به گزارش بازار به نقل از سازمان توسعه تجارت ایران، محمدعلی دهقان دهنوی گفت: روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند. حدود 4 سال پیش ایران برای اولین بار مذاکرات خود را با این اتحادیه آغاز کرد که در نهایت به انعقاد قرارداد تجارت ترجیحی با این کشورها منجر شد.
وی با اشاره به کاهش و صفر شدن تعرفه برخی کالاها در سایه امضای توافقنامه تجارت ترجیحی با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: مبادلات تجاری ایران با اعضای اتحادیه اقتصادی در زمان امضای آن 2.5 برابر شد. قرارداد تجارت ترجیحی؛ با دیدن تجربه موفق این سال ها برای امضای تجارت آزاد با این کشورها وارد گفتگو شدیم.
معاون وزیر امور خارجه، امضای توافقنامه تجارت آزاد را معادل تعرفه صفر دانست و افزود: این قرارداد در آذرماه گذشته امضا شد و در انتظار تصویب در مجالس پنج کشور اتحادیه و شورای اسلامی ایران است. مجالس 3 کشور این اتحادیه این قرارداد را تصویب کردند و مجلس ایران نیز در مراحل نهایی شدن آن است.
وی افزود: بدون شک اجرای این قرارداد مدتی طول می کشد زیرا باید بین گمرکات، مبادی ورودی و خروجی کشورها هماهنگی صورت گیرد اما با اجرایی شدن 87 درصد کالاهای مبادله شده بین این کشورها مشمول مشمولیت می شود. تجارت آزاد
دهقان دهنوی امضای توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا را اولین تجربه ایران در عرصه تجارت آزاد دانست و خاطرنشان کرد: فرصت تجارت آزاد میدان عمل و میدانی جدید برای قمار است. تجارت خارجی ایران؛ به عبارت دیگر پیروزی در تجارت آزاد دو طرفه است زیرا فرصت های تجاری بی شماری را برای ما ایجاد می کند و از سوی دیگر امکان توسعه تجارت را برای کشورهای عضو اتحادیه نیز فراهم می کند.
به گفته وی؛ تجارت آزاد به کاهش هزینه ها، بهینه سازی استفاده از منابع و ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مشترک بین این کشورها کمک می کند.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران بر تولید کالاهای رقابتی تاکید کرد و افزود: تولید کالاهای رقابتی از یک سو می تواند واردات ما را کاهش دهد و از سوی دیگر فرصت های صادراتی جدیدی را برای ما ایجاد کند. در این شرایط واردات نیز موجب توسعه تجارت و در نتیجه رفاه برای مردم خواهد شد.
لزوم تسهیل قوانین صادرات
معاون وزیر صمت، چشم انداز توسعه تجارت خارجی ایران را الحاق به سازمان تجارت جهانی دانست و تصریح کرد: باید یاد بگیریم در رقابت و تجارت جهانی مهارت داشته باشیم. عضویت ایران در توافقنامه اتحادیه اقتصادی اوراسیا اولین قدم است و باید به فکر پیوستن به توافقنامه جهانی WTO باشیم، در سایه این توافق میتوانیم با تمام دنیا تجارت کنیم.
دهقان دهنوی با بیان اینکه عضویت ایران به عنوان ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست نخست وزیران این اتحادیه پذیرفته شد، گفت: در نشست اصلی آتی این موضوع به طور رسمی اعلام می شود. در حال حاضر ازبکستان عضو ناظر این اتحادیه است و به زودی تعداد اعضای این اتحادیه به 7 کشور افزایش خواهد یافت.
وی افزود: باید به این نکته اشاره کنم که پیچیدگی مقررات و فرآیند استاندارد در این کشورها مشکلاتی را برای تجار و بازرگانان ما ایجاد کرده بود که اگر محصولات مطابق با استانداردهای این کشورها تولید شود، ورود تولید ایرانی به این کشورها تا حد زیادی تسهیل خواهد شد. بنابراین یکی از مزایای اتحادیه، هماهنگی استانداردها است.
روند صادرات در ایران کند و پرهزینه است
دهقان دهنوی با اشاره به موانع پیشروی صادرکنندگان تصریح کرد: وظیفه هر صادرکننده ای بازگشت ارز صادراتی است اما به دلیل انباشته شدن بیش از حد مقررات، عدم ثبات در مقررات این موضوع سخت و پیچیده شده است. و وضع مقررات یک شبه متأسفانه تعداد مراکز تصمیمگیری در ایران صادرات زیادی دارد، بنابراین صادرات در ایران کند، گران و دشوار شده است، بنابراین باید تسهیل شود.
وی با بیان اینکه بازاریابی و ایجاد بازار فرآیندی دشوار و طولانی است، گفت: در صورتی که صادرکننده نتواند کالا را در زمان تعیین شده به کشور مقصد برساند، قوانین ملی نباید به گونه ای باشد که ممنوعیت بازارهای جهانی متوجه صادرکننده شود. ، اعتماد و اعتبار خود را در بازارها از دست خواهید داد. دنیا ضرر خواهد کرد و کشورهای هدف دیگر از ما خرید نخواهند کرد.
قائم مقام وزیر صامت نقش رایزنان بازرگانی را در توسعه تجارت خارجی برشمرد و افزود: به نظر می رسد ساختار مشاوران بازرگانی کوچک است، هدف ما توسعه تسهیلات در اختیار مشاوران است و بدون امکانات کافی نمی توانیم خوب ارائه دهیم. و خدمات مناسب به کارآفرینان.” به علاوه، تجربه در ایجاد مراکز تجاری می تواند ما را در زمینه توسعه کسب و کار کمک کند. به ابتکار سازمان توسعه تجارت ایران، چند سالی است که به بخش خصوصی مجوز ارائه خدمات در سایر کشورها از طریق ایجاد متمرکز حوزههایی مانند مشاوره، بازاریابی، نمایشگاههای دائمی، ایجاد محل مذاکره و برگزاری نمایشگاه داده شده است. قراردادها، خدمات بانکی، بیمه و گمرک برای تجار ارائه می شود.
به گفته این مسئول؛ وزیر صمت در سفر اخیر خود به ارمنستان مرکز تجاری ایران در ارمنستان را افتتاح کرد.
قائم مقام وزیر صامت با بیان اینکه در فرآیند صادرات نباید به صادرات کالا بسنده کنیم، تصریح کرد: سازوکاری در حال طراحی است تا بتوانیم خدمات بهتری به تجار و بازرگانان، سرمایه گذاران و صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ارائه کنیم.
وی افزود: یکی از ابزارهای قدرتمند و مهم ترین مزیت ما صادرات خدمات فنی و مهندسی است که به نظر می رسد بخش بزرگی از توسعه کسب و کار ما در این بخش و البته در کشورهای اوراسیا قابل ارائه است. که زیرساخت ها به ویژه در بخش بانکی و ارائه ضمانت به این صادرکنندگان.
وی با تاکید بر طراحی سازوکارهای پولی و بانکی در شرایط تحریم، گفت: قرارداد جبران خسارت کالا با ارمنستان منعقد شد و بخشی از کالاها از سمت ما به آنجا می رود و گروه های دیگری از کالاها از آن طرف وارد ایران می شوند . . این یک مکانیسم جایگزین برای تبادل ارز است، یعنی در روش افست به جای تبادل ارز، ارزش کالا در مقابل یکدیگر تعدیل می شود. این روش بدون شک بستر توسعه کسب و کار را تا حدی تسهیل می کند. البته این مسیرها 100 درصد جایگزین سازوکارها و استانداردهای شناخته شده بانکی بین المللی نمی شوند، بلکه راهکارهای مسکنی هستند که توسعه صادرات را تسهیل می کنند.
دهقان دهنوی با اشاره به برگزاری نمایشگاه اوراسیا در تهران گفت: تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و ایران در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. این نمایشگاه فرصتی برای بخش خصوصی ما و آنها برای مذاکره و عقد قراردادهای تجاری با یکدیگر است. همچنین در نشست نخست وزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ابتکار سازمان توسعه تجارت ایران، پیشنهادی مبنی بر برگزاری مذاکرات BTB ارائه شد که مورد استقبال این اعضا قرار گرفت.
قائم مقام وزیر صامت با بیان اینکه اجرای توافقنامه تجارت آزاد تا پایان سال انجام نمی شود، گفت: زمان افزایش حجم مبادلات تجاری ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرا رسیده است. رشد تجارت با این کشورها خوب است، اما اندازه آن هنوز بسیار کوچک است. برای رسیدن به این هدف باید زیرساختها و لجستیک خود را تقویت کنیم و برای چالشهای پیشروی مسائل بانکی و پولی باید سازوکارهایی را در نظر بگیریم که بتواند این کار را انجام دهد. بیایید از طریق کانال های بهتر به این هدف برسیم.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری های مشترک از طریق تولید محصولات مشترک با هماهنگی و تطبیق مقررات و استانداردها می تواند سهم بیشتری از تجارت اوراسیا را به ایران اختصاص دهد. به عنوان مثال، اگر یک تجارت 900 میلیارد دلاری تنها 10 درصد تجارت این کشورها را به ما بدهد، برای ما حدود 90 میلیارد دلار خواهد بود. به نظر می رسد این هدف دور از دسترس نیست و باید آن را دنبال کنیم. اوه واقعا
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به روز ملی صادرات گفت: روزی در تقویم به نام صادرات نامگذاری شده است که این روز فرصتی است برای تکریم صادرکنندگان نمونه و ترویج این موضوع که صادرات برای کشور مهم است. اقتصاد در سال های اخیر». در گذشته جوایز صادراتی به صادرکنندگان نمونه تعلق می گرفت اما چند سالی است که به دلیل محدودیت بودجه این امر انجام نشده است. سازمان توسعه تجارت ایران مذاکراتی را با سازمان برنامه و بودجه در این زمینه آغاز کرد و قول هایی در این زمینه به ما داده شد. امیدواریم امسال بتوانیم اعتبارات بیشتری را برای صادرات اختصاص دهیم.