بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: به عقیده اکثر کارشناسان، رشد بخش مسکن به تنهایی و مستقل از سایر بخشهای اقتصادی امکانپذیر نیست، اما همانطور که وزیر سابق راه و شهرسازی در زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم اعلام کردند، مرکز آمار و بانک مرکزی اعلام کردند. نرخ رشد بخش مسکن و ساختمان را 13.5- و 15.4- درصد عنوان کرد، اما علیرغم تلاش های صورت گرفته در دولت سیزدهم، این بخش در سال 1402 به رشد 4.8 درصدی دست یافت.
حال این سوال مطرح می شود که آیا بخش املاک و مستغلات واقعاً توانسته به تنهایی رشد کند؟ اقتصاد کلان کشور رشد خوبی داشته است که بخش املاک نیز توانسته رشد 4.8 درصدی را تجربه کند.
«فردین یزدانی» کارشناس اقتصاد شهری و مدیر مطالعات بررسی طرح جامع مسکن در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بازار در پاسخ به این سوال که آیا رشد حوزه مسکن واقعی است؟ وی گفت: ابتدا باید مشکل را به گونه ای تبیین کرد که حوزه املاک و مستغلات نتواند مستقل از سایر بخش های اقتصادی رشد کند. زیرا هر زمان که اقتصاد کلان رشد کرد و ثروت تولید شد و درآمد پایدار خانوار شکل گرفت، می توان گفت که آن بخش رشد کرده است.
رشد اقتصادی کمتر از 5 درصد مشکل استطاعت خانوار را حل نمی کند. بنابراین اگر رشد اقتصادی مناسب و مستمری داشته باشیم، میتوان گفت که بخش املاک نیز رشد خوبی داشته است.
وی ادامه داد: به هر حال باید تاکید کنم که رشد اقتصادی زیر 5 درصد مشکل استطاعت خانوار را حل نمی کند. بنابراین اگر رشد اقتصادی مناسب و مستمری داشته باشیم، میتوان گفت که بخش املاک نیز رشد خوبی داشته است.
اگر رشد اقتصادی را در کنار رشد مستمر در بخش املاک و مستغلات داشته باشیم، به جرات می توان گفت که دوره انتظار 50 ساله برای داشتن خانه کاهش می یابد.
کارشناس اقتصاد شهری و مدیر طرح جامع مسکن در پاسخ به این سوال که آیا میانگین زمان مالکیت یک خانه برای طبقات متوسط و پایین جامعه که گفته می شود بالاتر از 50 سال است، قابل بازیابی است یا خیر، بررسی های انجام شده را بررسی می کند؟ و با رشد بخش اقتصادی تا حدودی کاهش می یابد؟ وی گفت: اگر رشد اقتصادی را ادامه دهیم و در کنار آن رشد حوزه املاک و مستغلات را داشته باشیم، می توان گفت که این رقم 50 سال انتظار برای خانه دار شدن کاهش می یابد. اما اگر این روند برعکس باشد و شاهد رشد اقتصاد و املاک نباشیم، قطعا زمان خانه دار شدن نسبت به نیم قرن برای طبقات متوسط و پایین جامعه افزایش خواهد یافت.
رشد اقتصادی نیز در گرو رفع تحریم ها و روابط اقتصادی و جهانی است و این شرایط و رفع تحریم ها نیز مرتبط و وابسته به اصلاحات سیاسی است.
یزدانی تاکید کرد: رشد اقتصادی نیز در گرو رفع تحریم ها و روابط اقتصادی و جهانی است و این شرایط و رفع تحریم ها نیز مرتبط و وابسته به اصلاحات سیاسی است.
وی با اشاره به اینکه حوزه املاک و مستغلات مستقل از رشد اقتصادی نیست و مطلوب نیست که رشد حوزه املاک به صورت مستقل دنبال شود، تصریح کرد: اگر بخواهیم تحلیلی بسیار ساده و شفاف نسبت به گزارش اخیر بانک مرکزی ارائه کنیم. باید اعتراف کنم که اگر میانگین قیمت یک واحد مسکونی در حال حاضر حدود 4 میلیارد تومان در نظر گرفته شود، نتیجه این خواهد شد که میانگین زمان مالکیت یک خانه برای طبقات متوسط و پایین جامعه بیش از 50 سال است.
سوالی که مطرح می شود این است که آیا بخش املاک و مستغلات بدون توجه به افزایش تولید می تواند به رشد خود ادامه دهد؟ پاسخ تجربی به این سوال این است که مسکن نمی تواند مستقل از رشد تولید ملی باشد و به همین دلیل از سال 1396 با افزایش فشارهای اقتصادی در کشور شاهد افزایش رکود در بخش مسکن هستیم. .
وی افزود: پس از سال 1396 به دلیل تحریم ها و افزایش تقاضا برای سرمایه گذاری در بخش زمین و مسکن برای حفظ ارزش دارایی های مالی، به جای سرمایه گذاری در بخش تولید، رشد اقتصادی تشدید شد و رکود تورمی رخ داد. از نظر مسکن ایجاد شد و این مشکل در نهایت باعث شد که وضعیت مسکن به وضعیت فعلی برسد.
بازار مسکن یکی از بازارهایی است که شکست بازار در تامین مسکن مردم به ویژه اقشار کم درآمد مسلم است.
مدیر علمی و مطالعات بررسی طرح جامع مسکن در پاسخ به این سوال که چه راهکاری را می توان به دولت 14 پیشنهاد کرد تا دولت بتواند به تامین مسکن آحاد جامعه دست یابد؟ آیا دخالت دولت در بخش مسکن جایز است؟ وی گفت: بازار مسکن یکی از بازارهایی است که شکست بازار در تامین مسکن مردم به ویژه اقشار کم درآمد قطعی است. اما نکته قابل توجه این است که دخالت دولت در تامین مسکن ضروری چگونه باید باشد؟
یزدانی در پاسخ به این سوال که آیا امکان انتقال سرمایه وجود دارد، بیان کرد: دلایل متعدد و متعددی برای این سوال وجود دارد که نشان می دهد نمی توان به این راحتی سرمایه را انتقال داد. در حال حاضر تهران به جایی رسیده است که رشد آن ادامه دارد و وقتی سرمایه اجتماعی در تهران متمرکز شده و به راحتی پراکنده نمی شود، انتقال سرمایه به زور نمی تواند انجام شود، زیرا عواقب بدتری خواهد داشت.
انتقال پایتخت نمی تواند به حل فرونشست زمین و بحران آب کمک کند
یزدانی در پاسخ به این سوال که رئیس جمهور انتقال سرمایه را به دلیل وجود برخی مشکلات از جمله فرونشست زمین و کم آبی مطرح کرد، تصریح کرد: انتقال سرمایه نمی تواند به فرونشست زمین و بحران آب کمک کند. به هر حال وقتی در تهران تراکم زیاد است و شهرداری تراکم می فروشد، بار تهران کم نمی شود.
وی ادامه داد: مشکل آب و فرونشست زمین ربطی به تهران ندارد و این مشکل به کل کشور مربوط می شود. قطعا بار تهران با تراکم تجاری کمتر حل می شود و مشکل آب نیز با سرمایه گذاری در نوسازی شبکه فرسوده آب حل می شود.