به گزارش رکنا و به نقل از خبرآنلاین، طرح اصلاح قانون مهریه بر اساس ماده 137 آیین نامه داخلی شورای اسلامی شهر از ابتدای مهرماه آغاز شده است. طرح اصلاح قانون مهریه شامل دو موضوع «تخلیه و جرم زدایی» است: در صورت تصویب و اجرای این اصلاحیه، دیگر مردان به خاطر مهریه حبس نخواهند شد و زنان دیگر مجبور به طی مراحل قانونی نخواهند شد. مراحل اجرای مهریه شما؛ بر این اساس اگر زنی بخواهد مهریه خود را بدون طی تشریفات و مراجعه به واحد اجرایی دادگاه خانواده اجرا کند، می تواند مهریه خود را اجرا کند و در صورت تمکن مالی مرد، دارایی وی توقیف می شود. و به تشخیص همسرش به عنوان مهریه استفاده می کند و در صورت نداشتن تمکن مالی، مهریه به صورت اقساط به زن پرداخت می شود.
موضوع دیگری که در پی بازگشایی اصلاحات قوانین مربوط به مهریه در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و با هدف جلوگیری از تعیین مهریه های بالا مطرح شده است، تعیین «هزینه ثبت» برای مهریه های بالای 14 سکه است. .
در صورت تصویب این قسمت از اصلاحیه قانون مهریه، مهریه تا سقف 14 مثقال شامل پرداخت «حق الثبت» نمی شود، اما مهریه های 14 تا 100 مثقالی 40 درصد قیمت سکه خواهد بود. مهریه 100 تا 200 مثقال 2 درصد قیمت سکه و مهریه 200 سکه به بالا 15 درصد قیمت سکه مشمول پرداخت حق الثبت خواهد بود البته پرداخت این. هزینه ثبت نام باید به طور مساوی بین زن و مرد تقسیم شود و مبالغ به دست آمده در اختیار صندوقی به نام «صندوق تهیه جهیزیه نیازمندان» که در بودجه سالانه ردیف اعتباری برای این امر در نظر گرفته شده است، واریز شود.
از این رو بحث مهریه و قوانین مربوط به آن از جمله موضوعاتی است که در روزهای اخیر بار دیگر مطرح شده و دیدگاه ها و واکنش های متفاوتی را از سوی حقوقدانان و فعالان حقوقی به دنبال داشته است.
محمدهادی جعفرپور، وکیل پایه یک دادگستری به سوالاتی در این زمینه پاسخ داد.
چرا برخی حقوقدانان از مطرح شدن مجدد بحث اصلاح قانون مهریه در مجلس ناراضی هستند؟
زیرا بر اساس قانون اساسی و آیین نامه داخلی آن شورای اسلامی وظیفه و اختیار تصویب قانون را دارد و وضع قانون با مقوله تدوین و ایجاد قانون متفاوت است و فرسنگ ها با هم فاصله دارند و نه تنها کشورهای توسعه یافته، اما کشورهای در حال توسعه اعم از توسعه یافته و عقب مانده از این قاعده پیروی می کنند که اگر مجلس آنها قانونی را تصویب کند، قبل از تصویب هر قانونی، تهیه پیش نویس و بازنگری های لازم را به کارشناسان هر حوزه مربوطه می سپارد. که دستاوردها و دستاوردهای سیاسی، اجتماعی، حقوقی، روانی و سایر بازخوردهای احتمالی را با حضور و بهره گیری از نظرات کارشناسان مربوطه بررسی و در نهایت نتیجه مطالب را به مسئولان مربوطه در مجلس تحویل دهد.
اعتقاد ما وکلا و افراد فعال در حوزه حقوقی این است که حتی ما وکلا نمی توانیم قانون بنویسیم و این کار نیاز به تکنیک و تجربه خاصی دارد و اخیرا برخی از دانشگاه ها گرایشی را در مقطع کارشناسی ارشد در رشته تخصصی حقوق ایجاد کرده اند که پس از پیش نیازها و قانون مربوطه در موضوعات مختلف توسط کارشناسان هر موضوعی نوشته شده است، برای تبدیل شدن به قانون باید به مجلس ارائه شود تا به تصویب برسد یا خیر.
مشکل ما این است که مجلس کنونی ما بدون این مقدمات، هر آنچه را که فکر می کند از جمله مهریه، اینترنت، مادری، جوانی جمعیت و مسائلی از این قبیل که چالش برانگیز است، بدون مقدمات و پیش زمینه در کمیسیون مطرح می کند و برای رای گیری می گذارد. اتاق از نظر مهریه تعداد زیادی مصوبه، آیین نامه و ضوابط داریم که هیچ کدام اجرا نشد یا اگر اجرا می شد با هزار چالش، مشکل و نشانه فساد همراه بود.
مصوبه اخیر مجلس در مورد مهریه دقیقاً چه ارتباطی دارد؟
آنچه من در رسانه ها دیدم و از همکاران فعال در این حوزه شنیدم این است که نمایندگان شورای اسلامی قرار است مصوبه جدیدی در خصوص محدودیت تعداد سکه مهریه برای هر نفر تصویب کنند که در مجلس یازدهم نیز مطرح شد. و شرایط و ضوابط تعیین مهریه باید با تغییراتی همراه باشد.
پیش از این در مجلس یازدهم طرحی مطرح شده بود که برای ثبت مهریه بیش از میزان تعیین شده توسط مجلس، درصد معینی از زوجین به عنوان کارمزد اخذ شود و فلسفه آن این بود که در صورت اجرای چنین قانونی، زوجین بترسند. برای پرداخت هزینه اجرا دولت مهریه کمتری نسبت به رقم تعیین شده دریافت می کند و یکی از پیامدهای تصویب این نوع قوانین در گام اول دور زدن قانون است. مهریه توافق دوجانبه زن و مرد است و هیچکس حق تعرض به حقوق آنها را ندارد.
عده ای بر این باورند که مهریه به ویژه در سال های اخیر به ابزاری برای فشار زنان به طلاق و … تبدیل شده و مشکلات و عواقب زیادی را به دنبال داشته است. راهکار قانونی پیشنهادی برای این عواقب احتمالی چیست؟ تعیین مهریه؟
ما معتقدیم که اساسا دولت حق دخالت در یک سری مسائل اخلاقی، اجتماعی و خصوصی مردم را ندارد و اگر به جای دخالت، موضوع آگاهی از سوی افراد مطرح و پیگیری شود، در این گونه موارد شاهد مشکلات کمتری خواهیم بود. . پیشوای مکتب شیعه امام علی (ع) می فرماید: پیروان من پیرو من نیستند مگر اینکه فرزندان زمان خود باشند.
یعنی اگر روزی 1400 سال پیش چیزی به عنوان مهریه (مهرالصناح) ذکر می شد، مربوط به زنان آن زمان بود که نه حق انتخاب داشتند و نه حق شغل. و نه ارث برده اند و به همین دلیل چیزی به نام مهریه تعریف شد و وقتی به فقه و نصوص می رویم می بینیم که اساساً آنچه در مورد مهریه مطرح شد با امروز فاصله زیادی دارد.
در آن زمان مردان باید قبل از شب عروسی مهریه زن را می پرداختند و چیزی به نام حق حبس ایجاد می شد و اگر یکی از مردان مهریه زن و سکه و درهم و دینار و غیره را نمی پرداخت، این قاعده است. مقرر شد تا مرد مهریه را نداد زن اجازه ندهد مرد با هم بخوابد و در قانون مدنی هم چنین چیزی داریم و به همان زمان اشاره داشت و ربطی نداشت. تا امروز که 1500 سکه مهریه زن است.
از طرفی زنان استدلال می کنند که ما پشتوانه ای جز مهریه نداریم و در زندگی زناشویی به ما ظلم می شود و فردا اگر شوهر بخواهد می تواند بدون دلیل زن را طلاق دهد و زن مجبور است بدون دلیل زندگی را ترک کند. هر دستاورد ما معتقدیم و دنبال این هستیم که نه قانون و نه حق طلاق یک طرفه مردان در جامعه امروزی صحیح است و نه این بند مربوط به مهریه، هیچ کدام صحیح نیست و این قوانین بر اساس خواسته های جامعه است. و با مشورت کارشناسان و صاحب نظران نیاز به اصلاح دارند.
چند ماه از عمر مجلس دوازدهم می گذرد تا این نمایندگان توانستند تحقیقات لازم را انجام دهند و برای اصلاح قانون مهریه برنامه ریزی کنند؟
تغییرات مربوط به طلاق بدون قید و شرط زن توسط مرد و حق مهریه زن باید با یک مصوبه صریح و در نهایت با در نظر گرفتن کلیه تبعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، اخلاقی و روانی بر جامعه جاری و به عنوان قانون مورد بررسی قرار گیرد. هدف ما وکلا و فعالان حقوقی کسب دانش لازم برای یک زندگی کم مشکل در مسائل حقوقی و حقوقی است.