به گزارش سایت خبریحامیان ولایتبه نقل از باشگاه جوانان
لایحه جدید تجارت با یک هزار و 343 ماده در فروردین ماه امسال به تصویب شورای اسلامی رسید و برای بررسی به شورای نگهبان ارسال شد. کارشناسان حقوقی از لایحه جدید تجارت انتقاد می کنند و هشدار می دهند که در صورت تصویب به بخش تجاری آسیب می رساند. لذا از شورای نگهبان می خواهند که لایحه تجاری جدید را تا اصلاح نشده تصویب نکنند.
کارشناسان معتقدند در تهیه لایحه جدید تجارت سهل انگاری شده است. زیرا برخی از مواد لایحه مذکور با یکدیگر مغایرت دارند. افشین قاسمی وکیل دادگستری به تشریح تعارضات لایحه تجارت جدید پرداخت.
معایب لایحه تجارت جدید علیرغم مزایا
افشین قاسمی در خصوص لایحه تجاری جدید گفت: لایحه جدید تجاری قراردادهای تجاری شامل 12 فصل و 331 ماده است. این فصل علیرغم داشتن ایرادات، اقدامی پیشرفته و مترقی بوده و روابط حقوقی بین تجار (تولیدکنندگان و توزیع کنندگان کالا و ارائه دهندگان خدمات) بین خود و با مصرف کنندگان و بین خود مصرف کنندگان را تحت شرایطی تنظیم و تعریف می کند.
این وکیل دادگستری در خصوص تعارض مواد لایحه تجارتی جدید گفت: مهمترین ایرادی که جامعه حقوقی کشور به لایحه جدید تجارت در خصوص قراردادهای تجاری وارد کرد این است که در ماده 5 انعقاد قرارداد با هر یک از افراد قابل اثبات است. وسایل از جمله شهادت شهود. در حالی که به نظر می رسد در معاملات تجارتی اصولاً اسناد اعم از عادی و رسمی باید برای اثبات معاملات لازم و ضروری باشد و اثبات معاملات تجارتی با شهادت شهود تبعات منفی بسیاری خواهد داشت; اما از آنجایی که قراردادهای تجاری مربوط به اموال غیرمنقول نیست، ماده 5 فقط مربوط به اموال شخصی دولت است. ثانیاً از آنجا که به موجب ماده ۲۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی ارزش و اثر گواهی را دادگاه تعیین می کند، اثر منفی ماده ۵ تا حد زیادی خنثی می شود.
وی اعتراض دیگری را اینگونه بیان کرد: از آنجایی که مقررات تجارت کاملاً متفاوت و در تعارض با مقررات مدنی است، در لایحه تجارتی جدید رهن تجاری برای تجار پیش بینی شده است (مواد 179 تا 194) اما متأسفانه در ماده 193 لایحه مذکور تصریح شده است که در موارد سکوت در مفاد لایحه تجارت جدید، مقررات حقوقی مدنی در مورد رهن حاکم است و این دوگانگی نسبت به محتوای مذکور قابل توجیه نیست.
مسئولیت بازرگانان مشخص نشده است.
قاسمی ماده ۲۷۵ لایحه جدید قانون تجارت در خصوص ضمانت وثیقه را یکی از ایرادات اساسی دانست و خاطرنشان کرد: اصولاً قانونگذار باید نوع مسئولیت افراد را در مسئولیت جمعی (اعم از تضامنی یا نسبی) و از طرفی در همه کشورهای جهان به وضوح مشخص کند. جهان در امور تجاری در مسئولیت جمعی اصل مسئولیت تضامنی وجود دارد و این اصل در ماده 592 قانون تجارت ما نیز تأیید شده است، بنابراین قانون تجارت جدید نیز باید تکلیف را به صراحت مشخص کند، هرچند ممکن است برخی از کارشناسان معتقد باشند که در ماده 275 این قانون، قانونگذار اصل نسبی را به کار برده است و انسجام مغایر با مقررات است، در حالی که ماده 275 چنین تفسیری را مجاز نمی داند و از سوی دیگر، این استدلال با روح قوانین تجارت حاکم است. و حقوق تجاری ما را به عقب می برد.
وی افزود: ظاهراً قانونگذار در ماده 275 مسئولیت تضامنی را با مسئولیت تضامنی متفاوت دانسته و معتقد است که در مسئولیت تضامنی طلبکار می تواند ابتدا به هر یک از مقاماتی که بخواهد رجوع کند اما در مسئولیت تضامنی باید ابتدا به یکی از مقامات مراجعه کند. مسئولین (مدیون اصلی) و در صورت عدم پرداخت از سوی مدعی به دیگری (ضامنین) مراجعه می کنند، در حالی که می توان گفت مسئولیت تضامنی همان الحاق به مسئولیت و مسئولیت تضامنی است. دارنده باید ابتدا به مدیون اصلی و در صورت عدم پرداخت به ضامنین مراجعه کند و مواد 279 و 280 تا 291 قانون تجارت جاری نیز مؤید این امر است.
اقداماتی برای حمایت از حقوق مردم
این حقوقدان در پایان گفت: یکی از مهم ترین ویژگی های لایحه تجارت جدید جلوگیری از تبانی افراد برای تضییع حقوق دیگران با برقراری قاعده عدم تابعیت است. البته برای اینکه لایحه جدید تجارت به هدف تدوین کنندگان آن برسد، باید 3 اتفاق بیفتد: تشریفات دعاوی تجاری باید تصویب شود، دادگاه های تجارت تخصصی تشکیل شود و قضات تجارت تخصصی آموزش ببینند. آموزش دیده و به کار گرفته شده است.