افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 8 November , 2024
1

چرا بی دلیل دچار کبودی می شویم؟

  • کد خبر : 372582
چرا بی دلیل دچار کبودی می شویم؟

به گزارش رکنا، بعد از ضربه می توانیم منتظر کبودی باشیم اما اگر بدون دلیل کبودی کنیم چه؟ علت چی میتونه باشه؟ آیا باید نگران باشیم؟ یک سیستم پیچیده و بسیار متعادل در بدن ما وجود دارد که از ما در برابر خونریزی محافظت می کند. خون به صورت مایع در رگ‌های خونی ما جریان […]

به گزارش رکنا، بعد از ضربه می توانیم منتظر کبودی باشیم اما اگر بدون دلیل کبودی کنیم چه؟ علت چی میتونه باشه؟ آیا باید نگران باشیم؟

یک سیستم پیچیده و بسیار متعادل در بدن ما وجود دارد که از ما در برابر خونریزی محافظت می کند. خون به صورت مایع در رگ‌های خونی ما جریان دارد و گلبول‌های قرمز خون و سلول‌های ایمنی حامل اکسیژن را حمل می‌کند تا از ما در برابر عفونت‌های مغز، ماهیچه‌ها و اندام‌های داخلی دفاع کند. خون حاوی مواد متعادلی است که از ما در برابر خونریزی در صورت آسیب محافظت می کند و در عین حال خطر لخته شدن خون خطرناک را به حداقل می رساند.

اگر سوراخی در رگ خونی ایجاد شود، خون می‌تواند به سرعت ضخیم شود و یک لخته ژلاتینی تشکیل دهد تا از دست دادن خون به حداقل برسد تا زمانی که رگ خونی خودش را ترمیم کند. برای رسیدن به این هدف، قطعات سلولی به نام پلاکت‌هایی که در خون در گردش هستند به دیواره رگ خونی آسیب‌دیده می‌چسبند.

St. Rain Pasricha هماتولوژیست در وب سایت Conversation می نویسد، یک سری پروتئین ها (عوامل لخته شدن خون) توسط پلاکت ها و دیواره رگ آسیب دیده جذب می شوند و سپس ترکیب می شوند تا خون در آن ناحیه غلیظ شود و یک لخته خون تشکیل شود. مانند تمام سلول های خونی، پلاکت ها در مغز استخوان تولید می شوند، در حالی که فاکتورهای لخته شدن خون عمدتاً در کبد تولید می شوند. اگر مشکلی داشته باشیم که بر فاکتورهای انعقادی، پلاکت ها یا دیواره رگ های خونی تأثیر بگذارد، می توانیم به راحتی کبودی کنیم یا حتی خونریزی مشکل زا داشته باشیم.

آیا کبودی اولیه می تواند نشان دهنده مشکل خاصی باشد؟

در بسیاری از بیمارانی که به راحتی کبودی را گزارش می کنند، هماتولوژیست ها نمی توانند علت خاصی را پیدا کنند. هماتولوژیست ها زمانی که فرد ترکیبی از مشکلات خونریزی داشته باشد محتاط تر عمل می کنند. به عنوان مثال، اگر کبودی گسترده باشد و کبودی‌های بزرگ رخ دهد، با خونریزی‌های مکرر از بینی، خونریزی شدید قاعدگی، خونریزی شدید پس از عمل‌های دندانپزشکی بزرگ، جراحی یا زایمان، احتمال این اختلال بیشتر است.

شمارش کامل خون نقطه شروع خوبی برای بررسی است. علت کبودی زودرس است

اولین آزمایش برای افرادی که به راحتی کبود می شوند، شمارش کامل خون است که تعداد پلاکت ها را اندازه گیری می کند و به طور قابل اعتماد نشان می دهد که آیا تعداد پلاکت ها طبیعی است یا خیر.

پلاکت ها می توانند به دلایل مختلفی کاهش یابند: به این دلیل که به اندازه کافی یا به اندازه کافی در مغز استخوان تولید نمی شوند، یا اینکه خیلی سریع از گردش خون خارج می شوند.

سناریوی دوم در یک بیماری شایع به نام پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی رخ می دهد. این وضعیت می تواند کودکان یا بزرگسالان را به طور ناگهانی یا پس از عفونت ویروسی درگیر کند. بیماران ممکن است کاهش شدید تعداد پلاکت ها را تجربه کنند و دچار بثورات شوند که در واقع کبودی های کوچکی هستند.

پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی در کودکان معمولاً یک بیماری کوتاه مدت است که خود به خود بهبود می یابد. در بزرگسالان، موارد شدید پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی ممکن است نیاز به درمان با داروهایی داشته باشد که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند یا تولید پلاکت را افزایش می‌دهند. گاهی اوقات بزرگسالان برای برداشتن طحال نیاز به جراحی دارند.

مشکلات و بیماری های انعقاد پروتئین.

عوامل انعقادی (پروتئین های ذکر شده در بالا) می توانند تحت تأثیر طیف وسیعی از علل ارثی یا اکتسابی قرار گیرند.

برخی از افراد با سطوح پایینی از عوامل مهم به دنیا می آیند که به لخته شدن خون در هنگام نیاز به خونریزی کمک می کنند. هموفیلی نوع A عمدتا در مردان دیده می شود و به دلیل کمبود فاکتور هشت (یکی از عوامل کلیدی لخته شدن خون) ایجاد می شود. هم مردان و هم زنان ممکن است به بیماری فون ویلبراند مبتلا شوند که شامل کاهش تولید یا اختلال در عملکرد یک عامل انعقادی دیگر است.

بیماری کبد همچنین می تواند باعث مشکلات لخته شدن خون شود. به همین دلیل دومین آزمایشی که روی افرادی که به راحتی کبود می شوند انجام می شود، اندازه گیری عملکرد لخته شدن خون است. اگر یک ناهنجاری تشخیص داده شود، سطوح فاکتورهای کلیدی لخته شدن آزمایش می شود.

مشکلات عروق خونی

اگرچه امروزه نادر است، کمبود شدید ویتامین C معمولاً باعث کبودی و خونریزی لثه (اسکوروی) می شود و کمبود آن همچنان می تواند باعث کبودی شود. چندین بیماری از جمله پورپورای هنوخ شونلین (یک بیماری خود ایمنی که باعث کبودی در پاها و ران ها می شود) می تواند باعث نازک شدن یا التهاب رگ های خونی شود. افراد مسن ممکن است پوست و رگ های خونی شکننده داشته باشند که احتمال کبودی را افزایش می دهد.

داروها و مکمل ها.

پزشک از بیمار مبتلا به هماتوم در مورد داروهایی که مصرف می کند می پرسد. آسپرین که اغلب برای جلوگیری از افزایش خطر بیماری قلبی یا سکته ناشی از پلاکت ها تجویز می شود، می تواند عملکرد پلاکت ها را کاهش دهد. داروهایی مانند کلوپیدوگرل (داروی رقیق کننده خون) و ضد التهاب های غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن یا سایر داروهایی که برای درد و التهاب استفاده می شوند) می توانند عملکرد پلاکت ها را تضعیف کنند. علاوه بر این، رقیق‌کننده‌های خون مانند وارفارین، آپیکسابان و ریواروکسابان که برای افرادی که در معرض خطر لخته شدن خون هستند که منجر به سکته می‌شود تجویز می‌شوند، ممکن است بر ظاهر کبودی تأثیر بگذارند.

افرادی که برای مدت طولانی از کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا استنشاقی استفاده می کنند (مثلاً برای بیماری های مزمن) ممکن است متوجه افزایش کبودی شوند که ناشی از نازک شدن پوست و ضعیف شدن دیواره رگ های خونی است.

مکمل های بدون نسخه مانند جینکو بیلوبا و ویتامین E نیز می توانند باعث بروز این بیماری شوند یک کبودی آرام باشید و برخی از داروهای ضد افسردگی نیز همین اثر را دارند. کبودی‌ها می‌توانند در اثر آسیب‌های روحی و سوء استفاده در دوران کودکی و همچنین خشونت شریک جنسی ایجاد شوند. پزشک باید با دقت از بیمار در مورد آسیب سوال کند.

در حالی که چندین بیماری وجود دارد که می تواند باعث کبودی شما شود، اگر سابقه قابل توجهی از سایر اشکال خونریزی زیاد ندارید و شمارش خون و آزمایشات لخته شدن خون شما طبیعی است، نباید نگران باشید.

منبع: زومیت

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=372582

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.