خبرگزاری مهر – گروه استان ها; زرشک قرمز و بی دانه خراسان گران ترین نقطه خراسان جنوبی و در کنار زعفران و تبلت گنجینه ای از جواهرات ب جایگزین این سرزمین را تشکیل می دهد، هستند خراسان جنوبی مهد تولید زرشک است و رتبه اول را در کشور و جهان دارد.
بله، این درختچه مفید که نه تنها در ایران بلکه در دنیا، بلکه در خانه های بیش از 40 هزار نفر ارزش و قیمت آن شناخته نشده است. خط خراسان جنوبی از طریق برداشت و فروش این محصول امرار معاش می کند.
زرشک فواید زیادی دارد و حتی در کتاب ها آمده است. پسر سینا به این میوه با ویژگی های فراوان معروف است و امروزه خواص جدیدی کشف شده که قیمت آن را افزایش داده است.
با وجود این همه خواص و ارزش، همچنان مشکلاتی در تولید، فرآوری، ارزش افزوده و فروش آن وجود دارد که باعث دلسردی کشاورزان پرتلاش استان شده است.
جشن زرشک در دو سال اخیر در استان برگزار می شود و امسال سومین سال متوالی این جشنواره خواهد بود که نباید از آن غافل شد.
مشکل پیش رو زرگرها
رضا غلامی یکی از کشاورزان و صادرکنندگان زرشک یکی از روستاهای بیرجند در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با وجود اینکه قیمت زرشک نسبت به گذشته افزایش یافته اما هنوز به جایگاه اولیه خود نرسیده است.
وی تصریح کرد: تولید، کاشت و برداشت زرشک مشکلات خاص خود را دارد و به دلیل اینکه این محصول در ابتدای فصل سرما برداشت می شود، برای کشاورزان مشکل ایجاد می کند، بنابراین در این زمان کارگر کمتر است و محصول آن را ندارد. امکان پذیر است. سرمازدگی دارد و این باعث افزایش هزینه های کشاورزان می شود.
غلامی یادآور شد: علاوه بر این مشکلات، خشکسالی های پی در پی نیز ضربه سنگینی به کشاورزان وارد کرده و بسیاری از محصولات از جمله زرشک تحت تاثیر آفات است.
وی تصریح کرد: نبود سرویس بهداشتی و سردخانه برای نگهداری محصول تا یافتن بازار مناسب برای محصول کشاورز از دیگر مشکلات این مسیر است. زرگرها است
غلامی بیان کرد: متأسفانه این محصول آنطور که باید شناخته شده نیست و بیشتر مردم فقط در برنج از آن استفاده می کنند در حالی که اگر این محصول شناخته شده و فرآوری شده باشد مطمئنا بازار بهتری خواهد داشت.
وی در پایان از دولت خواست با اعطای تسهیلات کم بهره از کشاورزان این بخش حمایت کند.
دستاوردهای مهم جشنواره زرشک در خراسان جنوبی؛ از افزایش قیمت تا افزایش تولید
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی در ادامه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اولین ظرفیت استان خراسان جنوبی که مردم مبنای آن هستند و میزهای مردمی به طور مستقیم با آن سروکار دارند، کشاورزی است که دارای اهمیت است. کمک به توسعه استان اقتصاد
حسینی با اشاره به عمده محصولات کشاورزی استان از جمله زرشک، زعفران، دانه های گیاهی، عناب، گلاب و غیره افزود: با توجه به اینکه کشاورزی شغل اصلی بسیاری از مردم این استان است، این بخش باید در این زمینه مدیریت شود. به نحوی که بیشتر تولید و فروش را خود مردم برعهده دارند که اگر این امر محقق شود قطعا به اقتصاد مردم استان کمک خواهد کرد.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی با بیان اینکه بین 36 تا 40 هزار خانوار در استان از طریق تولید زرشک امرار معاش می کنند، افزود: اتاق تعاون سال گذشته جشنواره زرشک را با همکاری سازمان جهاد کشاورزی برگزار کرد که دستاوردهای بسیار خوبی داشت. نتایج خوب نتایج خوب
حسینی تصریح کرد: در سه سال گذشته صادرات زرشک در استان 150 تن بود اما امسال پس از دو سال و برگزاری دو جشنواره زرشک این میزان به 700 تن رسید و این یکی از دستاوردهای بزرگ است. برای جشن گرفتن چنین جشنواره هایی
وی ادامه داد: این آمار نشان می دهد که وضعیت فروش محصولات زرشک در استان بهبود یافته است، به طوری که اگر در سه سال گذشته انبارها پر از زرشک خشک بود و نمی توانستیم آن را بفروشیم، اکنون به جایی رسیده است که وجود دارد. بدون محدودیت فروش
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی با اشاره به افزایش قیمت زرشک در سال های اخیر گفت: در سه سال گذشته زرشک تازه کیلویی 7 هزار تومان بود اما اکنون و پارسال هر کیلو به 40 هزار تومان رسیده است. . ، و این یک تشویق بزرگ برای کاربران این محصول است.
حسینی ادامه داد: این دستاوردها نشان می دهد که می توانیم در یک دوره نه چندان طولانی یک سری اقدامات برای کمک به اقتصاد جمعیت پایه انجام دهیم.
پیش بینی برداشت 118 تن زرشک در استان
اکبری رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت استان از نظر کشت زرشک گفت: استان خراسان جنوبی 98 درصد تولید زرشک بدون دانه در کشور را به خود اختصاص داده است. و حتی در دنیا جایگاهی را به خود اختصاص داده است که این محصول در استان بی نظیر است.
وی تصریح کرد: تعداد زرشک کاران استان حدود 38 هزار نفر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه بوته زرشک مقاومت خوبی به خشکی و شوری دارد و یکی از محصولات مورد علاقه کشت در استان محسوب می شود، یادآور شد: طبق آمار سال 1402 سطح زیر کشت زرشک است. 27222 هکتار بود. بیشتر سطح ذکر شده در شهرها یافت می شود. قابیلبیریاند، زیرکوه و بین اختصاص داده شده است
اکبری تصریح کرد: امسال پیش بینی می شود 118 هزار تن زرشک در باغات استان برداشت شود.
کاهش 35 درصدی تولید زرشک به دلیل خشکسالی
وی ادامه داد: با توجه به رکورد گرمای تابستان امسال این میزان نسبت به سال گذشته 35 درصد کاهش می یابد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: در حوزه صنایع غذایی و تبدیلی استان تاکنون 33 پروانه بهره برداری بسته بندی زرشک و 10 پروانه بهره برداری فرآوری زرشک صادر شده است.
اکبری افزود: متقاضیان این حوزه نیز برای دریافت تسهیلات در اولویت هستند.
وی با بیان اینکه برگزاری جشنواره های ملی و استانی پیرامون محصولات شاخص استان از جمله محصول زرشک نقش مهمی در معرفی این محصولات داشته است، اظهار داشت: انتظار می رود یکی از نتایج آن جلب توجه باشد. سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی برای توسعه صنایع تبدیلی و تبدیلی.
برنامه های فعلی برای زرشک
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: با توجه به اهمیت توسعه صنایع تبدیلی و تبدیلی برای افزایش ارزش افزوده فرآورده های زرشک و توسعه مشاغل ثانویه مرتبط با آن، مدیریت صنایع استان هزینه ویژه ای می کند. توجه به این موضوع، اما فعالیت بیشتر در این زمینه ضروری است.
اکبری با اشاره به اینکه از مهرماه سال 1401 مرکز ترویج و توسعه فناوری استان عناب و زرشق در شهرستان قابیل وی برای پیشبرد مسائل علمی و پژوهشی آغاز به کار کرده است، گفت: از جمله فعالیت های این مرکز علاوه بر برگزاری کلاس ها و کارگاه های آموزشی برای باغداران، ثبت جهانی سامانه میراث بی دانه زرشک در استان خراسان جنوبی است.
وی افزود: در حال حاضر از جمله طرح های در دست اجرا در رابطه با محصول زرشک می توان به طرح بررسی کیفیت محصول زرشک در استان و راهکارهای ارتقای کیفیت آن، علت سفیدی بذر و نارس بودن آن اشاره کرد. ریزش زرشک و راه های کاهش آن