انتقادها از عملکرد علیرضا زاکانی به حدی بالا گرفته است که مهدی چمران، قدیمی ترین و سرسخت ترین حامی او در شورای شهر، این بار نیز سپر دفاعی شهردار را پایین کشیده و به جای حمله به منتقدان، گفته است; به شهردار گفتیم که آماده پاسخگویی در شورا باشد. موضوع این پرسش و پاسخ «بررسی سازمان املاک شهرداری تهران» است. گزارشی که شهرداری موظف است هر 6 ماه یکبار به شورا ارائه کند اما به گفته نرجس سلیمانی، عضو شورای شهر تهران؛ زاکانی تاکنون گزارشی در این زمینه ارائه نکرده است.
اما سیاهی کار علیرضا زاکانی تنها به سازمان املاک بر نمی گردد. عملکرد او در سه سال گذشته نه تنها صدای مخالفان سابقش را بلند کرده، بلکه حامیان سابقش را نیز بلند کرده و بسیاری از کسانی را که پیش از این از این کاندیدای پنهان حمایت می کردند در ردیف منتقدان او قرار داده است.
وی در آخرین اظهارات مصطفی میرسلیم، نماینده سابق اصولگرایان تهران نیز از برخوردهای شهرداری انتقاد کرده و گفته است که «شهرداری به نهادهای نظارتی مجوز ساخت می دهد؛ آنها هم به تخلفات آن ها توجه نمی کنند». فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی با اشاره غیرمستقیم به زاکانی گفت: «آنچه در سال های اخیر در سیاست تهران رخ داده قابل دفاع نیست». منظور از ساخت و سازهای بی رویه است که حریم تهران را رعایت نکرده است.
البته این تاریکی ها فقط در حوزه ساخت و ساز رخ نمی دهد: روز گذشته ناصر امانی، یکی از اعضای شورای شهر از گم شدن 30 تابلوی هنری ارزشمند موزه امام علی (ع) و شهرداری در مظان اتهام خبر داد. به گفته امانی، تنها یکی از تابلوها حدود 30 میلیارد تومان ارزش مادی داشته است.
این چند نفر در میان انبوه مخالفان زاکانی تنها نیستند. بسیاری از اعضای شورای شهر که پیش از این از حامیان وی محسوب می شدند، اکنون به منتقدان وی تبدیل شده اند، بنابراین به نظر می رسد اگر رئیس شورای شهر از زاکانی حمایت نمی کرد، فرد دیگری به «ساختمان بهشت» اعزام می شد. از اینها، تهران باید بیشتر نگران باشد.
تیرگی کارنامه علیرضا زاکانی در خصوص سازمان املاک، قرارداد با چینی ها، وعده های دروغین در خصوص تاکسی های برقی و ناوگان حمل و نقل، غیرقابل دفاع بودن سیاست های وی در خصوص شهر تهران و… او طی سه سال گذشته نه تنها صدای مخالفان سابق خود، بلکه حامیان سابق خود را نیز بلند کرده و بسیاری از کسانی را که پیش از این از این کاندیدای پنهان حمایت می کردند در ردیف منتقدان خود قرار داده است.
مهدی چمران حامی سرسخت زاکانی
البته باید صف طویلی از شهروندان را نیز به لیست مخالفان شهردار اضافه کرد. چند ماه پیش ماجرای قطع درختان پارک قیطریه به بهانه ساخت مسجد در این پارک نه تنها باعث اعتراض بسیاری از کاربران فضای مجازی شد، بلکه برخی از شهروندان نیز برای دفاع از درختان به پارک قیطریه رفتند و دست به اعتراض زدند. تظاهرات در آنجا از 22 آوریل کمپینی علیه این اقدام و متعاقباً درخواست برکناری شهردار تهران راه اندازی شد که ظرف چند روز به امضای هزاران نفر رسید.
اما به نظر می رسید زاکانی اساساً مقید به تهران و شهروندان و خواسته های آنها نیست چرا که بدون توجه به همه این مسائل وارد عرصه رقابت های ریاست جمهوری شد. سه سال پیش مجلس را ترک کرد و به دنبال شرکت در آن بود. اما ایفای نقش یک کاندیدای پنهان در این دوره از انتخابات نتیجه مطلوبی را در گذشته به همراه نداشت چرا که وی بیش از گذشته زیر ذره بین شهروندان تهرانی قرار داشت. بنابراین کمپین درخواست برکناری شهردار تهران پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته و تعداد درخواست ها در زمان نگارش این مقاله به نزدیک به 192 هزار امضا رسیده است.
سوء استفاده از امکانات شهرداری
انتخاب علیرضا زاکانی به عنوان شهردار تهران از همان ابتدا حواشی بسیاری داشت. از تمایل او برای رسیدن به کاخ ریاست جمهوری گرفته تا انتصابات خانوادگی اش که انتقادات زیادی را برانگیخت.
پس از سانحه بالگرد ابراهیم رئیسی و همراهانش، بسیاری برای تصدی پست ریاست به وزارت کشور رفتند و در میان آنها علیرضا زاکانی شهردار تهران که نحوه انتخاب و عملکرد او در شهرداری همواره مورد انتقاد بوده است. توسط فعالان و کارشناسان حوزه شهری مورد توجه قرار گرفت. همانطور که می توان حدس زد، او از فیلتر شورای نگهبان عبور می کند و امکان استفاده از امکانات شهر برای ارتقای خود را دارد.
البته در پرونده وی خبری از این خدمت که بارها خود را خادم مردم معرفی کرده است، نشده است. حدود یک سال پیش ناصر امانی، یکی از اعضای شورای شهر تهران فاش کرد که ۹ داماد زاکانی که پدر داماد زاکانی نیز هست، در شهرداری تهران امر و نهی می کنند. و در امور مالی و غیرمالی سازمان فرهنگی هنری شهرداری فعالیت دارند.
پولشویی در شهرداری تهران
اما امروز مصطفی میرسلیم یکی از اعضای شورای سنجش شایستگی یکی از منتقدان اصلی شهرداری زاکانی است.
روز گذشته ناصر امانی یکی از اعضای شورای شهر از گم شدن 30 تابلوی هنری ارزشمند موزه امام علی (ع) و شهرداری در مظان اتهام خبر داد. به گفته امانی، تنها یکی از تابلوها حدود 30 میلیارد تومان ارزش مادی داشته است.
وی بارها به مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران و علیرضا زاکانی نسبت به اقدامات غیرقانونی شهرداری تذکر داده و در اظهارنظر اخیر خود عنوان کرده است: موارد زیادی وجود دارد که با کمک اختیارات ویژه که بر خلاف سایر شهرها انجام می شود. شهرداری تهران در کمیسیون ماده 5 قرار دارد، بله، پولشویی اتفاق افتاده است و با ارائه گزارش مستدل و مستند آن به مرجع قضایی، پیگرد قانونی ممنوع شد.
وی ادامه داد: اما شهرداری می داند چگونه شمشیر قانونی خود را تیز کند، زیرا ابزار خوبی در اختیار دارد، مانند صدور پروانه ساخت به ویژه افرادی که در نهادهای مختلف نیاز به خانه مسکونی دارند مانند بقیه مردم. و وقتی این محبت یا توجه ویژه شهرداری را می بینند، اسیر آن می شوند و دیگر حوصله برخورد با انحرافات شهرداری را ندارند.
قرارداد مبهم با چینی ها.
اما یکی از مواردی که به پاشنه آشیل زاکانی تبدیل شد، قرارداد مبهم 2.5 میلیارد یورویی شهرداری تهران با چین برای واردات خودروهای برقی بود.
پس از این قرارداد که خردادماه امسال در رسانه ها منتشر شد، برخی از اعضای شهرداری تهران از جمله جعفر تشری هاشمی، رئیس کمیسیون ساخت و ساز و حمل و نقل شهرداری تهران اعلام کردند که این قرارداد را دریافت نکرده اند. .
جنجال بر سر این قرارداد به جایی رسید که مهر «محرمانه» زده شد تا جزئیات آن منتشر نشود. با تنش ها و فراز و نشیب های فراوان، سرانجام این قرارداد به دست برخی از اعضای شورای شهر تهران سپرده شد تا اینکه به قول مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران؛ اعضای شورای شهر تهران از محرمانگی این قرارداد مستثنی هستند.»
این در حالی است که پرویز سروری، نایب رئیس شورای شهر تهران که این قرارداد را کاملا محرمانه توصیف کرده بود، اعلام کرد: شهرداری باید همه هزینه ها را تامین کند و دولت هم در این زمینه کمک خواهد کرد و دولت قرار نیست 2.5 میلیارد به ما بدهد. یورو در این شرایط مشکلات مالی قطعاً تبادلات زیادی با دولت داریم و نتیجه می گیریم. این در حالی است که شهرداری در زمان اخذ مصوبه از شورای شهر تهران اعلام کرده بود از محل تسهیلات اختصاص داده شده به صندوق های بلوکه شده از ایران یک اتوبوس برقی خریداری کرده است. اما پس از تایید شورای شهر تهران اعلام کردند که یک شرکت ایرانی در ازای این قرارداد از شهرداری ملکی می خرد و هزینه اتوبوس ها را در چین پرداخت می کند.
زاکانی در حالی که کاملا از این قرارداد لو رفته حمایت می کرد و آن را محترمانه می دانست، مهرماه سال گذشته قول داد که 20 هزار دستگاه ون و تاکسی برقی را به ناوگان تاکسیرانی معرفی کند و حتی حدود هزار تاکسی برقی را همزمان با آغاز انتخابات ریاست جمهوری معرفی کند. این کار را کرد، اما برخی از نمایندگان شورا این رقم را درست ندانستند و از 200 تاکسی برقی و حتی 79 تاکسی برقی صحبت کردند. رقم وعده داده شده با 20000 مورد فاصله داشت.
حتی بعد از گذشت چند ماه از آن روز، شاهد اعتراض تاکسیرانانی هستیم که تاکسی برقی خریداری کرده اند، اما در حال حاضر تاکسی وجود ندارد و به همین دلیل منصرف شده اند، اهمیت آقای شهردار کوتاه است. . .
در همین راستا علیرضا زاکانی شهردار تهران در گفت و گو با خبرنگار ایلنا برای اولین بار به این موضوع واکنش نشان داد و در پاسخ به این سوال: رانندگان تاکسی معتقدند شهرداری تهران به وعده های خود در خصوص این موضوع عمل نکرده است. تاکسی های برقی چه برنامه ای برای انجام تعهدات خود در قبال تاکسیرانی ها دارید، اظهار داشت: این موضوع از عهده شهرداری خارج است و در عمل نادرستی وعده خود را در خصوص خودروهای برقی عمومی آشکار کرد.
علیرغم وعده های شکسته شده و زیر پا گذاشتن قراردادهای چند میلیونی، شهردار بیش از آن درگیر مشکلات شهر است؛ شما علاقه مند به حضور در هیئت مدیره هستید.
در روزهای اخیر جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات با انتشار توییتی از حضور علیرضا زاکانی در جلسات هیات دولت انتقاد کرد و نوشت: جالبه! جلسات هیئت مدیره امروز؟
حال باید دید که آیا منتقدان زاکانی چمران و دیگر حامیانش را مجبور خواهند کرد تا در نهایت زاکانی را از بهشت بیرون کنند و به شهرداری بسپارند که بیش از آنکه به دنبال بالا رفتن از نردبان قدرت باشد به توسعه تهران می پردازد یا خیر؟
منبع: توسعه ایرانیان