محمد سعد فرقانی گفت: افراد مبتلا به فشار خون در سن 40 سالگی و افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند حداقل سالی یک بار غربالگری شوند.
وی با اشاره به اینکه حدود 20 درصد افراد جامعه از فشار خون بالا رنج می برند، افزود: فشار خون بالا در افراد می تواند عامل آسیب کلیه باشد و به دلیل شیوع بالای آن متاسفانه مردم آن را نمی شناسند.
این متخصص بیماری های کلیوی افزود: بیماران مبتلا به فشار خون می توانند با کنترل فشار و مصرف دارو از آسیب کلیه و یا پیشرفت بیماری کلیوی جلوگیری کنند.
فرقانی افزود: برای درمان آسیب های کلیوی در زمینه فشار خون و دیابت، کنترل قند و فشار خون یکی از اساسی ترین اقدامات پزشک است.
وی بیان کرد: فشار خون بالا می تواند یک بیماری بدون علامت و خاموش باشد که در صورت پیشرفت، عوارض زیادی از جمله آسیب های قلبی، کلیوی و بینایی را به همراه دارد. اگر بیماری کلیوی به مراحل نهایی پیشرفت کند، جایگزینی کلیه به عنوان درمان از جمله دیالیز صفاقی، همودیالیز و پیوند کلیه استفاده می شود. پیوند کلیه بهترین روش برای افراد زیر 65 سال و با عملکرد قلب خوب است.
فرقانی با بیان اینکه از هر سه نفر یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است، گفت: فشار خون عامل اصلی حمله قلبی و سکته است و درمان آن شامل ورزش، ترک الکل، ترک سیگار، رژیم غذایی سالم و کاهش استرس است.
این متخصص بیماری های کلیوی افزود: فشار خون بالا در دوران بارداری به ویژه در سه ماهه دوم با مشکلات و عوارض جدی همراه است، بنابراین کنترل فشار خون قبل از بارداری بسیار مهم است.
فرقانی بیان کرد: علاوه بر مصرف دارو، راه هایی برای کنترل فشار خون بالا وجود دارد که از آن جمله می توان به داشتن وزن مناسب، رژیم غذایی حاوی میوه، سبزیجات و لبنیات کم چرب، کاهش نمک، انجام فعالیت بدنی منظم اشاره کرد. فعالیت (ورزش) به مدت 30 دقیقه در روز، توصیه می شود نوشیدنی های الکلی را قطع کنید و فشار خون خود را در خانه اندازه گیری کنید.
وی با اشاره به اینکه استرس کاری و کم خوابی از جمله عوامل فشار خون بالا است، افزود: فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک در استرس های روحی و جسمی با افزایش فشار خون و ضربان قلب همراه است. علاوه بر این، سرما به عنوان استرس فیزیکی باعث افزایش فشار خون در بیماران می شود. بنابراین بیماران مبتلا به فشار خون باید کمتر در معرض هوای سرد قرار بگیرند.
فرقانی گفت: استنشاق هوای آلوده نیز فشار خون را به شدت افزایش می دهد. این افزایش فشار خون در افراد عادی نیز رخ می دهد. در واقع ذرات ریز و درشتی که وارد گردش خون می شوند باعث استرس اکسیداتیو و التهاب عروقی و ایجاد و تشدید فشار خون می شوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر بیماران مبتلا به فشار خون مبتلا به دیابت باشند، باید از نظر آپنه خواب، تپش قلب بدون علت خاص و برخی از عوارض قلبی مرتبط با فشار خون تحت نظر باشند.