افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 8 November , 2024
2

گام تعیین کننده انتخابات مجلس

  • کد خبر : 34184
گام تعیین کننده انتخابات مجلس

وزیر صمت به عنوان رئیس شورای عالی نظارت در جلسه آتی این شورا به موضوع دهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی خواهد پرداخت. به نظر می رسید انتخابات با فرورفتن موج رسانه ای در حاشیه انتخابات به پایان رسیده است، اما در نامه ای که رسما منتشر شد، دستور جلسه این شورا رسیدگی به ابهامات موجود […]

وزیر صمت به عنوان رئیس شورای عالی نظارت در جلسه آتی این شورا به موضوع دهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی خواهد پرداخت. به نظر می رسید انتخابات با فرورفتن موج رسانه ای در حاشیه انتخابات به پایان رسیده است، اما در نامه ای که رسما منتشر شد، دستور جلسه این شورا رسیدگی به ابهامات موجود در انتخاب رئیس خانه ایران و بررسی برخی گزارش ها و ایرادات در خصوص کیفیت انتخابات مذکور و همچنین نحوه تایید صلاحیت اعضای منتخب است. دستور جلسه کافی است تا بازار گمانه زنی ها در مورد این انتخابات را دوباره داغ کند.

نتیجه هر چه که باشد، گام نهایی در تعیین تخصیص چهار ساله اتاق ایران است. شاید مهمترین نکته ای که در این زمینه شنیده می شود، وضعیت حقوقی شورای عالی نظارت باشد. برخی از حقوقدانان نزدیک به اتاق بازرگانی در گفت و گو با «دنیای اختصار» با ابراز بی اطلاعی از این نقش می گویند: مشخص نیست شورای عالی نظارت بر چه مبنایی و بر اساس چه بند قانونی یا آیین نامه ای می تواند انتخابات را ابطال کند، اما یکی از صاحب نظران این حوزه ابطال مصوبه اتاق بازرگانی را مغایر با قانون دوم اتاق بازرگانی می داند و آن را مغایر با قانون دوم شورای عالی نظارت می داند. منبع و فقط دادگاه اعلام

اما در اظهارنظر دیگری یکی از آگاهان معتقد است که شورای عالی نظارت اتاق بازرگانی صلاحیت ابطال انتخابات را دارد چرا که تخلف از انجمن نظارت بر انتخابات به استنباط بر عهده این شورا است. اما در عین حال می گوید مستندات این اقدام مشخص نیست و معلوم نیست این اقدام احتمالی بر چه مبنایی و بر اساس چه بند قانونی صورت خواهد گرفت. اما از منظر عمومی با توجه به اینکه در جریان انتخابات هیچ تخلفی به صورت رسمی گزارش نشده و شکایت رسمی نیز ثبت نشده و تمامی مراحل انتخابات یک به یک توسط انجمن نظارت بر انتخابات تایید شده است، باید برای علت بطلان پرونده جدید مطرح شود. همچنین سکوت وزارت اطلاعات به عنوان قاضی یکی از بحث برانگیزترین موضوعاتی که وارد انتخابات شد، مانند رد صلاحیت رئیس اتاق ایران از سوی این وزارتخانه، بلاتکلیفی در مورد بهانه ابطال انتخابات را دوچندان می کند، اما هر تصمیمی که در این جلسه انتخاباتی اعلام می شود به سوال نهایی مجلس رسیده است. حد فرسایش امروز

نتیجه جلسه بعدی شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی شاید مهم ترین تصمیم وزیر تازه وارد باشد. از این نظر که رای بخش خصوصی تا چه اندازه برای این شورا مهم است و دولت تا چه اندازه قصد ورود به خانه بخش خصوصی را دارد، نمی توان نادیده گرفت که فشارهای رسانه ای در خصوص لغو این انتخابات کم نیست و می توان با فشار گروه هایی که رئیس اتاق بازرگانی ایران پیش از این در این زمینه به آن اشاره کرده بود، تصمیم گیری کرد. فعالان اقتصادی معتقدند هر مصوبه شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی باید با دلیل و شفافیت کامل اعلام شود تا شبهه ای وجود نداشته باشد، علاوه بر این جلسه هیئت ها با هیات رئیسه جدید اتاق بازرگانی ایران برگزار شده و دیر تشکیل شورای عالی نظارت نیز خود تردیدهایی را ایجاد می کند.

یک کلمه فراموش شده

اتفاقاتی که در دهمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی ایران رخ داد، عجیب یا حداقل بی‌سابقه بود. بررسی این رویدادها برای کسانی که با انتخابات به طور کلی و غیر آن آشنا هستند شگفت‌انگیز خواهد بود و هر کسی که با مسائل اتاق بازرگانی سروکار دارد، این رویدادها را نادر خواهد یافت. جنجالی که همه فکر می کردند در روز انتخابات هیأت مدیره تمام شده و بعد از تقریباً 5 ماه جنجال به پایان نرسید و روند فرسایش جنجال پس از آن ادامه یافت. مناظره های این دوره از انتخابات مجلس به گونه ای بود که مناظره بر بدیهی ترین موضوعات متمرکز شد.

منشأ این مناقشه فرسایشی در ساده‌ترین مسائل بود: آیین‌نامه مصوب شورای عالی نظارت در حالی تصویب شد که برخی افراد خارج از حوزه قانون نیز متوجه اشتباه بودن رویه تصویب شدند. بارها به این موضوع اشاره شده است و هنوز هم دلیل بر چند بار ذکر آن است. وقتی سوالی بارها تکرار می شود، پاسخ الزاما تکرار می شود. مشکل همین موضوع بسیار ساده یعنی لزوم رعایت قانون باید برای کل جامعه ایران محل فکری باشد. نباید بدیهی انگاشت که نخبگان جامعه ایران در مورد موضوعی که در دوران مشروطه به درستی تعریف و در قالب عبارت «یک کلمه» برای رستگاری در دنیای جدید بر آن تأکید شده بود، همچنان در دوراهی هستند.

اول: مقررات بحث برانگیز

اساسنامه تشکیل و فعالیت اتاق بازرگانی در حالی به تصویب رسید که پیش از رای گیری، چند تن از اعضای هیات به این نکته اشاره کردند که تصویب اساسنامه به نحوی که در حال انجام است دارای ایرادات قانونی است، اما این اساسنامه به رای گذاشته و به تصویب هیات ها رسید. ایراد قانونی به تصویب آن هرچه بود تا به امروز، متنی که باید به آن استناد می شد، متن این آیین نامه بود که در شورای عالی نظارت نیز تصویب شد و 3 نفر از اعضای ارشد دولت در آن حضور دارند. هر شهروند مسئول و متعهد همواره آگاه است که تضعیف و زیر سوال بردن مراجع قانونی، متون و رویه‌های جامعه آخرین کاری است که باید انجام شود و تا زمانی که همه گزینه‌ها محاکمه نشده‌اند، قانون چه در عمل و چه در کلام نباید خدشه‌دار شود. بالاخره قانون باید تغییر و اصلاح شود اما این آیین نامه قبل از انتخابات چه نکاتی را در نظر گرفته بود؟

دوم: شرایط درخواست

در آیین نامه مصوب شورای عالی نظارت در این دوره شرایطی برای انتخاب کنندگان و منتخبان در نظر گرفته شده بود که صحبت ها و صحبت های زیادی در این باره شد. به عقیده بسیاری، شرایط شکلی تحمیل شده مغایر با روح قوانین بالاتر از جمله قانون اساسی کشور بوده است که بر اساس آن نمی توان شخص را از حقوق شخصی که مرتکب جرم یا جنحه ای مرتکب نشده است، از قبیل انتخاب یا انتخاب شدن در سمت های مختلف، سلب کرد، اما نمایندگان فعلی حق دارند با همان شرایطی که معاون وزیر سابق تهران بوده اند، در انتخابات شرکت کنند. تمامی مراحل این کار با مهر تایید انجمن نظارت بر انتخابات که به نوبه خود توسط شورای عالی نظارت اتاق بازرگانی منصوب می شود انجام شد.

سوم: برگزاری انتخابات

اگرچه روند برگزاری انتخابات با شایعاتی همراه بود، اما این شکایات را می توان ذاتی هر انتخاباتی دانست، به ویژه اینکه از حد معمول شکایات انتخاباتی فراتر نرفته و شکایت یا شکایت از تخلف ثبت نشده است. در این انتخابات انجمن نظارت بر انتخابات که از سوی شورای عالی نظارت منصوب می‌شود، به جز یک مورد، اعتبار کلیه انتخاباتی را که در سراسر ایران برگزار می‌شود، مهر و موم و ترکیب اعضای فعلی نمایندگان اتاق بازرگانی را نهایی کرد. همان افرادی که با رای خود رئیس و نایب رئیس و خزانه دار و منشی را در روز انتخاب هیات مدیره انتخاب کردند.

چهارم: انتخاب هیأت مدیره

مراحل قبل جزییات بیشتری داشت که برای اختصار و به دلیل اینکه بارها در رسانه های مختلف نقل شده است، ذکر نشد، اما عجیب ترین نکته در ماجرا، انتخاب رئیس اتاق ایران بود. بر اساس آیین نامه مذکور و بر اساس بند جدید الحاقی به آن، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران می بایست حداکثر ظرف مدت 10 روز پس از تحقیق و تفحص از سوی انجمن نظارت بر انتخابات، نظر خود را در خصوص صلاحیت نامزدهای ریاست و هیأت رئیسه اتاق ایران اعلام می کرد. این تاریخ به پایان رسید و وزارت اطلاعات هیچ نظر مکتوبی – تا جایی که اطلاعات فعلی به حساب می‌آید – مبنی بر رد صلاحیت هیچ یک از اعضای هیات‌مدیره فعلی منتشر نکرد، اما شایعات و شایعاتی مبنی بر رد صلاحیت یا رد صلاحیت رئیس فعلی اتاق ایران در رسانه‌ها و برخی افراد منتشر شد. همچنین نامه های منتسب به وزارت اسرار در قالب «افشاگری» از سوی برخی رسانه ها منتشر شد و حتی با فرض صحت، هیچ نشانه ای از رد صلاحیت حسین سلاح ورزی از سوی وزارت اطلاعات مشاهده نشد.

تا به امروز هیچ اظهارنظر رسمی از سوی این نهاد در این زمینه صورت نگرفته است. اما برخی از این موضوع خبر می دهند که نحوه اظهار نظر این نهاد به صورت ویژه انجام می شود. باز هم در این مورد حداقل باید انجمن نظارت بر انتخابات در جریان این موضوع قرار می گرفت، اما مدیرعامل انجمن نظارت بر انتخابات با انتشار علنی نامه های مشروح، رد صلاحیت نامزدهای منتخب را به صراحت تکذیب کرد. شایان ذکر است در این مورد، رئیس انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی، فردی وجیه‌المللا است که پیش از این سخنگوی قوه قضائیه بوده است. هدف از بررسی این حقایق این است که به این نکته اشاره کنیم که با وجود ابهاماتی که در جریان انتخابات از روز اول وجود داشت، حداقل تا کنون و با سطح اطلاعات موجود، نمی‌توان به انتخابات کج‌شده یا قابل ابطال رأی داد، مگر اینکه حرف جدیدی گفته شود.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=34184

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.