به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، اگرچه ایران در این زمینه قابلیت های منحصر به فردی دارد گردشگری و دارای میراث فرهنگی است. اما تعداد گردشگران خارجی ورودی به کشور بسیار بسیار کمتر از کشورهای همسایه است. به گفته محمد محب خدایی، ایران در بحث «برندینگ» در این زمینه خوب عمل نکرده و در این زمینه از کشورهای همسایه به ویژه ترکیه عقب افتاده است. از این حیث با او به گفت وگو نشستیم تا ببینیم که نقطه عطف ماجرا کجاست که ترکیه جاذبه های گردشگری خود را در قالب فیلم و سریال به دنیا نشان می دهد. اما ایران یک کوچه باقی مانده است.
محمد محب خدایی، نماینده سابق سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و دبیر اتاق فکر گردشگری در گفت و گو با رکنا، در پاسخ به اینکه چرا ایران یکی از کشورهای همسایه از جمله کشورهای همسایه است. ترکیه وی در بحث شناسایی قابلیت های گردشگری عقب مانده است، گفت: در دنیا فرآیندهای جدیدی برای شناسایی چنین قابلیت هایی استفاده می شود که نمونه آن فرآیند Face Back است.
سفر “برند و محصول” مهمتر از سفر افراد است
و افزود: در صنعت گردشگری سفرهای افراد، برندها و محصولات مورد توجه است. در کشورهایی که گردشگری را از منظر جدیدی می بینند، سفرهای «برند و محصول» را بسیار مهمتر از سفرهای شخصی می دانند. زیرا آنها متوجه شده اند که اگر سفر برند و محصول شکل بگیرد، مردم خود به خود سفر خواهند کرد. یعنی سفر مردم را پشت داستان می گذارند و سفر برند و محصول را جلوتر.
معاون اسبق سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به اینکه در یک سریال تلویزیونی ترکیه ای مخاطب با بازیگران زن رابطه عاطفی برقرار می کند، گفت: در این شرایط نوع پوشش، مکان ها، سبک غذا و … و غیره بازیگران برای مخاطب مهم می شوند. برند مد مستقیماً در آنجا ارائه نمی شود. اما وقتی به یک مرکز خرید می روید و آن لباس را در ویترین می بینید، آن وقت است که تاثیر برند را می بینید.
مسئولان وقتی باید با تبلیغات ظریف چیزهای خوبی را القا کنند ایران خیلی خوب است.
خدایی تاکید کرد: امروزه انسان ها از ربات ها برای جراحی استفاده می کنند و یک پزشک در سراسر دنیا مدیریت یک عمل پیچیده را بر عهده می گیرد. اما در ایران ما به رویه های سنتی چسبیده ایم و نمی خواهیم بپذیریم که تبلیغات ویروسی در دنیای امروز مهم است. بیشتر می خواهیم بگوییم که خیلی خوب هستیم، اما خوب بودن را باید در عمق داستان حس کرد. به عنوان مثال، غذا را طوری تزیین می کنند که مردم به سمت آن عجله نکنند، بلکه از تصویر محو شوند و حواس دیگری غیر از طعم را فعال کنند.
وی افزود: مدیریت در ایران عمدتاً اقتصاد محور است اما در حوزه اقتصادی موفق نبوده ایم و دلیل آن این است که روی روش های منسوخ شده سرمایه گذاری کردیم که هزینه های بالایی دارد. محصولات ترک در ایران به صورت سفارشی فروخته نمی شود و اگر تولید کننده ایرانی محصول خود را به نام محصولات ترکیه بفروشد می تواند چندین برابر سود کند. دلیلش هم این است که نمی خواستیم برند ایرانی سفر کند و از ظرفیت برند استفاده کند.
دبیر اتاق فکر گردشگری همچنین تاکید کرد: ایران سومین سبک غذایی جهان از جمله غذاهای ترکی، عربی و هندی را دارد. اما دنیا دونر کباب ترکی را می شناسد اما چند درصد از مردم دنیا کوفته دیزی و تبریزی ایرانی را می شناسند؟
محمد محب خدایی در پایان گفت: واقعیت امر این است که مسئولان صنعت گردشگری به کارشناسان اعتقادی ندارند و اشتباه بودن برخی از نظرات آنها را قبول ندارند. مسئولان باید بدانند که رویدادهای گردشگری با رویدادهای تجاری متفاوت است.