بازار؛ گروه استان ها: کشاورزان هر ساله با مشکلات عدیده ای از جمله شرایط نامساعد جوی و آفات روبه رو می شوند که خسارات زیادی به آنها وارد می کند، اما علاوه بر سختی ها و مشکلات فراوانی که دارند، چندین سال است که مشکلات خرید تضمینی نیز با چالش مواجه شده است. برای آنها بار سنگین در دل کشاورزان هر ساله در زمان تحویل محصول باید به دنبال راه هایی برای پرداخت مطالبات خود باشند و گاه سرمایه ای برای کشت جدید ندارند و بدهی خود به بانک ها و هزینه های کاشت و. محصولی که در دستانشان می ماند غم و اندوه فراوانی را در دل کشاورزان ایجاد می کند.
اگرچه آنها مانند امسال برداشت خوبی داشته اند، اما تاخیر در پرداخت ها مانع از ادامه تولید آنها می شود. از سوی دیگر قیمت گذاری غیرمنصفانه و غیر کارشناسی محصولاتی مانند گندم و جو یکی از موضوعاتی است که موجب بی توجهی و بی عدالتی نسبت به کشاورز شده است.
استان گلستان از نظر کیفیت و تناژ تولید گندم یکی از استان های پیشرو است و اعمال قیمت بیشتر برای گندم گلستان خواسته ای است که بخش خصوصی سال هاست با آن دست و پنجه نرم می کند.
با «روح الله مهری» مدیر کل غلات و خدمات بازرگانی استان گلستان گفت وگویی انجام دادیم تا از زمان پرداخت مطالبات گندمکاران، نحوه قیمت گذاری و مشکلات این حوزه مطلع شویم.
* آخرین وضعیت پرداخت مطالبات گندمکاران چگونه است؟
شرایط پرداخت اعتباری تولیدکنندگان گندم در سال جاری نسبت به سال های گذشته بهتر بود، گلستان از نظر تناژ رتبه دوم کشوری و از نظر کیفی رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است.
کشاورزانی که گندم خود را از ابتدای فصل خرید تا 3 خرداد تحویل داده اند مطالبات خود را دریافت کرده اند، کشاورزانی که محصولات خود را از 3 خرداد تا 30 تیرماه تحویل داده اند 50 درصد مطالباتشان پرداخت شده و کشاورزان به موعد تحویل رسیده اند. گندم آنها بین 20 جولای تا 7 آگوست بوده است، دولت بین 26 تا 30 درصد مطالبات آنها را پرداخت کرده است.
با توجه به اقلیم گلستان، گندم از جنوب غرب استان و در شهرستان های ترکمنستان گمیشان و بندر آغاز می شود و سپس برداشت از شرق استان آغاز می شود، یعنی آخرین گندم در شهرستان مراوه برداشت می شود. تپه و سپس در کوهپایه ها. در مرحله آخر گندم از شهرهای کردکوی، دوزین، قلعه کافه مینودشت، شاه کوه و چهار باغ گرگان برداشت و خریداری می شود.
در حال حاضر مراکز خرید تضمینی در استان فعالیت می کنند و گندم برداشت شده در کوهپایه ها از کشاورزان خریداری می شود.
* موضوعی که همواره از سوی کشاورزان و مسئولان مطرح می شود این است که گندم گلستان از نظر کیفیت رتبه اول را در کشور دارد و باید با قیمتی متفاوت نسبت به سایر گندم های تولیدی کشور خریداری شود. از این نظر آیا اداره کل غلات و خدمات بازرگانی استان این تقاضا را در سطح کلان مطرح کرده است؟
قیمت محصولات کشاورزی از قبیل گندم، کلزا و جو به تصویب شورای سیاست گذاری محصولات کشاورزی وزارت جهاد می رسد. کلیه قیمت ها توسط شورای سیاست گذاری و توسط وزارت جهاد تعیین می شود.
از آنجایی که گندم تولیدی در استان گلوتن و پروتئین بیشتری نسبت به گندم تولیدی استان های دیگر دارد، باید با قیمت بالاتری خریداری شود اما تاکنون هیچ یک از دولت ها چنین اقدامی نکرده اند.
از سال گذشته و سال های گذشته این موضوع در دستور کار همکاران سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل غله استان قرار گرفته و مطالبه شده است.
با توجه به اینکه گندم تولید شده در استان دارای گلوتن و پروتئین بالاتری نسبت به گندم تولیدی استان های دیگر است، باید با قیمت بالاتری خریداری شود، اما تاکنون چنین اقدامی از سوی هیچ یک از دولت ها صورت نگرفته است، بنابراین لازم است که همه رسانه ها و عوامل تاثیرگذار باید با همکاری سازمان غلا به این موضوع بپردازند.
ما بارها به صورت شفاهی و کتبی این موضوع را درخواست کرده ایم اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است اما امیدواریم در آینده این اتفاق بیفتد.
این موضوع توسط عبدالغفور امان زاده، نماینده گلستانی شورای اسلامی که از اعضای کمیسیون کشاورزی بود، مطرح و پیگیری شد.
رحمت الله نوروزی که در دوره قبل در کمیسیون کشاورزی مجلس نیز عضویت داشت این موضوع را پیگیری کرد. امیدواریم با توجه به حضور دو نماینده گلستانی در کمیسیون کشاورزی مجلس، پیگیری های لازم انجام شود. برای حل این مشکل ساخته شده است.
* با توجه به تقاضای اداره کل غله استان، آیا امیدی به ایجاد تغییرات وجود دارد؟
وظیفه ما مطالبه و پیگیری این مسائل است. امیدواریم این اتفاق بیفتد. برای برخی از محصولات مانند برنج، قیمت بر اساس کیفیت است، بنابراین قیمت گندم نیز باید بر اساس کیفیت تعیین شود.
تاکنون مسئولان کشور با اعمال قیمت بیشتر برای گندم گلستان موافقت نکرده اند اما خواسته ما واقعی بودن قیمت این محصول در گلستان است.
* مابقی مطالبات کشاورزان گلستانی تا کی پرداخت می شود؟
بر اساس اطلاعات ما، هدف پرداخت مطالبات کشاورزان قبل از شروع کشت های پاییزه است زیرا برخی از کشاورزان برای آماده سازی زمین های خود نیاز به سرمایه دارند.
برخی از کشاورزان بین 30 تا 50 درصد مطالبات خود را دریافت کرده اند تا بتوانند بدهی خود را به دروگران و کارگران پرداخت کنند و زمین خود را برای برداشت بعدی آماده کنند. پرداخت مطالبات در دستور کار جهاد کشاورزی مجمع نمایندگان و فرمانداری قرار دارد.
کارخانجات استان نسبت به بسیاری از استان ها در زمینه تولید آرد حرفه ای ترند، حتی استان تهران نیز از گلستان درخواست آرد دارد بنابراین باید در زمینه آرد و گندم اقدامات موثرتری صورت گیرد.
* وضعیت صنعت آرد در استان چگونه است؟
صنعت گندم و آرد بسیار مظلوم است. آرد یکی از مسائل اصلی استان است. آرد ما به 25 استان کشور ارسال می شود و اکثر استان ها متقاضی آرد گلستان هستند، کیفیت آرد و گندم گلستان در درجه اول کشور است، اما رسانه ها نتوانسته اند در این زمینه کار درستی انجام دهند. توجه
کارخانجات استان نسبت به بسیاری از استان ها در زمینه تولید آرد حرفه ای ترند، حتی استان تهران نیز از گلستان درخواست آرد دارد بنابراین باید در زمینه آرد و گندم اقدامات موثرتری صورت گیرد.
* وضعیت صنعت آرد در گلستان را چگونه ارزیابی می کنید؟
بله صنعت آرد استان رتبه اول را در کشور دارد، آرد مازاد کارخانه های استان به استان های دیگر ارسال می شود، باید گندم مازاد آن را از استان خارج کرد زیرا هزینه نگهداری آن بالاست.
بهتر است تعداد کارخانه های آرد در گلستان افزایش نیابد زیرا تولید بالای گندم موقتی است و ممکن است در چند سال آینده تولید در این سطح نباشد بنابراین نمی توان سرمایه زیادی را صرف کرد. تاسیس کارخانه های گندم