آفتاب نیوز : با وجود کاهش تقریبی تنش های منطقه ای، نرخ دلار پس از کاهش موقتی دوباره افزایش یافت و در زمان نگارش این گزارش به حداکثر 70 هزار تومان رسید. برخی از کارشناسان اقتصادی انگشت اتهام را به سوی دولت نشانه رفته و معتقدند بانک مرکزی نهادی بی طرف نیست و گاهی افزایش نرخ دلار را برای تامین هزینه ها آسان کرده است.
رشد نرخ دلار تاثیر لحظه ای بر قیمت اکثر کالاها و خدمات دارد. مسعود مزیکیان رئیس جمهور در نطق خود در مجلس به سبک همه روسای جمهور قبلی، جنبه های مثبت بودجه و عدم کسری آن را برجسته کرد. اگرچه عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد اذعان داشت که بودجه سال جاری 850 هزار میلیارد تومان کسری بوده و قاعدتاً همه دولت ها بر نبود کسری بودجه تاکید کرده اند، اما در سال بعد بارها شاهد این بودیم که بودجه کسری بوده است. دوباره تکرار کرد
ابقای محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در دولت سیزدهم نیز انتقادات گسترده ای را در پی داشت؛ بسیاری آن را نمادی از سیاست های شکست خورده پولی، مالی و بانکی دولت قبل دانستند و این ابقا را به معنای عدم تغییر چشمگیر در اقتصاد تفسیر کردند.
با توجه به رقابت اعضای کابینه و وزرا برای حفظ و بکارگیری نیروهای اصولگرا، بخشی از بدنه اصلاح طلبان مستقل این سیاست دولت را خیانت به رای مردم و زیر پا گذاشتن وعده تغییر رئیس جمهور دانسته اند.
حسین راغوفر، کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوال آفتاب نیوز مبنی بر افزایش جدید نرخ دلار، تصدی رئیس کل بانک مرکزی و نظر وی درباره عدم تعادل بودجه و وضعیت اقتصادی سال آینده گفت: این نکته مهم باید مشخص شود. سیاست های اقتصادی به هیچ وجه در دست دولت نیست، زیرا دولت قبل مسئول تعیین سیاست های اقتصادی نبوده است. در واقع این فشار هزینه های خارجی است که نرخ دلار و تورم را تعیین می کند. یک ارز به صورت قطره چکانی به دولت داده می شود، دولت برای تامین هزینه های دولت مجبور می شود آن دلار را به ریال تبدیل کند، بنابراین وقتی هزینه های خارجی افزایش می یابد، دولت مجبور است افزایش نرخ ارز را تسهیل کند تا بتواند هزینه های خود را تامین کند. هزینه ها و البته این مشکل 35 سال است که وجود دارد. در دوران جنگ البته کمتر شاهد این اتفاقات بودیم، آن زمان فروش منابع نفتی محدودیت های فعلی را نداشت و مقاومت مردم بیشتر بود، در سال های اخیر هزینه های کشور در خارج از کشور افزایش یافته و فزاینده شده است. برای پوشش این هزینه ها به منابع نیاز است. همچنین تحلیل کاهش سرمایه گذاری و محدودیت حداکثری منابع دولتی در حوزه این هزینه های منطقه ای و خارجی ضروری است.
سوال: یادتان باشد همانطور که سخنگوی دولت گفت، هزینه های نظامی 200 درصد افزایش یافت و برای اولین بار در تاریخ سهم نیروهای مسلح از نفت از سهم خود دولت بیشتر شد.
س: بحث فقط بر سر نسبت فروش نفت نیست، سوال اینجاست که چرا بودجه دولت و نیروهای نظامی اینقدر مستقل و در همه زمینه ها و در بحث نفت متفاوت است؟ متاسفانه بودجه و هزینه های این گروه ها چندان شفاف نیست. علاوه بر این، به جز نفت، بخشی از بودجه دولت نیز به بخش نظامی و امنیتی اختصاص می یابد و بودجه دولت برای فعالیت های عمرانی و رفاهی روز به روز کاهش می یابد. به همین دلیل دولت مجبور است ارز را با قیمت بالاتری بفروشد. به همین دلیل می توان گفت که واقعاً بازار ارز در کشور نداریم و هزینه های دولت مستقیماً از جیب و سفره مردم تامین می شود. خیلی واضح است که چرا تورم وجود دارد و تورم قابل کنترل نیست، پول ملی ما یکی از بزرگترین کاهش ارزشها را در سالهای اخیر در جهان تجربه کرده است، علت اصلی همه اینها بیشتر سیاستهای خارجی ایدئولوژیک و هزینههای خارج از کشور است که خود را در خارج از کشور نشان میدهد. سرمایه گذاری، تورم، کاهش صادرات و مخارج عمومی مردم.
و افزود: با احتساب همه شرایط می توان گفت امسال سخت تر خواهد بود. متاسفانه باز هم باید تاکید کنم که اقتصاد اصلا دست دولت نیست و آنها فقط کارگزار هستند و اختیار ایجاد تغییرات مهم و موثر را ندارند.