به گفته یک روزنامه نگار سیاسی آیرینرحیم زارع در جلسه بررسی کلیات لایحه بودجه 1404 روز سه شنبه 17 آبان ماه گزارش کمیسیون تلفیق را در صحن علنی شورای اسلامی قرائت کرد و در سخنانی گفت: این گزارش در 6 جلسه رسمی با حضور برخی دولت ارائه شد. وزرا و دستگاه های اجرایی با تمرکز بر سازمان برنامه و بودجه، کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس، دیوان محاسبات، نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن، کشاورزی و اتاق تعاون. و در نهایت کلیات آن در جلسه هفتم آبان ماه کمیسیون وصول به تصویب اعضا رسید.
وی در جمع بندی این گزارش اظهار داشت: اعضای کمیسیون تلفیق با آگاهی و اطلاع از شرایط موجود و توجه به ایجاد ثبات اقتصادی در کنار رشد اقتصادی این لایحه را بررسی کردند.
زارع ادامه داد: این لایحه به دلیل محدودیت منابع کشور و فشار هزینه تمام شده پاسخگوی تمام خواسته ها و اهداف برنامه پنج ساله هفتم توسعه نیست. دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی در سال اول به دلیل کمبود منابع مالی برای رشد چه از نظر منابع داخلی و چه از نظر منابع خارجی دشوار بود، اما گزارش های دولت و سایر نهادهای تحقیقاتی نشان می دهد که تعداد رشد اقتصادی در حال افزایش است. افزایش می یابد که پذیرفته شده است و شورای اسلامی باید از تمام توان خود برای تامین منابع مالی بیشتر و تسهیل فعالیت ها برای افزایش رشد اقتصادی برنامه ریزی شده استفاده کند.
وی ادامه داد: کنترل تورم، محدود کردن رشد نقدینگی با پرهیز از فشار بر پایه پولی، پرهیز از تقاضای اضافی در هزینهها و تسهیلات اعتباری، جلوگیری از شوکهای ناشی از تغییر نرخ مبادله ارز، تامین ارز لازم برای کالاهای اساسی و دارو توجه کنید به معیشت مردم، تعدیل رابطه نرخ سود و بازار سرمایه، همسان سازی انتشار اوراق با سایر سیاست های پولی و مالی و سایر موارد مشابه، اگرچه در لایحه دولت پیش بینی شده بود، اما کمیسیون تلفیق باید تلاش کند سیاست های اصلاحی را تسریع کند. این موارد می بخشد
زارع تاکید کرد: تصویب بودجه در شرایط سخت اقتصادی زمانی دشوارتر می شود که روند رو به رشد و تعمیق نارضایتی در حوزه های مهمی مانند:
سخنگوی کمیسیون تلفیق یادآور شد: باید عدم تعادل تجارت غیرنفتی، کسری ارز ترجیحی نسبت به سهم دولتی از منابع نفتی، عدم تعادل انرژی (سوخت) و در نهایت عدم تعادل بانکی را در نظر بگیریم. سیستم
زارع ادامه داد: انبوه نرخ ارز، تنوع اقلامی که از ارز ترجیحی بهره مند می شوند و فاصله بین نرخ ها باعث ایجاد اختلال و مشکل در مدیریت تراز تجاری شده است. از یک طرف صادرکنندگان تحت فشار هستند و از طرف دیگر یارانه ضمنی به واردات داده می شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق افزود: راهکار دولت در لایحه بودجه کاهش نرخ ارز و اصلاحات ترجیحی آن (حفظ ارز ترجیحی) باید در ادامه بررسی مورد توجه قرار گیرد. در خصوص عدم تعادل انرژی نیز به دلیل عدم اصلاح نظام یارانه ای شاهد هستیم که روز به روز صادرات محصول کاهش و واردات آن افزایش می یابد. در این شرایط، اعمال انضباط بر مصرف و واردات امری اجتناب ناپذیر است. این سیاست باید با رویکرد کنترل واردات و مدیریت مصرف همراه باشد.
متن کامل گزارش. اینجا ببینید