آینده لحاظ کند. اگرچه به گفته اعضای هیات مدیره انجمن شرکت های هواپیمایی، از آنجایی که قانون بودجه یکساله است، درج هزینه سوخت هواپیما در این سند مالی سالانه مشکلاتی را ایجاد می کند و در سال های آینده نرخ سوخت هواپیما را به همراه دارد. باید از طریق بودجه ای که ساخته می شود تمدید یا اصلاح شود.
در نهایت دولت در لایحه بودجه سال 1403 قیمت سوخت را از 600 تومان به 6600 تومان افزایش داد تا هزینه نوسازی ناوگان هوایی را از ثروتمندان بگیرد.
این در حالی است که قیمت بنزین شرکت های هواپیمایی همواره محل مناقشه دولت و شرکت های هواپیمایی بوده است و در نهایت در لایحه بودجه 1403 دولت برای افزایش هزینه های تمدید، قیمت سوخت را از 600 تومان به 6600 تومان افزایش داد. ناوگان هوایی ثروتمندان کند است.
هرچند دولت سیزدهم به ویژه وزیر سابق راه و شهرسازی بارها به شرکت های هواپیمایی گوشزد کرده بود که وقتی سوخت یارانه ای دریافت می کنید پس از پس هزینه بالای بلیت پرواز برنمی آیید. حال با این اقدام دولت می توان انتظار داشت که ایرلاین ها قیمت بلیت هواپیما را افزایش ندهند؟
بذرپاش با اشاره به پرداخت یارانه سوخت به ایرلاین ها گفت: وقتی سوخت هواپیما لیتری 600 تومان است در مقابل بنزین 1500 تومانی است. یعنی رایگان. در این زمینه برخی ادارات دولتی رزروهایی دارند اما با احترام به نظر ما در خصوص تعرفه سوخت هواپیما اقدامی نکرده اند.
با افزایش 11 برابری قیمت بنزین خطوط هوایی می توان گفت که این سود از ایرلاین ها سلب خواهد شد.
اگرچه با حذف قیمت گذاری دستوری و آزادسازی قیمت بلیت هواپیما، ایرلاین ها آزادی بیشتری در افزایش قیمت بلیت هواپیما داشتند و با قیمت بنزین 600 تومانی، در واقع سود زیادی از این محل دریافت می کردند، اما اکنون با افزایش 11 برابری قیمت بنزین هواپیما، می توان گفت که این سود از شرکت های هواپیمایی گرفته می شود.
برخی از منتقدان و برخی نمایندگان مجلس بر این باورند که قیمت بلیت هواپیما به قدری بالاست که اکثر مردم توان سفر با هواپیما را ندارند. در این صورت تنها قشر خاصی از جامعه سوار هواپیما می شوند و سفری کوتاه و پرهزینه را تجربه می کنند.
اعطای یارانه سوخت آنقدر قیمت بلیت هواپیما را کاهش نداده است که عموم مردم بتوانند از حمل و نقل هوایی استفاده کنند. بلکه این یارانه از منابع عمومی به جیب شرکت های هواپیمایی و اقشار ممتاز جامعه رفته تا هزینه سفر آنها را کاهش دهد.
«مکسعود اسعدی سامانی» دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی درباره تاثیر افزایش قیمت سوخت بر هزینه هر پرواز و بر قیمت بلیت هواپیما ادامه داد: تصمیم دولت افزایش قیمت سوخت بود. هواپیما همچنین جلسه ای بین انجمن شرکت های هواپیمایی و سازمان برنامه و بودجه برگزار شد. در این جلسه اطلاعات لازم را در خصوص تاثیر افزایش قیمت سوخت بر بلیط هواپیما به مسئولان و مدیران سازمان برنامه و بودجه ارائه کردیم.
اسعدی سامانی: با توجه به انتشار قیمت بلیت هواپیما بر اساس قانون و رای دیوان عدالت اداری طبیعتا افزایش قیمت سوخت بر قیمت بلیت تاثیر خواهد گذاشت.
وی تاکید کرد: در جلسات اعلام کردیم که طبق قانون و رای دیوان عدالت اداری با توجه به آزاد شدن قیمت بلیت هواپیما، طبیعتا افزایش قیمت سوخت بر قیمت بلیت تاثیر خواهد گذاشت. اما از قیمت بلیت آزاد شده و شناور است، این افزایش تاثیری بر قیمت نخواهد داشت. قیمت سوخت بر قیمت بلیت اعمال نخواهد شد.
اما «محمد محمدی بخش» رئیس اسبق سازمان هواپیمایی کشوری معتقد بود در صورت حذف بلیت ناوگان تجاری کشوری از نرخ اجباری، باید به این موضوع اشاره کرد که در صورت حذف بلیت ناوگان تجاری کشوری از نرخ اجباری، باید به این موضوع توجه کنیم. قیمت سوخت نیز باید متعادل و توسط کمیسیون اقتصادی اعلام شود.
محمدی بخش: قیمت بلیت هواپیما بستگی به قیمت سوخت دارد و در صورت تغییر در این نرخ، قیمت بلیت هواپیما نیز افزایش می یابد.
او می گفت: قیمت بلیت هواپیما بستگی به قیمت سوخت دارد و اگر تغییری در این کرایه ایجاد شود، قیمت بلیت هواپیما نیز افزایش می یابد.
رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری تاکید کرد: تنها مزیت رقابت بین ایرلاین های داخلی و خارجی بحث سوخت است و در حال حاضر بر اساس قیمت تعیین شده از سوی مرکز تنظیم بازار پیش می رویم و مشمول آن هستیم قیمت بلیط هواپیما بستگی زیادی به قیمت سوخت دارد.
بر اساس لایحه ارائه شده از سوی دولت به شورای اسلامی، قیمت فروش سوخت هواپیما معادل 30 درصد قیمت خرید سوخت در پالایشگاه ها و قیمت هر لیتر بنزین جت 1100 درصد است.
دولت هر سال حداقل 35 میلیارد تومان یارانه سوخت می دهد و سهم سوخت در سبد هزینه ایرلاین های ایرانی یک دهم یارانه خارجی است اما این یارانه تاثیری در قیمت بلیت ندارد.
دولت هر سال حداقل 35 میلیارد تومان یارانه سوخت پرداخت می کند و سهم سوخت در سبد هزینه شرکت های هواپیمایی ایرانی یک دهم آن خارجی است، اما این یارانه تاثیری بر قیمت بلیت ندارد. آنها هر سال برای کل ارزش ناوگان هوایی ایران یارانه سوخت می دهند. این بدان معنی است که پولی که می تواند برای نوسازی ناوگان خرج شود از طریق قیمت گذاری نادرست هدر می رود.
بر اساس این گزارش، بر اساس تبصره 3 لایحه بودجه 1404، نرخ فروش سوخت جت به ناوگان هوایی 30 درصد نرخ خرید سوخت به پالایشگاه ها تعیین شد. قیمت هر لیتر بنزین هواپیمایی از 600 تومان به حدود 6600 تومان و 11 برابر افزایش می یابد. افزایش منابع دولتی از این طریق 10 میلیارد تومان خواهد بود.
به گفته کارشناسان حوزه هوانوردی کشور، حمل و نقل هوایی روزانه 4.5 میلیون لیتر سوخت نیاز دارد که دولت برای آن یارانه پرداخت می کند. دولت هر لیتر سوخت جت را 21 هزار تومان می خرد و لیتری 600 تومان به شرکت های هواپیمایی می فروشد.
شرکت های هواپیمایی سالانه 33 هزار میلیارد تومان یارانه سوخت دریافت می کنند. این رقم اما در اختیار همان قشری از جامعه است که هنوز می توانند به فکر سفر با هواپیما باشند.
شرکت های هواپیمایی سالانه 33 هزار میلیارد تومان یارانه سوخت دریافت می کنند. این رقم در دست همان قشری از جامعه است که هنوز می توانند به فکر سفر با هواپیما باشند و بلیت های میلیونی بخرند.
این آمار نشان می دهد روزانه حدود 92 میلیارد تومان یارانه سوخت به شرکت های هواپیمایی تعلق می گیرد و در صورت موافقت مجلس با این قسمت از لایحه می توان گفت که کشمکش دولت و شرکت های هواپیمایی پایان می یابد. اما سوال اینجاست که اگر این یارانه حذف شود تکلیف قیمت بلیت هواپیمای مسیرهای داخلی که الان سفارشی نیست چه می شود؟
نرخ سوخت تاثیر قابل توجهی بر هزینه سفر هوایی دارد و بسته به سن و نوع هواپیما بین 8 تا 29 درصد موثر است.
قیمت سوخت تاثیر بسزایی بر هزینه سفر هوایی دارد و بسته به سن و نوع هواپیما بین 8 تا 29 درصد متغیر است.
حال سوال اینجاست که آیا با افزایش قیمت بلیط هواپیما خدمات فرودگاهی بهتر می شود و آیا نوسازی ناوگان با این افزایش منابع دولتی که گفته می شود 10 میلیارد تومان است می تواند یکی از برنامه های دولت باشد. و اولویت ها؟ و حالا اگر تا قبل از سال 1393 که قیمت سوخت جت 100 تومان بود و دولت بر اساس مصوبه هیات وزیران این رقم را به 600 تومان رسانده بود و تصویب مجلس برای تغییر این قیمت لازم نبود. نه؟ آیا لازم است این رقم هر سال تمدید شود؟ آیا بودجه لحاظ شده است؟
اما سوال اساسی این است که با آزادسازی قیمت سوخت جت و صرفه جویی در این مبلغ 35 میلیارد تومانی به لطف یارانه سوخت، دولت قصد دارد این مبلغ را کجا مصرف کند؟