گروه بازار آب و انرژی: کمبود سوخت هر روز در حال افزایش است و عارف معاون اول رئیس جمهور گفت که در زمستان امسال قطعا با کمبود گاز مواجه خواهیم بود. اکنون که فصل سرما نزدیک است، نگرانی ها در مورد زمستان سخت افزایش یافته است. دولت چهاردهم که در ابتدای فعالیت خود دچار قطعی و خاموشی برق شد، باید خود را برای قطعی گاز آماده کند. از آنجایی که افزایش ظرفیت تولید گاز حداقل در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، ساکنان پاستور و بهارستان برای کاهش درد کمبود گاز به مدیریت مصرف روی آورده اند. شرایط به قدری حساس است که اعضای کمیسیون انرژی مجلس با فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزارت نفت دیداری فوق العاده ترتیب داده اند.
در ماده 46 برنامه هفتم توسعه به موضوع بهینه سازی اشاره شده و منابع مالی را باید به این موضوع اختصاص دهد.
موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی شورای اسلامی در گفتگو با بازار از نشست تخصصی اعضای کمیسیون، فلاحتیان معاون وزیر نفت، کارشناسان و نمایندگان سازمان برنامه ریزی و دیوان محاسبات خبر داد. و افزود: در مبحث بهینه سازی ماده 46 برنامه هفتم توسعه ذکر شده و منابع مالی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
وی با ابراز بی اطلاعی از تحقق منابع مالی در نظر گرفته شده برای بهینه سازی، تصریح کرد: در جلسه ویژه ای که با مسئولان وزارت نفت داشتیم، مقرر شد کمیسیون مختلط از نمایندگان کمیسیون انرژی و مسئولان مربوطه تشکیل شود. دولت مسائل مربوط به بهینه سازی را پیگیری کند زیرا عدم تعادل انرژی به تهدیدی جدی برای اقتصاد کشور تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه شدت مصرف انرژی در ایران دوبرابر میانگین و استانداردهای جهانی است، افزود: افزایش مصرف غیربهینه، عدم افزایش ظرفیت تولید و فقدان دید استراتژیک و توهم این واقعیت است که این منابع بی نهایت باعث عدم تعادل در کشور شده است.
اقتصاددانان برای غلبه بر مشکل نابرابری دو دیدگاه را مطرح می کنند، یکی مبتنی بر اجرای سیاست های قیمتی برای کنترل مصرف و دیدگاه دیگر کاهش نابرابری از طریق روش هایی مانند افزایش تولید و واردات انرژی کارآمد. خودروهای کارآمد، استانداردسازی خانه ها و استفاده از دستگاه های کارآمد بالاست.
به گفته احمدی، اقتصاددانان برای غلبه بر معضل عدم تعادل دو دیدگاه را مطرح می کنند، یکی مبتنی بر اجرای سیاست های قیمتی برای کنترل مصرف و دیگری کاهش عدم تعادل با روش هایی مانند افزایش تولید و واردات خودروهای کم مصرف. ، استانداردسازی خانه ها و استفاده از دستگاه های با بهره وری بالا، اگرچه سیاست قیمت گذاری چندین بار آزمایش شده و هیچ گاه نتیجه خوبی نداشته است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اگرچه مسئولان تلاش می کنند همه ناکامی های این نارضایتی را تنها به گردن مصرف کنندگان بیندازند و مصرف بالا را عامل کمبود معرفی کنند، اما به گفته کارشناسان، تولید ناکافی و کمبود سرمایه گذاری در کنار مصرف غیراصولی است. آنها مسئول نارضایتی هایی هستند که گاز در ایران ایجاد کرده است.
وی با توجه به اینکه موضوع افزایش فشار در میدان پارس جنوبی یک چالش اساسی است، تصریح کرد: بر اساس برآوردهای انجام شده از سال 1404 تاکنون هر سال حدود 28 میلیون مترمکعب تولید گاز ایران در پارس جنوبی کاهش یافته است.
به گفته رئیس کمیسیون انرژی شورای اسلامی، در صورت عدم اجرای طرح های افزایش فشار، تولید گاز روزانه این میدان تا ساعت 14:10 200 میلیون مترمکعب کاهش می یابد که به این معناست که جریان تولید به کاهش می یابد. یکی سوم این در حالی است که این کاهش تولید و ابهام در تامین اعتبار 20 میلیارد دلاری برای پروژه های جهشی تهدیدی جدی برای امنیت انرژی کشور محسوب می شود.