روزنامه جوان نوشت: نخبگان ارکان فکری و تحلیلی جامعه هستند و من معتقدم به مصداق دیگران «الناس علی دین ملوکم» که گاهی به عنوان حدیث هم گفته می شود، ملوک ها نخبگانی هستند که جامعه در یک فرآیند داوطلبانه از آنها الگو می گیرد و به روش آنها اعتماد می کند. اما نخبگان را نباید در جنبه های رفتاری و گفتمانی خود جدی گرفت.
روزنامه جوان در سرمقاله امروز خود از لزوم عدم اعتماد به نخبگان نوشت!
به گزارش جوان، قسمت های مهم این سرمقاله را در ادامه می خوانید:
- نخبگان ارکان فکری و تحلیلی جامعه هستند و من معتقدم در مثال دیگر «الناس علی دین ملوکم» که گاهی به عنوان حدیث نیز گفته می شود، ملوک نخبگانی هستند که جامعه در یک فرآیند داوطلبانه آنها را الگو قرار می دهد و به روش آنها اعتماد می کند. اما نخبگان را نباید در جنبه های رفتاری و گفتمانی خود جدی گرفت. اولاً جایی است که نخبگان به جای اعلام نظرات و دستاوردهای فکری خود و به جای ارائه استدلال ها و تحلیل های فکری خود، مستقیماً از جانب و از جانب مردم صحبت می کنند.
- دومین خطای نخبگان که نباید از آن اطاعت کنند این است که نخبگان هیچ اشتباهی را در عقاید خود نمی پذیرند.
- نخبگان نیز نباید در جای دیگری دنبال شوند، زیرا آنها سابقه تغییر چشمگیر ایده های خود را دارند.
- مرحله بعدی «تفاوت گفتار و کردار» است. نخبه ای که حرفش یک چیز است و عملش برعکس، نه نخبه است و نه چیز دیگری. اسم خیلی بدتری داره!
- برخی از روشنفکران، عقایدشان برخاسته از یک باور عمیق فکری و قلبی نیست. به روش «خلیف تعریف» (مخالفت با معروف شدن) عمل می کنند. هدف آنها مشهور شدن است. نیازی به گفتن نیست که آنها چه هستند.
- یکی دیگر از نخبگان غیرقابل اعتماد «نخبگان ترسو» است که «با ما شیر است و با دیگران شترمرغ»! سخنان نخبگان ترسو مبتنی بر اعتقاد یا تحلیل فکری نیست که حول محور ترس و اضطراب و متاثر از پیامدهای زمانه باشد.