به گزارش رکنا، خانواده اولین نهاد اجتماعی است که کودک وارد آن می شود و در آنجا اولین اصول تربیتی و اجتماعی را می آموزد و عادات و افکار اجتماعی او در آن شکل می گیرد. با توجه به اینکه کودکان نسل آینده جامعه هستند، باید از کودکی با دیگران سازگاری پیدا کنند و آن را در خانواده و سپس در مدرسه بیاموزند. خانواده نقش مهم و اساسی در این مسیر دارد و اولین محیطی است که افراد می توانند برای سازگاری با مدرسه آماده شوند.
نقش خانواده در سازگاری افراد با مدرسه بسیار مهم است و ناسازگاری آنها می تواند بر روابط و تحصیلات فرد در مدرسه تأثیر بگذارد. بنابراین خانواده ها باید تلاش کنند تا این مسیر را به درستی طی کنند و فرزندان تحصیل کرده و سازگار را وارد جامعه کنند.
نقش خانواده در ابعاد رشد اجتماعی فرزندان
باید بدانیم که خانواده چیزی فراتر از یک مکان مادی و روانی است که افراد در آن رشد می کنند و عملکرد آنها تاثیر زیادی در جامعه خواهد داشت. عشق و محبت در خانواده نقش مهمی در شادی افراد در دستیابی به اهداف اجتماعی دارد و کلید بسیاری از مشکلات اجتماعی است. در خانواده هایی که فرزندان رفتار محبت آمیز از خانواده دریافت می کنند، می توانند این رفتار را به جامعه منتقل کنند و اگر برعکس باشد، این رفتار به جامعه نیز منتقل می شود و باعث ناسازگاری می شود، بنابراین خانواده نقش بسیار مهمی در امر اجتماعی دارد رشد کودکان لازم است بدانیم بسیاری از افراد از آموزش اجتماعی از خانواده محروم هستند و نمی توانند آن را به جامعه منتقل کنند و خانواده در این فرآیند نقش بسزایی دارد.
نقش معلم در تربیت اجتماعی دانش آموزان
معلمان نقش دوم را در فرآیند تربیت اجتماعی دانش آموزان دارند که به دلیل الگوهای رفتاری و اهداف متفاوت می توانند مشکلات قبلی را جبران کنند. یکی از مهم ترین راه های کسب تجربه و مهارت افراد، آموزش در مدرسه است که می تواند رضایت و موفقیت آنها را به همراه داشته باشد. مدارس با هدایت افراد به سمت فعالیت های گروهی می توانند نقش مهمی در رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان ایفا کنند. معلمان نقش اساسی در کمک به دانش آموزان در دستیابی به اهداف عالی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایفا می کنند و می توانند دانش آموزان را در این مسیر به سمت های عالی سوق دهند تا جامعه را به سمت های عالی سوق دهند.
مشارکت کودکان در فعالیت های اجتماعی.
خانواده اولین و مهمترین جایگاه را در رشد شخصیتی و اجتماعی شدن کودک دارد و می تواند با مشارکت دادن فرزندان در فعالیت های اجتماعی به او در رسیدن به اهدافش کمک کند. کودکان از همان روزهای اول زندگی می توانند مسیر اجتماعی شدن را در خانواده بیاموزند، بنابراین نقش خانواده در این مسیر بسیار مهم است.
عوامل موثر بر سازگاری تحصیلی
یکی از مهم ترین عوامل موثر بر سازگاری خانواده ها تربیتی هستند و به دلیل نقش مهمی که دارند، سازگاری های بسیاری از افراد جامعه را در بر می گیرند. سازگاری دانش آموزان در مدرسه شامل واکنش هایی است که دانش آموز با پذیرش محیط جدید ساختار رفتار خود را تغییر می دهد و هر عاملی می تواند منجر به ناسازگاری فرد شود. سازگاری نیز در نتیجه شناخت و درگیر کردن افراد در تعامل محیط و سایر افراد قابل انجام است و نقش خانواده در این فرآیند سازگاری بسیار برجسته است.
خانواده و مدرسه در افزایش شخصیت افراد تاثیرگذار است و این دو نهاد مهمترین نقش را در تربیت اجتماعی افراد دارند و معلمان باید در ارتقای اخلاق و ویژگی های مثبت تلاش کنند تا دانش آموزان در عرصه اجتماعی موفق شوند. ناسازگاری کودکان با مدرسه می تواند مشکلاتی را ایجاد کند که خانواده ها باید به آن توجه کنند و در مسیر درست گام بردارند. کارشناسان این حوزه بیان کردند که هر چه خانواده در تربیت دانش آموزان اهمیت بیشتری داشته باشد، دانش آموزان از نظر پیشرفت تحصیلی موفق تر خواهند بود.
با توجه به جایگاه تعلیم و تربیت، خداوند تعلیم و تربیت را به خود اختصاص داده و پیامبران و امامان را برای انجام آن برای مردم فرستاده است. معلمان ادامه دهنده راه انبیا هستند و تربیت مهمترین هدف خلقت انسان است.
منابع
برگرفته از مقاله مروری بر نقش خانواده در سازگاری کودکان با مدرسه، آرامه حسن زاده، لیلا رمضانی ینگیجه، دلنیا تاتار، بیان رسولی، شهلا سبزی.
برگرفته از مقاله «ارزیابی نقش معلم، مدرسه و خانواده در تربیت اجتماعی دانش آموزان»، مرضیه محبی، سید عبدالمجید افرازی، زهرا سادات افرازی.