رهبر انقلاب سه سال پیش در اولین جلسه اعضای دولت سیزدهم (6/6/1300) چنین سخنانی را بیان کردند:
به نظر من، هر مصوبه ای که می دهید، هر لایحه ای که در دولت تهیه می کنید، هر بخشنامه ای که در سازمان خودتان صادر می کنید، باید ضمیمه عدالت داشته باشد؛ باید مواظب بود که این روش، این کار، این دستور «آسیب نزنید». عدالت.”
وزارت امور خارجه یکی از نهادهایی است که می تواند با شناسایی پیوندهای «عدالت محور» نقش خود را در اجرای گفتمان عدالت خواهی ایفا کند. در این راستا پیشنهادات زیر ارائه می شود.
1. در حوزه سیاست خارجی، ایجاد روابط متوازن با کشورهای جهان که بر اساس نظر رهبر انقلاب و سخنان عدالتخواهانه رئیسجمهور باشد، میتواند باعث شود. معنی در تنظیم روابط خارجی، روزنامه تهران تایمز.
(ژوئیه 1403) در روابط با همه کشورها از اصطلاح اصلی «ایجاد تعادل» استفاده می کند و می گوید:
دولت من قصد دارد سیاست فرصت طلبانه ای را دنبال کند که با منافع ملی، توسعه اقتصادی و نیازهای صلح و امنیت در منطقه و جهان سازگار باشد و روابط با همه کشورها را متعادل کند.
با این تعریف، هر کشوری که در تعامل با ایران رفتار منصفانه داشته باشد، می تواند در دایره دوستی ما قرار گیرد و طبیعتاً کشورهایی که رفتار ظالمانه دارند، نمی توانند دوست ایران محسوب شوند. در واقع عدالت در سیاست خارجی به همین موضوع مربوط می شود. این به معنای دوستی با هر کشوری است که با ما منصفانه رفتار می کند و مقاومت در برابر هر کشوری که از مسیر عدالت منحرف می شود. به عبارت دیگر، سیاست خارجی عادلانه به این معنا نیست که ایران برای کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان به همان میزانی که با تنظیم روابط خود با چین، روسیه، همسایگان خود و سایر کشورهای دوست، فرصت ها و قابلیت هایی ایجاد کند. به آنها فرصت های برابر می دهد. بر این اساس، از آنجایی که اصل «تعادل در سیاست خارجی» پیوستی منصفانه تلقی می شود، رویکرد مثبت نظام به دوستان و همچنین نگاه منفی ایران به دشمنان، توجیه گفتمانی خواهد داشت. اولویت بندی مناطق و مسائل در سیاست خارجی نیز باید بر اساس انصاف باشد. اولویت بندی به معنای اولویت برخی از موضوعات بر برخی دیگر است و برتری آن به معنای نادیده گرفتن موضوعات دیگر نیست، بلکه به معنای رسیدگی عادلانه به آنها برای تحقق عدالت در روابط خارجی است.
2. ایجاد عدالت در نظام سیاسی جهان، در صورتی که به عنوان قانون و معیار جهانی برای مدیریت رویدادهای جهانی از جمله جنگ و صلح شناخته شود، منجر به برقراری تعادل و قرار گرفتن هر پدیده در جایگاه مناسب خود خواهد شد. برای عدالت بودن منازعات جهانی می توان عوامل مخالف عدالت مانند اشغال سرزمینی، تجاوز به کشورهای مستقل، نقض حقوق بشر، بی توجهی به تمامیت ارضی کشورها، دخالت در امور داخلی دیگران و … را انکار کرد. .، و در کنار مظلوم و در برابر ظالم ایستاد. بر این اساس تداوم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در عدالت خواهی برای حل و فصل اختلافات و منازعات بین المللی باید مقدمه ای باشد. معیارهای «صلح عادلانه» و محوریت عدالت. از این روش می توان برای حل مسئله فلسطین، انکار رژیم صهیونیستی، جنگ در اوکراین و… استفاده کرد و از سوی دیگر باید به وقایع اخیر اشاره کرد. سه دهه در سطح بینالمللی نشان میدهد که جهان از دوران تک قطبی گذشته و در مسیری عادلانه وارد روابط چندقطبی شده است. کشورهای جهان چندقطبی قابلیت های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جدیدی را کشف کرده اند و از این طریق الف. تعادل جدیدی در سیاست و روابط بین الملل ایجاد شده است. یکی دیگر از عناصر عدالت در سیاست خارجی ایران ممکن است ترویج چندجانبه گرایی و مخالفت با یکجانبه گرایی باشد. عنصر بعدی عدالت در این حوزه را می توان مقابله با وتوی قدرت بزرگ دانست. که باعث جنگ های مکرر شده است.
3. وزارت امور خارجه نیز باید انصاف را در انتخاب همکاران و به ویژه سفرا و نمایندگان نظام نهادینه کند. متأسفانه بر اساس یک سنت نانوشته برخی از مقامات و مقامات خارج از وزارت امور خارجه به عنوان سفیر به خارج از کشور اعزام شده اند. کشورها گاهی اوقات و سپس در پایان ماموریت، وزارت امور خارجه را ترک می کنند. صرف نظر از میزان موفقیت این افراد، حضور آنها در نمایندگی های خارجی و عدم استفاده دستگاه دیپلماسی از تجربیات آنها، خلاف عدالت است.
هیچ ارزش افزوده ای برای نظام دیپلماسی ندارد و اگر دیپلمات های فعال و با تجربه به ویژه جوانان به سمت سفارت برسند، سرمایه آینده وزارت امور خارجه خواهند شد. در وزارت امور خارجه می توان بر استفاده حداکثری از نیروهای آموزش دیده استوار بود و از دادن امتیاز و فرصت شغلی به نیروهای خارج از نظام دیپلماتیک خودداری کرد. این مورد در مورد انتخاب رایزن فرهنگی نیز صدق می کند و اجرای آن نیازمند همکاری است. ریاست جمهوری با نظام دیپلماتیک
البته پیوست های عدالت در سیاست خارجی بیشتر است که یافتن آنها مستلزم برگزاری جلسات کارشناسی است که انشاالله دستگاه دیپلماسی به این امر توجه خواهد کرد.