به گزارش بازار به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دفتر مطالعات بخش عمومی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی عملکرد مالی دولت در چهار ماهه اول سال 1403این نشان می دهد که بررسی عملکرد مالی دولت به شفافیت بودجه کمک می کند و امکان تفکر در مورد اقداماتی را برای حل چالش های احتمالی با ارزیابی وضعیت منابع و مخارج دولت فراهم می کند. در صورت غفلت از این موضوع، عدم تحقق کامل منابع، چالش های بزرگی را برای مدیریت مالی دولت ایجاد می کند و پوشش کسری بودجه با روش های نامناسب، آسیب های مختلفی به سیاست های پولی و مالی و تشدید عدم تعادل اقتصادی وارد می کند. بنابراین لازم است تصویری کامل از وضعیت منابع و مصارف دولت همراه با تبیین چالش های احتمالی به صورت منظم و در زمان های مشخص ارائه شود.
بر اساس یافته های این گزارش، عملکرد فروش منابع و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول (بهره وری) کمترین درصد تکمیل (8 درصد) را داشته است. همچنین پس از عملکرد تولید، تحویل شرکتهای دولتی با پیشرفت 50 درصدی در رتبه دوم پایینترین عملکرد قرار دارد و تقریباً کل رقم به دست آمده ناشی از پرداخت هزینههای تحویل شرکتها در سالهای گذشته است. .
در ادامه این گزارش آمده است: با توجه به واردات نه چندان چشمگیر خودرو و درآمد حداقلی دولت در محل واردات ناشی از سیاست های غلط، در چهار ماهه نخست سال جاری عملکرد درآمد گمرکی کشور واردات خودرو تنها 15 درصد از رقم مصوب بوده است. بدیهی است که در مورد واردات خودرو، وصول درآمد گمرکی مورد انتظار در باقیمانده سال بهبود خواهد یافت. در سمت هزینه، تملک کالاهای سرمایه ای (پروژه های عمرانی) تنها 22 درصد بازدهی داشته است. منابع مصوب یارانه اختصاصی شامل 253 میلیارد تومان پیش بینی شده در قانون بودجه چهارم ماه 1403 است که تنها 55 درصد آن محقق شده و 200 میلیارد تومان کسری پیش بینی شده است.
همچنین در این گزارش پیشنهاداتی از جمله بهبود نسبت منابع مالی به کل منابع، ضمن حمایت از تولید با روشهایی مانند جلوگیری از فرار مالیاتی، شفافسازی برآورد منابع و مصارف عمومی بودجه در تدوین لایحه بودجه دولت، صدور دورهای اوراق بدهی مالی اسلامی برای پوشش کسری بودجه و افزایش ظرفیت. استفاده از ظرفیت تولید برای افزایش درآمد دولت با ایجاد مکانیزم های تشویقی و حداکثر درآمدزایی برای دولت پیشنهاد می شود.
متن کامل گزارش. اینجا خواندن