افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 29 November , 2024
2

مدیریت هزینه های ارزی با ممنوعیت اقلام لوکس – خبرگزاری مهر از ایران و جهان.

  • کد خبر : 352948
مدیریت هزینه های ارزی با ممنوعیت اقلام لوکس – خبرگزاری مهر از ایران و جهان.

خبرگزاری مهر ، گروه اقتصادی: صرفه جویی ارزی سالانه ۵۰۰ میلیون دلاری به واسطه ممنوعیت واردات آیفون، بخشی از نیاز کشور به کالاهای اساسی و دارویی را پوشش داده است، اما چرا ممنوعیت واردات اقلام لوکسی مانند حامل های استاندارد سایر برندهای موبایل، لوستر، مبل و … دقیقا اجرا نمی شوند؟ واردات کالاهای لوکس در […]

خبرگزاری مهر ، گروه اقتصادی: صرفه جویی ارزی سالانه ۵۰۰ میلیون دلاری به واسطه ممنوعیت واردات آیفون، بخشی از نیاز کشور به کالاهای اساسی و دارویی را پوشش داده است، اما چرا ممنوعیت واردات اقلام لوکسی مانند حامل های استاندارد سایر برندهای موبایل، لوستر، مبل و … دقیقا اجرا نمی شوند؟

واردات کالاهای لوکس در شرایط تحریم با نظام اقتصاد مقاومتی سازگاری ندارد. در واقع به دلیل ماهیت تحریم، درآمدهای ارزی کشور با مشکل مواجه است، بنابراین عقل سلیم حکم می کند که منابع ارزی کشور وجود داشته باشد. باید برای واردات کالاهای اساسی و دارو استفاده شود.

از سال ۲۰۱۷ و با توجه به خروج آمریکا از برجام، تشدید تحریم‌ها در دستور کار کشورهای غربی قرار گرفت، البته تحریم‌ها جزء لاینفک اقتصاد ایران است، اما دولت نقش اساسی در کاهش آن دارد. تأثیرات بر اقتصاد دولت شهید رئیسی از جمله افزایش دیپلماسی اقتصادی، ارتباط مناسب با همسایگان، تلاش برای دور زدن تحریم ها، توجه به تولید و … عملاً مردم را با شرایط وحشتناک و طاقت فرسا اقتصادی مواجه نکرد.

از سوی دیگر با توجه به سیاست های کلان اقتصادی اقتصاد مقاومتی، صرفه جویی در هزینه های عمومی کشور، اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی و مدیریت مصرف باید در دستور کار قرار گیرد. مطابق با در شرایط تحریم و سیاست کلان اقتصاد مقاومتی، واردات کالاهای لوکس غیرمنطقی است، اما در عمل همچنان برخی از کالاهای لوکس به صورت رسمی وارد کشور می شود.

تجربه موفقیت آمیز ممنوعیت واردات آیفون

هر چند سال هاست که به دلیل شرایط تحریم، اکثر اقتصاددانان کشور بر حفظ منابع ارزی و بحث ممنوعیت واردات بی رویه و لوکس تاکید می کردند؛ اما با توجه به شرایط فعلی تحریم ها، این موضوع در دستور کار قرار گرفت. اما دولت ها با نادیده گرفتن این اصل اساسی، سرمایه های ملی کشور را به هدر می دادند. البته بحث واردات کالاهای مورد نیاز کشور و کالاهای لوکس دو موضوع جدا از هم هستند.

موضوعی که حتی مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود بارها بر آن تاکید و تاکید دارند، حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله) در شهریور ماه 1399 و در دیدار تصویری با اعضای هیئت دولت وقت فرمودند: واردات بی رویه خطرناک و خطرناک است. نکته مهم گاهی اوقات این واردات لوکس است، یعنی من شنیدم که حدود 500 میلیون دلار برای واردات یک گوشی لوکس مصرف شده است، اما دولت باید جلوی آن را بگیرد. “

علیرغم تاکیدات مقام معظم رهبری، دولت دوازدهم نسبت به واردات لوکس مانند آیفون بی تفاوت بود و در نهایت دولت سیزدهم در اقدامی متهورانه و اصولی، ممنوعیت واردات برخی از مدل های گوشی موبایل از اپل را اجرا کرد، در واقع از آنجایی که در پاییز 1401، ممنوعیت مدل های اپل اعلام شد. آیفون جدید (سری 14 و بالاتر).

آمارهای رسمی حاکی از آن است که علت آن ممنوعیت واردات آیفون بوده است. حدود 500 میلیون دلار از منابع ارزی که باید به این مدل تلفن همراه لوکس اختصاص می یافت صرف واردات کالاهای اساسی و دارو شد، یعنی مردم عادی از ممنوعیت واردات آیفون بهره مند شدند، در حالی که در واقعیت کمتر از 5 درصد از مردم از تلفن همراه آیفون استفاده می کنند.

سال

1399

1400

1401

1402

ارزش واردات آیفون

(یک میلیارد دلار)

0.59

1.4

0.87

0.9

در واقع در دولت دوازدهم شاهد کمبود کالاهای اساسی در بازار بودیم، بدون توجه به عملکرد دولت در آن زمان، موضوع کاهش منابع ارزی کشور مهمترین دلیل خرید برخی اقلام بود. مانند مرغ، روغن، گوشت و … اما با تغییر دولت عملاً کمبود کالاهای اساسی وجود داشت که در بازار رعایت نمی شد.

البته هنوز هم محصولات مشابه تولید داخل، غیر ضروری و مجلل مانند میخک، پیراهن زنانه، پیاز گل وجود دارد. مجله و کالاهای لوکس، قایق بادبانی، لوستر، سوکت چراغ، ماهی زینتی زنده، مبل راحتی و … وارد کشور می شود که بدون شک ممنوعیت واردات این گونه کالاها ارز را به راحتی در اختیار تجار به منظور واردات کالاهای ضروری قرار می دهد. .

شایعاتی در مورد راه اندازی واردات آیفون.

در روزهای اخیر ستار هاشمی وزیر جدید ارتباطات درباره ثبت و آزادسازی واردات آیفون صحبت کرد. در این رابطه وی گفت: با کمک وزارتخانه تلاش می کنیم. سکوت بیایید راه حلی برای این مشکل پیدا کنیم.

این اظهارنظر عجیب و نامشخص در حالی مطرح شد که دولت جدید از مشکلات پولی کشور آگاه است، هرچند شواهد حاکی از آن است که بروز چنین بحث هایی به دلیل گم شدن برخی از مدل های آیفون 14 و 15 است.

اخبار غیر رسمی از فروش حدود یک میلیون دستگاه آیفون 14 و 15 در ایران حکایت دارد در حالی که با توجه به موفقیت آمیز بودن طرح ملی ثبت نام تلفن همراه، عملا این گوشی ها نباید در شبکه سرویس دهی شوند، اما با روش هایی مانند تبدیل سیم کارت، این آیفون ها بدون مشکل کار می کنند.

با این حال، بیش از 500 میلیون دلار (بین 0.5 تا 1 میلیارد دلار بر اساس آمار غیر رسمی) انواع مدل های 14 و 15 گوشی های اپل به ایران قاچاق شده است و به دلایل نامعلومی این گوشی ها در واقع تا به امروز در حال سرویس دهی هستند. ، با وجود مشاهدات خبرنگار مهر، هنوز پاسخ قانع کننده ای در مورد تونینگ بدون مشکل مدل های جدید آیفون دریافت نشده است.

این امر باعث شده است؛ وزیر جدید ارتباطات باید موضوعاتی مانند آزادسازی واردات و ثبت گوشی آیفون را مطرح کند، هرچند معاون اول رئیس جمهور همواره بر مدیریت مصرف ارز تاکید داشته است؛ اما با توجه به این موضوع، این موضوع در دستور کار قرار گرفته است. مثلا محمدرضا عارف از سیاست ارزی دولت دوازدهم انتقاد کرده بود. در تابستان 2017

وی در آن زمان گفت: تعجب می کنم که برخی از دولتمردان در زمان اصلاحات از تجربیات موفق دولت اصلاحات در حوزه مدیریت پولی استفاده نمی کنند و تجربیات شکست خورده را تکرار می کنند.

آنچه مشخص است این است که ممنوعیت واردات آیفون دائمی نخواهد بود، اما حداقل در شرایط فعلی باید ادامه پیدا کند زیرا کشور همچنان با مشکلات پولی زیادی مواجه است. در این رابطه معاون اول رئیس جمهور، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و مشاور ارشد رئیس جمهور نقش مهمی خواهند داشت.

از طرفی وزارت ارتباطات و سامانه همتا باید با این روش های تونینگ آیفون 14 و 15 مقابله کند تا شاهد قاچاق بیش از 500 میلیون دلاری این محصول به کشور نباشیم که بازار آزاد را تحت فشار قرار می دهد. از ارزها

در نهایت باید گفت که تنها با ممنوعیت تلفن های همراه لوکس (گوشی های بالای 600 دلار) بیش از 700 میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور خواهد داشت و در صورت تعمیم آن به سایر کالاهای لوکس و غیر ضروری، از تولید ملی مشابه می توان برای دارو و کالاهای اساسی استفاده کرد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=352948

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.