به گزارش خبرگزاری مهر، سید شمس الدین حسینی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس امروز (پنجشنبه 21 مهر 1403) در مراسم افتتاحیه دوره آموزشی حکمرانی اقتصادی و تدوین سیاست که به همت شهیدان برگزار شد، به بررسی کمبود آمار در نظام اقتصادی کشور پرداخت. دانشکده حاکمیت و قانونگذاری مدرس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: یکی از مشکلات اساسی ما در حوزه اقتصادی نبود آمار و ارقام و اعداد در حوزه اقتصادی کشور بود که در سالهای اخیر تا حد زیادی برطرف شده است.
وی سپس با اشاره به شکل گیری ادبیات حکمرانی خوب و کارآمد گفت: این ادبیات ریشه در سال های اخیر دارد و به یکباره شکل نگرفت.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس سپس به جنجال های متعدد در اقتصاد اشاره کرد و تصریح کرد: نقش دولت یکی از اصلی ترین مناقشات در اقتصاد است. اینکه دولت تا چه اندازه باید وارد اقتصاد شود یا وظیفه دولت در حوزه اقتصادی چیست، این اختلاف همچنان ادامه دارد و همین امر منجر به شکل گیری رویکردهای مختلف از جمله سوسیالیسم، اقتصاد رفاهی، اقتصاد شده است. کینزیاقتصاد بازار و موارد دیگر.
وی با بیان اینکه قانون اساسی ما متاثر از اقتصاد رفاهی است، گفت: دقیقاً در زمان تصویب قانون اساسی مباحث اقتصاد رفاه مطرح شد و به همین دلیل قانون اساسی ما تحت تأثیر این ادبیات قرار گرفت.
حسینی سپس به این موضوع پرداخت که امروز اقتصاد ایران دچار ناهماهنگی های متعددی شده است و اساساً در دنیا این گونه بوده است که عدم توازن ها باعث تغییر در نسخه های اقتصادی و رویکردهای اقتصادی کشورهای مختلف شده است و کشور ما نیز از این امر دور نیست.
حسینی افزود: فکر می کنم نارضایتی ریشه اقتصادی در نارضایتی حاکمیت اقتصادی دارد و نارضایتی اگر حکمرانی را درست نکنیم با اصلاحات فنی و فنی نمی توانیم این کار را انجام دهیم نارضایتی حوزه انرژی، صندوق های بازنشستگی، بودجه و غیره. بیایید پاسخ دهیم.
این نماینده مجلس با اشاره به تصویب سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، این اقدامات را پیشرفتی در زمینه حل تعارضات حاکمیتی دانست که متاسفانه به خوبی اجرا نشد.
وی ادامه داد: در دهه 80 مهمترین مناقشه در سطح حاکمیت اقتصادی سیاست های اصل 44 بود که بحث حاکمیت یک امر جدی است و تا زمانی که تغییراتی در این زمینه ایجاد نشود، حوزه های دیگر مسدود می شود و نخواهیم کرد. قادر به انجام یک تغییر اساسی است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه باید به اصول اقتصادی قانون اساسی بازگردیم، گفت: در سال های اخیر قانون تسهیل در صدور پروانه کسب یکی از اقدامات مهم حاکمیتی در این زمینه بود که با چندین مورد مواجه شد. مقاومت ها و بخش هایی از آن هنوز اجرا نشده است.
وی سپس به سطوح مختلف نظام حکمرانی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: گام به گام این سطوح که شامل حاکمیتی، ساختاری، سیاسی و اجرایی است باید به سمت جلو حرکت کند و اقدامات تحول آفرین انجام شود.
حسینی سپس به برخی از باورهای غلط شکل گرفته در ذهن حاکم پرداخت و گفت: به عنوان مثال در قانون اساسی به تامین کالاهای اساسی برای مردم اشاره شده است در حالی که امروز از این واژه برای اشاره به تولید کالاهای اساسی استفاده کرده ایم. و این دو از زمین تا آسمان متفاوت است. این تصور غلط باعث شده است که دولت کارفرما و پیمانکار شود که اساساً بر عهده دولت نیست.
وی ادامه داد: مورد دیگر حمایت از اقشار ضعیفی است که به هر دلیلی از روند رشد خارج شدند. من کاملا با پشتیبانی موافقم اما با چه روشی، وسیله ای و چگونه این موضوع مهم است. بیشترین حمایت ما در حوزه قیمت گذاری اجباری است که به اقتصاد کشور لطمه زده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در جمع بندی سخنان خود اظهار داشت: نگاه ما باید در حوزه حاکمیت قشربندی و قشربندی باشد. ما هم باید به اصول قانون اساسی برگردیم و بدانیم مگر اینکه قانون اساسی را اصلاح کنیم. سیستم حاکمیتی، ما نمی توانیم در زمینه های فنی کاری برای رسیدن به موفقیت انجام دهیم.